Iza Czajka
|
|
« Odpowiedz #2 : Luty 04, 2010, 18:23:00 » |
|
Brzmi enigmatycznie. Chorzy na cukrzycę mogą jeść wszystko.Częste posiłki, 5 x dziennie warzywa i owoce, dobre białko, produkty pełnoziarniste ale również pieczywo białe, nabiał. Może lekarz chciał polecić dietę wysokotłuszczową? Podsyłam jednodniowy jadłospis o kaloryczności 1800 kcal, dla osób z cukrzyca używających pomp insulinowych. Jest w nim wszystko: Śniadanie Zapiekanka z jagód, migdałów i płatków owsianych, sok pomarańczowy 150 ml Składniki na 5 porcji: - 5 torebek płatków owsianych a’ 35 g - 1 / 4 filiżanki migdałów w plasterkach - łyżka brązowego cukru -1 / 2 łyżeczki cynamonu w proszku - 3 szklanki mleka 0,5% - szklanka mrożonych jagód ½ opakowania mrożonki - sok pomarańczowy świeżo wyciskany Przygotowanie Jedną torebkę płatków i migdały podpraż na patelni. W małej miseczce połącz brązowy cukier i cynamon, dodaj pozostałe płatki, dobrze wymieszaj. Ugotuj je na mleku, aż uzyskasz gęstą papkę. Dodaj mrożone jagody, wymieszaj. Rozłóż do 5 foremek posmarowanych oliwą, posyp pozostałymi składnikami i zapiecz, około 15 minut w 250 stopniach Celsjusza. Wartość odżywcza: energia 330 Kcal; białka 12 g; tłuszcze 9 g; węglowodany 64 g 12 IG 30; 1,3 WBT II śniadanie Azjatycka sałatka, pieczywo, herbata jaśminowa Składniki na 4 porcje: - 4 łyżki oleju rzepakowego - 2 łyżki octu winnego - łyżka miodu - 2 łyżeczki sosu sojowego - łyżeczka oleju sezamowego (niekoniecznie) - łyżeczka mielonego świeżego imbiru - szczypta soli 100 g tofu twardego pokrojonego w kostkę - opakowanie różnych sałat - 2 średnie marchewki, obrane, połowę wzdłuż i krojone - duży ogórek, posiekany -pełnoziarnista bułka Przygotowanie Olej rzepakowy, ocet, miód, sos sojowy, olej sezamowy, imbir i sól wymieszaj w naczyniu. Zamarynuj w nim kawałki tofu i marchewkę. Na patelni usmaż tofu z marchewką i ciepłe wymieszaj z sałatami i ogórkiem. Zjedz z pieczywem Wartość odżywcza: energia 380 kcal, 25 g tłuszczu , 32 g węglowodanów, 13 g białka. IG 42 WBT 2,8 • Imbir rozgrzewa od środka, poprawia krążenie, działa odkażająco i antyseptycznie. Poprawia trawienie, łagodzi dolegliwości żołądkowe. Pobudza przy zmęczeniu. Obiad Zupa fasolowo-jarmużowa, łosoś pieczony Zupa składniki na porcję: -300 ml wywaru drobiowego - 80 g białej ugotowanej fasolki (może być z puszki) -plaster (ok. 50 g) pokrojonej chudej szynki) -100 g poszatkowanych liści jarmużu (możesz go zastąpi kapustą włoską) -świeżo zmielony pieprz Podgrzej wywar, zmniejsz gaz i wrzuć liście jarmużu, gotuj ok. 15 minut do miękkości. Wrzuć fasolę, pokrojona wędlinę i gotuj kolejne 10 minut. Przypraw pieprzem Wartość odżywcza: energia:100 kcal, 18 g węglowodanów; 8 g białka, 2 g tłuszczu Dodatek jarmużu powoduje, że danie to pokrywa aż 200% zapotrzebowania na witaminę C. Jest ona niezbędna przy syntezie glutationu. Odgrywa on podstawową rolę w funkcjonowaniu i rozmnażaniu komórek układu odpornościowego - limfocytów, wpływając w ten sposób na barierę ochronną organizmu przed bakteriami, wirusami . IG 25; WBT 0,9 Łosoś na porcję - dzwonko ok. 120 g -por (biała część) -pokrojona w paski ½ papryka czerwona -łyżeczka pokrojonego szczypiorku - łyżeczka startego sera żółtego -sok z cytryny Pora pokrój i ugotuj na parze. Na żaroodporna foremkę wyłóż pora i posyp go kawałkami papryki. Na to połóż rybę i posyp ją serem. Piecz 15 minut w gorącym piekarniku. Zjedz porypanego szczypiorkiem i skropionego sokiem z cytryny. Wartość odżywcza: energia: 350 kcal 34g białka; 8g węglowodany; 22 g tłuszczu IG 14; WBT 2,3 Łosoś, a właściwie kwasy omega-3 w nich zawarte chronią układ oddechowy przed infekcjami Podwieczorek: - ok. 20g czekolady gorzkiej (4 małe kostki) - 35g rodzynek (ok. 3 łyżek) Energia 200 kcal; węglowodany 31g; tłuszcze 6g, białka 1g IG 50; WBT 1,8 Kolacja Kanapki z sałatką twarożkową - herbata - 50g bułka grahamka - sałatka twarożkowo-selerowa -dwie łyżeczki margaryny Składniki na porcję • 100g ser twarogowy chudy - pół jabłka - 50g jogurt naturalny 2% tłuszczu - łyżeczka posiekanej natki - 50g seler korzeniowy (1/3 dużej sztuki) - sok z cytryny Ser pokrój w kostkę, seler i jabłka opłucz. Jabłka pokrój w drobną kostkę, skrop sokiem cytrynowym. Seler utrzyj na tarce z dużymi otworami. Rozdrobnione jabłko i seler wymieszaj z serem i nacią pietruszki. Polej jogurtem. Wartość odżywcza: energia 480 kcal; 65 g węglowodanów; 17,5 g tłuszczu; 35 b białka IG 41; WBT 3
|