Forum Medicina Sportiva
Listopad 25, 2024, 01:30:38 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
 
   Strona główna   Pomoc Szukaj Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kobieta, zdrowie, ruch  (Przeczytany 10328 razy)
0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.
Iza Czajka
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 269


Zobacz profil
« : Wrzesień 19, 2009, 17:40:10 »

Zakład Psychologii Akademii Wychowania Fizycznego w Warszawie
Sekcja Psychologii Sportu PTNKF organizują

Interdyscyplinarną Konferencję Naukową
„KOBIETA, ZDROWIE, RUCH”
poświęconą korzyściom i zagrożeniom płynącym z rekreacyjnej aktywności ruchowej
kobiet, która odbędzie się w Warszawie w dniach 25-26 września 2009 r.

Szczegółowe informacje w załączeniu oraz na stronie:

Konferencja Kobieta, zdrowie, ruch (Pdf)
http://kobietazdrowieruch.pl
Zapisane
riki.1978
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 305


Zobacz profil
« Odpowiedz #1 : Luty 04, 2010, 10:53:11 »

Pani Izo
Byłam u lekarza właśnie z prośbą o poradę w sprawie diety . Po wypytaniu mnie o moja aktywnośc ruchowa lekarz stwierdzil ,że mam stosowac diete zblizona do diety ludzi chorych na cukrzycę . Wtedy schudnę. Uprzedził też,ze nie jest to dieta zalecana dla aktywnych sportowców.
           riki
Zapisane
Iza Czajka
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 269


Zobacz profil
« Odpowiedz #2 : Luty 04, 2010, 18:23:00 »

Brzmi enigmatycznie. Chorzy na cukrzycę mogą jeść wszystko.Częste posiłki, 5 x dziennie warzywa i owoce, dobre białko, produkty pełnoziarniste ale również pieczywo białe, nabiał. Może lekarz chciał polecić dietę wysokotłuszczową? Podsyłam jednodniowy jadłospis o kaloryczności 1800 kcal, dla osób z cukrzyca używających pomp insulinowych. Jest w nim wszystko:
Śniadanie
Zapiekanka z jagód, migdałów i płatków owsianych,  sok pomarańczowy 150 ml
 Składniki na 5 porcji:
- 5 torebek płatków owsianych a’ 35 g
- 1 / 4 filiżanki migdałów w plasterkach
- łyżka brązowego cukru
-1 / 2 łyżeczki cynamonu w proszku
- 3 szklanki mleka 0,5% 
  - szklanka mrożonych jagód ½ opakowania mrożonki
- sok pomarańczowy świeżo wyciskany
Przygotowanie
Jedną torebkę płatków i migdały podpraż na patelni. W małej miseczce połącz brązowy cukier i cynamon, dodaj pozostałe płatki, dobrze wymieszaj. Ugotuj je na mleku, aż uzyskasz gęstą papkę. Dodaj mrożone jagody, wymieszaj. Rozłóż do 5 foremek posmarowanych oliwą, posyp pozostałymi składnikami i zapiecz, około 15 minut w 250 stopniach Celsjusza.
 Wartość odżywcza: energia 330 Kcal; białka 12 g; tłuszcze 9 g; węglowodany 64 g 12
IG 30; 1,3 WBT
II śniadanie
Azjatycka sałatka, pieczywo, herbata jaśminowa
Składniki na 4 porcje:
- 4 łyżki oleju rzepakowego
  - 2 łyżki octu winnego
   - łyżka miodu
 - 2 łyżeczki sosu sojowego
-  łyżeczka oleju sezamowego (niekoniecznie)
- łyżeczka mielonego świeżego imbiru
- szczypta soli
100 g tofu twardego pokrojonego w kostkę
- opakowanie różnych sałat
- 2 średnie marchewki, obrane, połowę wzdłuż i krojone
- duży ogórek, posiekany
-pełnoziarnista bułka
Przygotowanie
Olej rzepakowy, ocet, miód, sos sojowy, olej sezamowy, imbir i sól wymieszaj w naczyniu. Zamarynuj w nim kawałki tofu i marchewkę. Na patelni usmaż tofu z marchewką i ciepłe wymieszaj z sałatami i ogórkiem. Zjedz z pieczywem
Wartość odżywcza: energia 380 kcal, 25 g tłuszczu , 32 g węglowodanów, 13 g białka. IG 42
WBT 2,8
•   Imbir  rozgrzewa od środka, poprawia krążenie, działa odkażająco i antyseptycznie. Poprawia trawienie, łagodzi dolegliwości żołądkowe. Pobudza przy zmęczeniu.
Obiad
Zupa fasolowo-jarmużowa, łosoś pieczony
Zupa składniki na porcję:
-300 ml wywaru drobiowego
- 80 g białej ugotowanej fasolki (może być z puszki)
-plaster (ok. 50 g) pokrojonej chudej szynki)
-100 g poszatkowanych liści jarmużu (możesz go zastąpi kapustą włoską)
-świeżo zmielony pieprz
Podgrzej wywar, zmniejsz gaz i wrzuć liście jarmużu, gotuj ok. 15 minut do miękkości. Wrzuć fasolę, pokrojona wędlinę i gotuj kolejne 10 minut. Przypraw pieprzem
Wartość odżywcza: energia:100 kcal, 18 g węglowodanów; 8 g białka, 2 g tłuszczu
Dodatek jarmużu powoduje, że danie to pokrywa aż 200% zapotrzebowania na witaminę C. Jest ona niezbędna przy syntezie glutationu. Odgrywa on podstawową rolę w funkcjonowaniu i rozmnażaniu komórek układu odpornościowego - limfocytów, wpływając w ten sposób na barierę ochronną organizmu przed bakteriami, wirusami .
 IG 25; WBT 0,9
Łosoś na porcję
- dzwonko ok. 120 g
-por (biała część)
-pokrojona w paski ½ papryka czerwona
-łyżeczka pokrojonego szczypiorku
- łyżeczka startego sera żółtego
-sok z cytryny
Pora pokrój i ugotuj na parze. Na żaroodporna foremkę wyłóż pora i posyp go kawałkami papryki. Na to połóż rybę i posyp ją serem. Piecz 15 minut w gorącym piekarniku. Zjedz porypanego szczypiorkiem i skropionego sokiem z cytryny.
Wartość odżywcza: energia: 350 kcal 34g białka; 8g węglowodany; 22 g tłuszczu
 IG 14; WBT 2,3
Łosoś, a właściwie kwasy omega-3 w nich zawarte chronią układ oddechowy przed infekcjami
Podwieczorek:
- ok. 20g czekolady gorzkiej (4 małe kostki)
- 35g rodzynek (ok. 3 łyżek)
Energia 200 kcal; węglowodany 31g; tłuszcze 6g, białka  1g
 IG 50; WBT 1,8
Kolacja
Kanapki z sałatką twarożkową
-  herbata
- 50g bułka grahamka
-  sałatka twarożkowo-selerowa
-dwie łyżeczki margaryny
Składniki na porcję
• 100g ser twarogowy chudy
- pół jabłka
- 50g jogurt naturalny 2% tłuszczu
- łyżeczka posiekanej natki
- 50g seler korzeniowy (1/3 dużej sztuki)
- sok z cytryny
Ser pokrój w kostkę, seler i jabłka opłucz. Jabłka pokrój w drobną kostkę, skrop sokiem cytrynowym. Seler utrzyj na tarce z dużymi otworami. Rozdrobnione jabłko i seler wymieszaj z serem i nacią pietruszki. Polej jogurtem.
Wartość odżywcza: energia 480 kcal; 65 g węglowodanów; 17,5 g tłuszczu; 35 b białka
IG 41; WBT 3
Zapisane
news
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 313


Zobacz profil
« Odpowiedz #3 : Luty 10, 2010, 00:19:44 »

BIOLOGICZNIE AKTYWNE PEPTYDY I BIAŁKA  ZYWNOŚCI
Jerzy Dziuba, Łucja Fornal
Cena rynkowa  :89 zł
2009, wydanieI
Książka stanowi kompendium wiedzy z zakresu molekularnych i biologicznych właściwości białek i peptydów, które decydują o ich najbardziej istotnym żywieniowym i profilaktycznym oraz terapeutycznym znaczeniu.
Jest to jedyne na polskim rynku opracowanie będące bogatym źródłem wiedzy z pogranicza biologii, biochemii, immunologii, fizjologii, chemii żywności i dietetyki, które zakresem materiału i głębią ujęcia tematu ściśle odpowiada wymaganiom stawianym interdyscyplinarnemy podejściu do zagadnienia białek i peptydów w żywności i jego wieloaspektowej analizie.
Książka jest przeznaczona dla studentów nauk przyrodniczych i medycznych, szczególnie takich kierunków, jak technologia żywności i żywienia człowieka, dietetyka, biotechnologia, biologia, farmacja, towaroznawstwo i pokrewne
Zapisane
wanskrzy
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 110


Zobacz profil
« Odpowiedz #4 : Marzec 14, 2010, 12:51:36 »

Czasami ,poza zdrowiem moich synów piłkarzy, trzeba zadbac o swoje zdrowie . Mam stwierdzone zwyrodnienie stawów . Czytałam wszystko o leczeniu i innych metodach stosowanych w tych zapaleniach i zwyrodnieniach . Natknęłam sie na zdanie mówiące o wyeliminowaniu z diety produktów mających destrukcyjny wpływ na stawy .Nie bardzo wiem co mam eliminować z diety? Co kryje w sobie to pojęcie?
Zapisane
Iza Czajka
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 269


Zobacz profil
« Odpowiedz #5 : Marzec 14, 2010, 15:11:53 »

Temat wymaga uściślenia przez lekarza. Istnieje grupa związków pochodzących z żywności źle działających na stawy w określonych jednostkach chorobowych. Sa to puryny przy dnie, szczawiany (szpinak, boćwina, szczaw), fityniany (pieczywo razowe), kwas fosforowy (napoje typu cola) przy reumatyzmie i dnie. Ważna jest również równowaga kwasowo-zasadowa. Przy zakwaszonym organizmie wywołanym m.inn zbyt dużym spożyciem mięsa i jego przetworów, słodyczy, stawy też nie będą dobrze pracować. Warto więc odchudzić dietę z kalorii, jeść dużo kolorowych warzyw i owoców, pić kwasy omega-3 lub tran, jeść lekkostrawne drobiowe białko. Warto pomyśleć o suplementacji witaminą D i piciu wiejskiego mleka krowiego lub koziego.
Zapisane
szafran
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 274


Zobacz profil
« Odpowiedz #6 : Marzec 06, 2015, 12:17:11 »


,,
Medme / Zdrowy styl życia / Ćwiczysz i nie tracisz wagi

Anna Orzechowska
Oto 5 możliwych przyczyn:
Każdy z nas wie, do zrzucenia wagi potrzeba więcej ruchu na co dzień. W końcu aktywność fizyczna równa się spalanie kalorii i spadek masy ciała. W praktyce jednak ta zależność nie przedstawia się w postaci prostego równania. Ćwiczysz, ale waga stoi w miejscu? Oto możliwe przyczyny.

1. Za bardzo stawiasz na cardio

Trening cardio, zwany też tlenowym, uznawany jest za najefektywniejszy pod względem spalania tłuszczu rodzaj treningu. Zalicza się do niego aktywności o umiarkowanym i stałym tempie, jak biegi czy pływanie.

Organizm jednak bardzo szybko przyzwyczaja się do jednostajnego treningu. Dlatego kalorie spalasz tylko w momencie aktywności, po treningu już nie. Metabolizm działa ciągle na takim samym poziomie. A żeby schudnąć, potrzebujesz zużywać więcej energii, niż jej dostarczasz.

2. Wykonujesz zbyt długie treningi

Jak zatem spalać więcej? Nie myśl, że wydłużenie biegu znacząco poprawi końcowy efekt. Jeśli będziesz biegać dłużej niż 90 minut, twój organizm zacznie się bronić. Na trudne warunki zareaguje włączając tryb oszczędny.Organizmowi najłatwiej (i najszybciej) jest pobierać energię z węglowodanów. Ich zapasy podczas ćwiczeń wyczerpują się więc w pierwszej kolejności. Dopiero po ok. 20 minutach ruchu zaczynasz spalać tkankę tłuszczową. Jednak gdy trenujesz za długo, przerzucisz się na… spalanie mięśni, tłuszcz pozostawiając jako rezerwę “na czarną godzinę”. W dodatku po wszystkim będziesz mieć z głodu ogromny apetyt. W takich warunkach łatwo zjeść więcej, niż faktycznie spaliłeś.

3. Stronisz od ciężarów

Ten punkt silnie łączy się z tym, co zostało powiedziane wyżej. Trening siłowy to tylko spalanie. Metabolizm zależy natomiast w ogromniej mierze od twojej masy mięśniowej, bo to mięśnie właśnie zużywają na swoją pracę (nawet tę podstawową, gdy leżysz czy śpisz) najwięcej energii ze wszystkich tkanek ciała. Trening siłowy pomaga budować mięśnie. Efekt jest o niebo lepszy niż w przypadku samej sesji cardio. Spalasz kalorie podczas ćwiczeń i po ich zakończeniu. Ciało i mięśnie odpoczywają, ale wydatkują energię jeszcze długi czas po odłożeniu hantli.

4. Nie dajesz sobie odpocząć

To wszystko nie oznacza jednak, że masz całkiem zrezygnować z cardio. Tego typu aktywnością - w ramach regeneracji organizmu - dobrze jest przeplatać sesje siłowe. Odbudowujące się po wysiłku mięśnie spalają tłuszcz. Nie forsuj ich codziennie, bo zmęczone nie będą pracować efektywnie.

5. Jesteś zbyt zestresowany

Chodzi tu o poziom hormonu stresu - kortyzolu. Wydziela się on podczas ćwiczeń, by zmotywować ciało do pracy. Gdy zbyt często i intensywnie trenujesz, wystawiasz się na jego ciągłe działanie. Dlaczego to źle? Bo kortyzol prowadzi do odkładania się tłuszczu, np. na brzuchu i biodrach. Wygląda to jak błędne koło - ćwiczysz, żeby chudnąć, ale właśnie przez to tyjesz. Rozwiązaniem - jak zawsze - jest zachowanie zdrowego umiaru."
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!