Forum Medicina Sportiva
Marzec 19, 2024, 04:20:43 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
 
   Strona główna   Pomoc Szukaj Rejestracja  
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: przyspieszacze przemiany matrii  (Przeczytany 23345 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Iza Czajka
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 269


Zobacz profil
« Odpowiedz #15 : Kwiecień 26, 2010, 14:24:58 »

Jako wykształcony student wie Pan, że baranina jest źródłem l-karnityny. A dla rozszerzenie Pana wiedzy podeślę link o najnowszych badaniach dotyczących działania L-karnityny na organizm. Nie będą to badania dotyczące picia herbaty z l-Karnityną, która bez wątpienia nie ma szans zadziałać, ale przyzwoite angielskie badania, dotyczące mi. inn działania L-karnityny w mózgu. Jako wykształcona osoba wie Pan również, że w nauce nie ma nic ostatecznego. Weźmy jedzenie, niejedzenie jajek, masła, leczenie statynami i mnóstwo różnych prawd, które się zdezaktualizowały, inne wróciły do łask. Zgadzam się również, że jako osoba wykształcona ma pan prawo wszystko negować i podważać wszystko co się panu nie podoba, od takich postaw nauka idzie na przód. Może zmusi mnie to do zrobienia i opisania eksperymentu o odchudzaniu L-karnityną? Może swoja dociekliwość zwróciłby pan w stronę kawy, która tak odchudza, że w ogóle nie potrzeba się ruszać. Wystarczy leżeć, aby schudnąć. I to jest promocja zdrowego stylu życia w Narodowym Programie Zdrowia w wersji polskiej. Gdzie są studenci AWF, którzy powinni nieść kaganek oświaty?
Zapisane
wanskrzy
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 110


Zobacz profil
« Odpowiedz #16 : Kwiecień 30, 2010, 16:29:44 »

Pani Izo proszę powiedziec , czy mięso grilowane jest wskazane moich chlopcow , którzy grają w pilkę nozną? Co? Trener im powiedzial , ze od tego się nie umiera Niezdecydowany
Zapisane
Iza Czajka
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 269


Zobacz profil
« Odpowiedz #17 : Maj 01, 2010, 11:22:30 »

Ma rację. Mięso (ryby, warzywa) grillowane mają dużą zawartość benzopirenu jednego z bardziej agresywnych związków. Wywołuje on nowotwory przewodu pokarmowego. Stąd zaleca się jedzenie ich rzadko i zawsze w towarzystwie dużej ilości warzyw. Organizm sportowca narażony jest na stres oksydacyjny, po co więc dokładać mu jeszcze więcej pracy?
Zapisane
prezessport
Nowy użytkownik
*
Wiadomości: 25


Zobacz profil
« Odpowiedz #18 : Maj 01, 2010, 18:32:07 »

Widzę , że rozpoczynacie sezon grillowy.   Pani Izo lepiej w folii , czy też bezpośrednio na ruszcie grillować ???Juz mi sie marzy polędwiczka z grilla.      Bardzo często podczas rozgrywek pojawia się kiłbaska.    Czy zawodnicy powinni jeść przed , czy tez po meczu?
Zapisane
wanskrzy
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 110


Zobacz profil
« Odpowiedz #19 : Maj 01, 2010, 18:54:21 »

Pani Izo , które produkty przyspieszają przemianę materii?
Zapisane
biwak
Nowy użytkownik
*
Wiadomości: 49


Zobacz profil
« Odpowiedz #20 : Maj 01, 2010, 20:24:47 »

ooooooooooooo Prezes nieprawidłowo się odżywia. Pani Izo to grillowanie jest bardzo modne. Co najlepiej wybierać  ryby , czy karkówkę?
Zapisane
Iza Czajka
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 269


Zobacz profil
« Odpowiedz #21 : Maj 02, 2010, 08:59:15 »

Grillować na folii, tak, aby kapiące tłuszcze czy soki nie parowały z powrotem na danie. Karkówka, kiełbasa smaczniejsza będzie od ryby ale ciężej strawne i tuczące, czyli nie bardzo wskazane dla osób odchudzających się. Potrawy z grilla jemy po wysiłku, dlatego, że sa one ciężkostrawne. Nie dotyczy to pieczenia czy smażenia na patelni grillowej czy w piekarniku. Jeśli ktoś planuje intensywny poranny trening, powinien zrezygnować z grillowanej kolacji, szczególnie jeśli je wieprzowinę. Efekt "związanych nóg" murowany, nie wspominając o problemach z wypróżnieniem, podniesiona przeponą i wzdęciami.Grill na świeżym powietrzu to również alkohol. Polecane jest czerwone wytrawne wino, które ze względu na związki neutralizujące toksyczne działanie benzopirenu. Zwracam uwagę, że doskonale zastąpi go sok z aronii lub ciemnych winogron. Smacznego, chociaż dziś pogoda marna na grilla
Zapisane
Iza Czajka
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 269


Zobacz profil
« Odpowiedz #22 : Maj 02, 2010, 09:03:10 »

Produkty które przyspieszają metabolizm to woda, kwasy omega-3, białka czyli ryby, drób i chude gatunki mięsa. Biały chudy ser raczej wstrzemięźliwie. Te mniej przebadane to produkty obfitujące w jod, oprócz ryb i owoców morza są to glony: morszczyn, nori, chlorella i mnóstwo innych; przyprawy ostre i wiadomo, zioła.
Zapisane
prezessport
Nowy użytkownik
*
Wiadomości: 25


Zobacz profil
« Odpowiedz #23 : Maj 02, 2010, 10:03:43 »

 Kazdy grilluje i zyje Uśmiech Uśmiech  Pani Izo a co Pani mysli o piwie , bo raczej nie spotkałem sie z czerwonym winem w zestawie z kaszanką???
Zapisane
biwak
Nowy użytkownik
*
Wiadomości: 49


Zobacz profil
« Odpowiedz #24 : Maj 14, 2010, 20:03:31 »

Jakie warzywa do grillowania sa najbardziej odpowiednie?
Zapisane
manhunter
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 393


Zobacz profil
« Odpowiedz #25 : Maj 15, 2010, 06:05:52 »

Pani Czajka,nie ma Pani pojęcia o medycynie.
Szafuje Pani,szeroko rozumianymi pojęciami.
Bardzo proszę o niewprowadzanie ludzi w błąd.
Zapisane
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!