Forum Medicina Sportiva
Listopad 25, 2024, 00:02:14 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
 
   Strona główna   Pomoc Szukaj Rejestracja  
Strony: 1 2 [3] 4   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Produkty prozdrowotne czy dietetyczne  (Przeczytany 59705 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Iza Czajka
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 269


Zobacz profil
« Odpowiedz #30 : Sierpień 16, 2011, 14:14:36 »

W uzasadnionych przypadkach, gdy wiadomo, że dieta nie pokrywa zapotrzebowania na kwasy (a niestety nie). O ile wiem są specjalne preparaty dla dzieci i młodzieży, a nawet program realizowany w szkołach wzbogacania posiłków w NNKT.
Jeśli chodzi o bakterie kwasu mlekowego, to... nie wiem. Flora bakteryjna przewodu pokarmowego, to mimo wszystko obszar nie do końca poznany (weźmy nawet historię napojów mlecznych z cudownymi bakteriami, które robią wszystko. Zespół niezależnych naukowców podważył wiele badań klinicznych). Wydaje się jednak, że współczesna dieta sprzyja namnażaniu bakterii złych, do tego dochodzi antybiotykoterapia, chemia z żywności, niedobór błonnika. Lactobacillus tego nie lubi i nie namnaża się. Może więc jego preparaty jakoś stabilizują układ sił w jelitach? Jednak z drugiej strony, każdy ma swoja własną florę bakteryjną, otrzymaną po przodkach. Porównałabym ją z zakwasem używanym do pieczenia chleba. Jest on w rodzinach piekarniczych pielęgnowany od stuleci i nie zastąpi go żaden preparat przemysłowy.  Jednym słowem, wróciliśmy do punktu wyjścia czyli diety.
Zapisane
instytucja
Użytkownik
**
Wiadomości: 63


Zobacz profil
« Odpowiedz #31 : Sierpień 17, 2011, 12:01:04 »

Pani Izo
Często słyszymy o grypie żołądkowej lub jelitówce- czy to wirusowe podłoże , czy złe połączenie pokarmów itd.
Zapisane
avatar
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 147


Zobacz profil
« Odpowiedz #32 : Sierpień 19, 2011, 10:08:15 »

Wczoraj byłem na pogotowiu lekarz kazał podać COLĘ.
Zapisane
Iza Czajka
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 269


Zobacz profil
« Odpowiedz #33 : Sierpień 19, 2011, 15:43:38 »

no głupota, chociażby dlatego, że cola odwadnia i może się okazać, że trzeba ponownie wrócić na pogotowie. Na rota wirusy mało co działa, swoje trzeba odchorować. Należy myć ręce, owoce, omijać lody nakładane łyżką, trzymane w wodzie o temperaturze 100 stopni, fast foody z kuchenkami mikrofalowymi. Wiadomo, że mikrofale nie niszczą zarazków i będzie ok
Zapisane
wanskrzy
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 110


Zobacz profil
« Odpowiedz #34 : Wrzesień 01, 2011, 13:04:21 »

Pani Izo
Czy dieta bezglutenowa chroni przed alergią pokarmową?
Zapisane
Iza Czajka
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 269


Zobacz profil
« Odpowiedz #35 : Wrzesień 01, 2011, 16:02:30 »

Czy dieta bezglutenowa chroni przed alergią pokarmową? Ale jakąkolwiek, czy na gluten czy chodzi o dorosłych czy niemowlaki?
Zapisane
wanskrzy
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 110


Zobacz profil
« Odpowiedz #36 : Wrzesień 01, 2011, 20:12:08 »

Pani Izo
Chodzi o nastolatki i dorosłych oraz o każdą alergię pokarmową. Nie tylko na gluten.Ponoć  ta bezglutenowa dieta pomaga przy wszystkich uszkodzeniach kosmków jelitowych nawet przez antybiotyki.A nieuszkodzone kosmki  chronią przed wnikaniem alergenów. Tak to zrozumiałam.
Zapisane
Iza Czajka
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 269


Zobacz profil
« Odpowiedz #37 : Wrzesień 02, 2011, 14:25:44 »

Może i coś w tym jest. Chociaż ja mam wyłącznie doświadczenie z osobami z chorobami autoimmunologicznymi, jelitem drażliwym, dziwnymi zmianami na skórze, astmą (itd) u których rzeczywiście następuje poprawa, po wyrzuceniu z diet glutenu. Proces ten trwa długo, tak jakby rzeczywiście kosmki się regenerowały. Jednak każdy lekarz od alergii czy jelit będzie mówił, że żeby wykluczyć gluten z diety muszą być we krwi IgE lub uszkodzone kosmki w badaniu. Nie wiem może są jakieś nowe zalecenia. Dla mnie nowością jest fakt, że na celiaklię postać dorosłą można zachorować pod wpływem stresu, przeżyć, choroby wirusowej ect. Choroba nie daje żadnych objawów za wyjątkiem zmęczenia, zmian skórnych, opornej na leczenie niedokrwistości, aż do poważnych zmian organicznych. Jednak chyba nie byłabym zwolennikiem wykluczenia z diety glutenu, każdemu kto ma alergię pokarmową, ale ja nie jestem lekarzem.
Zapisane
rubensik3
Użytkownik
**
Wiadomości: 76


Zobacz profil
« Odpowiedz #38 : Wrzesień 02, 2011, 16:24:44 »

I bardzo dobrze Pani Izo. Bez odrobiny glutenu nie ma chrupiących bułeczek, pysznych naleśników! Wszystko się rozpada  Smutny
Zapisane
riki.1978
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 305


Zobacz profil
« Odpowiedz #39 : Wrzesień 05, 2011, 13:22:09 »

 Duży uśmiech Rubensik chrzanisz! Jak dziecko ma celiakię , czy dorosły chorobę Duringa  to nie można mu dodawać glutenu!  Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech
Zapisane
circus.hej
Użytkownik
**
Wiadomości: 70


Zobacz profil
« Odpowiedz #40 : Marzec 05, 2012, 11:22:06 »

,,Na sklepowych półkach poszukujesz tylko produktów opatrzonych napisem: zdrowa żywność? No, cóż. Jak twierdzą dietetycy wiele z tych produktów na taką nazwę nie zasługuje. Na przykład odtłuszczone masło orzechowe. Olej orzechowy jest jego najcenniejszym składnikiem - to właśnie w nim są najcenniejsze substancje odżywcze. To odtłuszczone jest więc mniej zdrowe, ma tyle samo kalorii co to zwyczajne i na dodatek zawiera więcej cukru - informuje washingtonpost.com.''
Co tu jest fałszem?Co?
Zapisane
riki.1978
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 305


Zobacz profil
« Odpowiedz #41 : Marzec 07, 2012, 15:28:47 »

 Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech Masło orzechowe w procesie produkcji traci swoje nienasycone kwasy tłuszczowe i przestaje być zdrowe! Jadać orzeczy! Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech
Zapisane
riki.1978
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 305


Zobacz profil
« Odpowiedz #42 : Marzec 27, 2012, 12:08:42 »

 Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech ,,Groza! Producenci i sprzedawcy sprzedają nam żółte paskudztwo, w którym są tylko śladowe ilości mleka, a zamiast nich tłuszcze roślinne, olej, skrobia, a nawet łój. Wszystko w opakowaniach łudząco przypominających te, w które pakuje się prawdziwy żółty ser"  Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech
Zapisane
Iza Czajka
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 269


Zobacz profil
« Odpowiedz #43 : Marzec 29, 2012, 10:29:02 »

Czytać etykiety, być świadomym konsumentem. Nie kupować kota w worku! Nie kupować, tam gdzie tanio!
Zapisane
riki.1978
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 305


Zobacz profil
« Odpowiedz #44 : Marzec 30, 2012, 12:15:57 »

 Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech Pani Izo że produkt zawiera sól drogową, zamiast suszu jajecznego - mączkę rybną na etykietkach nie piszą! A ile takich ,,ciekawestek " nie zobaczy nigdy światła dziennego? Może bardziej makrobiotykę preferować ? Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech
Zapisane
Strony: 1 2 [3] 4   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!