Jeden z lepszych artykułów na temat żywienia młodych sportowców. Spotykamy się z tym problemem na codzień. O poradę proszą rodzice , ale też sami młodzi zawodnicy. Warto przeczytać !
****
ZASADY ŻYWIENIA MŁODYCH SPORTOWCÓW Sports nutrition for young athletes
Leslie Bonci
Pediatric Annals, 2010; 39 (5): 300-305
Opublikowano w Medycyna Praktyczna Pediatria 2011/02
Tłumaczyła lek. Patrycja Marciniak-Stępak
Konsultował prof. dr hab. med. Janusz Książyk, Klinika Pediatrii Instytutu "Pomnika Centrum Zdrowia Dziecka" w Warszawie
----------------------------------------------------------------------------------
Prawidłowe odżywianie, decydujący czynnik wpływający na wzrastanie oraz rozwój młodego organizmu, wywiera także zasadniczy wpływ na osiągane wyniki sportowe. Młody sportowiec pozbawiony odpowiedniego zapasu substancji energetycznych lub prawidłowego nawodnienia może odczuwać pogorszenie siły, szybkości, wytrzymałości, zmniejszone skupienie i większą męczliwość, a ponadto jest zagrożony zwiększonym ryzykiem urazu. Informację na temat odżywiania trzeba przekazać młodym zawodnikom w odpowiedni
sposób, w przeciwnym wypadku zostanie ona zlekceważona. Odżywianiu nie przypisuje się bowiem takiego znaczenia jak uzyskiwanym wynikom. Odpowiednie żywienie sportowców ma im pomóc w uprawianiu danej dyscypliny. Aby ten cel osiągnąć, młodzi zawodnicy nie tylko powinni wiedzieć, co mają spożywać, ale także dlaczego, kiedy i w jakiej ilości. Jak ma się odżywiać sportowiec powinna także wiedzieć jego rodzina (rodzice, dziadkowie, opiekunowie). Lekarz sportowy jest zobowiązany do zarezerwowania czasu na rozmowę z zawodnikami na temat ważnej roli odpowiedniego nawodnienia i odżywiania się zarówno przed sezonem treningowym, jak i w czasie tego sezonu oraz po jego zakończeniu, a nawet skorzystać z pomocy i doświadczenia dietetyka sportowego. W ramach wszechstronnego badania dziecka uprawiającego sport należy zebrać wywiad od sportowca i/lub jego opiekuna. Przed badaniem można poprosić zawodnika lub rodzica/opiekuna o wypełnienie formularza oceniającego sposób odżywiania się. Formularz taki może pomóc określić istotne zagadnienia, które należy omówić podczas badania. Przykład formularza można znaleźć na stronie internetowej:
http://www.teamunify.com/vatst/__doc__/Nutrition%20Screening%20Form.pdf (dostęp 21 kwietnia 2010). Rozmowę na temat odżywiania się można poprzedzić ogólnym pytaniem o samopoczucie zawodnika podczas uprawiania sportu (np.: poziom energii, siła, szybkość, regeneracja po wysiłku). Użycie kwestionariusza pozwoli uzyskać od pacjenta obiektywne informacje. Na przykład może się okazać, że koszykarz, który szybko się męczy podczas meczu, nie jada śniadania i nie pije przed treningiem lub w czasie treningu, a także jest zbyt zdenerwowany, by jeść przed meczem. Taka technika "pokaż i powiedz" może być bardzo przydatna dla pacjentów, pomaga im bowiem dostrzec, jakie zachowania wpływają na pogorszenie wyników, a następnie odpowiednio je skorygować poprzez przestrzeganie zaleceń dotyczących pory spożywania, a także ilości lub rodzaju przyjmowanych pokarmu/napojów. Wiele "dolegliwości" sportowców może mieć związek z żywieniem, a modyfikacja sposobu odżywiania się prowadzi do ich ustąpienia. W tabeli 1. zestawiono często występujące czynniki, które pogarszają wyniki sportowe, a także możliwe przyczyny tych niepowodzeń związane z żywieniem oraz proponowane rozwiązania tych problemów.
Tabela 1. Czynniki pogarszające uzyskiwane wyniki oraz sugerowane postępowanie
Czynniki pogarszające wyniki Możliwe przyczyny żywieniowe Sugerowane rozwiązania
męczliwość brak posiłku/napoju przed aktywnością lub w jej trakcie
niedobór żelaza niedobór kalorii posiłek/napój 30-60 minut przed aktywnością i regularnie podczas aktywności sportowej
dostarczenie liczby kalorii stosownie do tempa wzrastania i uprawianego sportu
skurcze mięśni zbyt mała lub nadmierna ilość spożywanych płynów; niewystarczająca ilość sodu dostarczanie odpowiedniej ilości napojów oraz sodu osobom mającym słony pot (z objawami utraty soli, w tym śladami na odzieży)
brak przyrostu masy ciała niedostateczna liczba kalorii
spożywanie białka tylko po ćwiczeniach siłowych większe i częstsze posiłki w ciągu dnia
spożywanie białka i węglowodanów przed wysiłkiem i po wysiłku
brak utraty tkanki tłuszczowej pomijanie posiłków
zbyt wiele kalorii z napojów
spożywanie zbyt dużego posiłku po wysiłku spożywanie posiłków w regularnych odstępach
wybór pokarmów beztłuszczowych
uwzględnianie tłuszczów, białka i węglowodanów w składzie każdego posiłku
ograniczanie kalorii spożywanych w napojach
spożywanie po wysiłku przekąski zamiast pełnego posiłku
SZCZEGÓLNE ZALECENIA
Wielu młodych sportowców jest nieprawidłowo nawodnionych. W przypadku młodego zawodnika zapotrzebowanie na płyny przekracza o 0,5-1 l/24 h podstawowe zapotrzebowanie.1 Straty płynów związane z poceniem się są w tej grupie większe niż u osób nieuprawiających sportu; młodzi sportowcy produkują także więcej ciepła. Wytrzymałość może zmniejszyć utrata nawet 1% płynów ustrojowych.2 Choć wiadomo, że prawidłowe nawodnienie ma podstawowe znaczenie dla osiąganych wyników i zapobiegania urazom, wielu
młodych zawodników nie otrzymuje płynów w odpowiedniej ilości. Napoje mogą być niedostępne lub nie są dozwolone (np. nauczyciele nie pozwalają pić podczas lekcji). Trenerzy nie zawsze przewidują przerwy, podczas których sportowcy mogą uzupełnić płyny. Ponadto niektórzy zawodnicy piją nadmierne ilości napojów gazowanych, słodzonych herbat lub napojów owocowych, które dostarczają energii w nadmiarze. Niektórzy uczniowie rezygnują ze spożywania napojów w ciągu dnia, ponieważ obawiają się
korzystania ze szkolnych toalet, niespełniających norm higieny. Wytyczne dotyczące spożywanych płynów zamieszczono poniżej oraz w tabeli 2.3
Tabela 2. Zalecana ilość płynów u dzieci w zależności od wieku3
Wiek/płeć Dzienne zapotrzebowane na płyny
4-8 lat, chłopcy i dziewczynki 5 szklanek (1,2 l)
9-13 lat, chłopcy 8 szklanek (1,8 l)
9-13 lat, dziewczynki 7 szklanek (1,6 l)
14-18 lat, chłopcy 11 szklanek (2,6 l)
14-18 lat, dziewczynki 8 szklanek (1,8 l)
ocena stopnia nawodnienia4
uczenie sportowców zasady MMP
masa ciała (utrata >1% masy ciała po wysiłku)
mocz (ciemny kolor i mała objętość)
pragnienie (zwiększone)
nawodnienie przed wysiłkiem5
2 godziny przed wysiłkiem: ok. 500-700 ml
30 minut przed wysiłkiem: ok. 350-450 ml
co 20 minut w trakcie wysiłku: ok. 150-250 ml
po wysiłku: ok. 450-700 ml płynów na każde 0,5 kg utraconej masy ciała
Wytyczne dotyczące płynów spożywanych przez sportowców
POMIAR MASY CIAŁA PRZED TRENINGIEM I PO TRENINGU
Należy zachęcać zawodników do ważenia się zarówno przed treningiem, jak i po treningu sportowym, co pozwala określić straty związane z poceniem się i odpowiednio uzupełnić płyny. W imieniu młodych sportowców należy poprosić, by w szkole zakupiono wagę; również rodzice mogą podarować szkole stare wagi domowe na rzecz drużyny.
Jeżeli ćwiczenia trwają krócej niż 60 minut, zawodnikowi wystarcza picie wody. Jeżeli natomiast trwają dłużej niż godzinę, zaleca się picie specjalnych napojów dla sportowców. Poranny mocz powinien mieć jasny kolor i dużą objętość. Zawodnicy mają pić zgodnie ze schematem: po przebudzeniu, podczas każdego posiłku oraz przed treningiem/ zawodami, podczas nich i po treningu/zawodach. Ponadto powinni spożywać płyny w ciągu całego dnia; jeżeli nauczyciel nie pozwala przynosić napojów do klasy,
lekarz musi wydać odpowiednie, oficjalne zalecenie umożliwiające ich przynoszenie i spożycie. Należy ponadto spożywać płynne posiłki: mus jabłkowy, zupy, chili, jogurty, mleko lub koktajle oraz przynosić wodę pitną/napoje dla sportowców na treningi.
SÓD
Niektórzy sportowcy spożywają sód w zbyt dużej ilości, inni natomiast dostarczają go zbyt mało w stosunku do zapotrzebowania. Zalecane dziennie spożycie sodu przedstawiono w tabeli 3. Osoby, które z potem wydalają dużo sodu (mają bardziej słony pot), wymagają większej ilości sodu niż zalecana w populacji ogólnej, zwłaszcza gdy występują u nich objawy utraty soli: widoczne ślady soli na skórze, odzieży, wewnętrznych brzegach czapki, drażnienie oczu przez pot i wyraźny słony smak potu.
Tabela 3. Dzienne zapotrzebowanie na sód w zależności od wieku
Wiek/płeć Sód (mg) / 24 h
4-8 lat, chłopcy i dziewczynki 1200-1900
9-13 lat, chłopcy i dziewczynki 1500-2200
14-18 lat, chłopcy i dziewczynki 1500-2300
Może to stanowić problem dla młodych sportowców, których rodzice stosują dietę z ograniczonym spożyciem sodu i przygotowują posiłki bez użycia soli, a także kupują produkty z małą ilością sodu.
Zalecenia dotyczące diety sportowca z bardzo z słonym potem:
dodawanie 1/4 łyżeczki soli na około 0,6 litra napojów dla sportowców,
spożywanie marynowanych produktów (np. ogórków), krakersów, precli lub słonych przekąsek,
gotowanie ryżu lub makaronu w rosole/bulionie,
dodawanie soli do posiłków lub
picie soków warzywnych lub pomidorowych.
KALORIE
Niektórzy pacjenci spożywają kalorie w nadmiarze, natomiast młodzi sportowcy niekiedy przyjmują ich zbyt mało. Na spożycie energii może także wpływać obawa o szczupłą sylwetkę, której zachowanie jest istotne w niektórych dyscyplinach sportu.6 Zalecane dzienne spożycie kalorii w zależności od wieku przedstawiono w tabeli 4. Są to ogólne zalecenia, które należy modyfikować zależnie od zapotrzebowania energetycznego w danej dyscyplinie, tempa wzrastania oraz przemiany materii. W Internecie
dostępne są różne narzędzia do liczenia kalorii spożywanych przez sportowców, np. i
www.calorieking.com. Można także stosować dostępną w Internecie metodę uwzględniającą kaloryczność pokarmów, która polega na zapisywaniu spożytego pożywienia z podziałem na grupy pokarmów (doskonałą stroną internetową jest
www.nutrientrichfoods.org). Należy również pamiętać, że wystarczające spożycie energii zależy nie tylko od liczby kalorii, ale także od tego, o jakiej porze dnia i w jaki sposób zostaną one
spożyte.Pacjentów trzeba zachęcać, aby posiłki rozłożyli proporcjonalnie na cały dzień, nie spożywali natomiast dużej liczby kalorii o jednej porze.
Tabela 4. Dzienne zapotrzebowanie na energię w zależności od wieku
Wiek/płeć Kalorie/dzień
4-8 lat, chłopcy i dziewczynki 1400-1600
9-13 lat, chłopcy 1800-2200
9-13 lat, dziewczynki 1600-2200
14-18 lat, chłopcy 2200-2600
14-18 lat, dziewczynki 2000
cdn....