Podczas szukania chwytliwych diet dla magazynów kobiecych dogrzebałam się programu żywieniowego stosowanego w armii izraelskiej. Jego zadaniem jest przygotowanie silnej, szczupłej i zawsze chętnej do działań armii. Temat wart przemyślenia a nawet wprowadzenie niektórych sugestii autora. Oto najciekawsze informacje (czekam na opinie i uwagi)
....Według autora diety Ori Hofmerkela, nadmiar estrogenów w organizmie to główna przyczyna nadwagi i otyłości, chorób cywilizacyjnych, spadku witalności pojawiających się, zarówno u kobiet jak i mężczyzn. Można to tylko zmienić odpowiednim żywieniem.
Estrogenowy Świat
Jak potwierdzają badania, współczesne środowisko człowieka skażone jest ogromną ilością substancji chemicznych, które działają w organizmie jak żeńskie hormony płciowe czyli estrogeny. Ksenoestrogeny, bo taka jest ich nazwa występują w tworzywach sztucznych, zabawkach, PCV, w dezodorantach, perfumach, pastach do zębów, wypełnieniach stosowanych w stomatologii, mydłach, płynach do zmywania i lakierach do paznokci, sprejach i żelach do włosów, balsamach do ciała. Na syntetyczne estrogeny można się też natknąć w mięsie, produktach sojowych a nawet wodzie pitnej. Dostają się tam wraz moczem kobiet biorących tabletki antykoncepcyjne.Zatrucie środowiska to nie jedyne źródło estrogenów, kolejnym jest żywność która ma wpływ na zmianę profilu hormonalnego organizmu. Do tej grupy należą produkty sojowe, zawierające estrogeny o budowie sterydowej, dynia, szałwia oraz ogromna ilość warzyw i owoców traktowana pestycydami, również mięso zwierząt czy ryb z dodatkiem hormonów. Taki mix, może nieźle namieszać w gospodarce hormonalnej organizmu, m.inn prowadząc do nadwagi i otyłości.
Tego unikaj, aby nie tyć
* mięso drobiowe, ryby, wołowina, wieprzowina hodowane I zabijana na masowa skalę. Przy jej produkcji używane są hormony. Zapłać więcej za wersje organiczne, które nie zostały napompowane hormonami
* soja zawierająca genisteinę i daidzeinę. Oba związki wykazują działanie hormonalne. W kulturze wschodniej była ona używana do obniżenia popędu płciowego.
* piwo. Chmiel wykazuje działanie estrogenowe i zmniejsza libido. To dzięki niemu mężczyźni stają się "man boobs", czyli człowiekiem z dużym brzuchem.
* korzystania z pojemników plastikowych oraz folii, szczególnie nie podgrzewania ich. Ftalany przechodzą do żywności, zmieniając ja w hormonalną
* owoców i warzyw traktowanych chemicznymi środkami ochrony, szczególnie takich jak zaburzających atrazyny i dieldryny; zamiast na zwykłym straganie, kupuj je w sklepie ze zdrową żywnością
* "antybakteryjnych" produktów z Triklosanem. Sa to mydła, pasty do zębów, płyny do mycia naczyń. Triklosan, posiada strukturę chemiczną podobną do estrogenów, został niedawno uznany za hormon zaburzający produkcję hormonów płciowych u żab.
Nadwaga i estrogeny
Gromadzisz tłuszcz w okolicach ud i brzucha? To efekt „estrogenowej dominacji” powstałej od hormonów wytwarzanych w organizmie, zjadanych z zanieczyszczeń związkami chemicznymi. Naturalne żeńskie hormony płciowe należą do pochodnych sterydowych, które wywodzą się strukturalnie i biogenetycznie z cholesterolu, a powstają przez zamianę hormonów męskich: androstenodionu i testosteronu. U mężczyzn nadmiar krążących we krwi estrogenów blokuje produkcję testosteronu, powiększa piersi i gromadzi tłuszcz w okolicach brzucha, ud i pośladków, podobnie dzieje się u kobiet. U obu płci następuje spadek libido, chroniczne zmęczenie, mała odporność. Oto dieta, która pomoże rozprawić się z tłuszczykiem raz na zawsze.
Dieta inna niż wszystkie
Wyregulowanie gospodarki hormonalnej wg Hofmeklera odbywa się trzyetapowo. Pierwszy, trwa około tygodnia polega na detoksykacji wątroby. Podczas jej trwania jesz świeże owoce I warzywa (szczególnie kapustne, najlepiej świeże), niskotłuszczowy jogurt, jaja organiczne, fasolę, produkty pełnoziarniste, nie hodowane ryby, oraz naturalnie dojrzewający ser np. Parmezan i specjalne suplementy, dostępne wyłącznie na stronie
www.estrogenicdiet.com. W kolejnym etapie dokładasz więcej produktów antyestrogenowych i dobrych tłuszczy. Oliwki, świeże orzechy, ziarna słonecznika, dyni dają antyestrogenowy efekt. Trzecia faza, zalecana na całe życie, uznaje jedzenie hodowanego naturalnie mięsa oraz makarony, pieczywo. Można je jeść tylko do posiłku wieczornego. Według autora, najlepsza porą posiłku ostatniego jest godzina 21. Wtedy organizm dokładniej, bo bez pośpiechu trawi oraz uruchamia mechanizmy hormonalne (produkcję hormonu wzrostu) spalającego tłuszcz i zapewniającego witalność.
Zalecane w kuracji antyhormony
* rodzina kapustnych: brukselka, brokuł, kalafior, kapusta- zawierają naturalne indole. Najbogatszy w indole jest brokuł.
* propolis: zawiera chryzynę
* owoce cytrusowe: zawieraja flawonoidy, których estrogenowe działanie jest aktualnie badane przez naukowców; w gorzkich pomarańczach narginina
* kawa: zawiera flawony
* herbata: polifenole
* zioła I przyprawy: anyżek, koper włoski, kurkuma,
* organiczne: mleko I jego przetwory: skoniugwany kwas linolenowy(CLA)
* orzechy, avocado, jaja organiczne
* siemię lniane: zawiera lignin (SDG). Po spożyciu związek ten ulega rozkładowi przez florę bakteryjną, w wyniku czego tworzy fitoestrogeny: enterolakton i enterodiol. O antyestrogenowym działaniu SDG świadczy m.in zauważone przez naukowców ustąpienie u badanych kobiet bolesności piersi, związanych z cyklem menstruacyjnym.
Przykładowy jadłospis fazy trzeciej
Śniadanie:
Szklanka wody z miodem i propolisem, grejpfrut, filiżanka kawy
Przekąska*(przepis):
Sok pełen antyoksydantów i błonnika
Składniki dla 2 osób: ½ szklanki rozmrożonych jeżyn, malin, obrane jabłko, 2 łyżki mielonego siemienia lnianego, szklanka soku wyciśniętego z grejpfruta
Przygotowanie: składniki wymieszaj w malakserze
Lunch
Liście szpinaku, rukoli, sałaty lodowej polanych oliwą z oliwek I posypanych startym serem żółtym,; do tego dwa jajka ugotowane na twardo i przekrojone na pół. Do picia kefir organiczny
Przekąska:
obrane ze skórki jabłko, zmiksowane z serwatką w proszku (organiczną)
Kolacja:
Kurczak w serowej panierce, makaron
Składniki na porcję: mała pierś kurczaka (bez skóry), łyżka płatków owsianych, łyżka oliwy z oliwek, szklanka przecieru pomidorowego, czubata łyżka startego parmezanu (lub innego sera), łyżka siekanych listków oregano, bazylii, 50 g makaronu (najlepiej orkiszowego), 2 kawałki mozarelli niskotłuszczowej
Przygotowanie: Ugotuj makaron, odcedź. Na talerzu wymieszaj mąkę, ser i zioła. Oliwę rozgrzej na patelni. Mięso obtocz w panierce I smaż, po 5 minut z każdej strony. Ugotowany makaron i mięso polej sosem, udekoruj plastrem sera i zapiecz w piekarniku.