signature
Nowy użytkownik
|
|
« Odpowiedz #15 : Sierpień 11, 2009, 11:33:34 » |
|
witanko! Mam pytanie , ponieważ mój syn ciągle mówi o odżywkach dla sportowca chciałabym uzyskać informacje ; czy to jest bezpieczne , jakie środki są odpowiednie dla trzynastolatka, gdzie to można kupić i czy wymagana jest recepta. a najważniejsze ; kto może te środki zalecić , do kogo powinniśmy się zgłosić. Dzieci sobie same doradzają i to mnie martwi.
|
|
|
|
|
|
|
piłkarz
Nowy użytkownik
|
|
« Odpowiedz #16 : Sierpień 11, 2009, 16:23:31 » |
|
Ale żeby coś tam wybadać ,to nie można badania robić na murawie boiska. Albo tylko zapytać jak się czuję ?A jak zapalę jointa ,to będę czuł się dobrze!! Hyyyy
|
|
|
|
|
|
|
trendysport
Nowy użytkownik
|
|
« Odpowiedz #17 : Sierpień 11, 2009, 23:48:04 » |
|
Cześć! Czy takim badaniem uchem wykryje się te choroby , na które najczęściej umierają sportowcy?
|
|
|
|
|
|
|
ewoodo
Nowy użytkownik
|
|
« Odpowiedz #18 : Sierpień 12, 2009, 10:43:16 » |
|
Jestem sportowcem i myślę, że kto dba o swoje zdrowie to nawet spokojnie sam zapłaci za swoje badania ale u kompetentnego lekarza.U nas nawet osoby pracujące na sylwetkę na siłowniach ,chodzą badać się tylko dla swojej wewnętrzej potrzeby i za swoje pieniadze , ale do lekarza o którego wiedzy i fachowości są przekonani. U nas są różni lekarze . I tacy , którzy odrabiają pańszczyznę i tacy , którzy wkładają bardzo dużo serca w to , co robią. I tacy , którzy przyłożenie słuchawki i zmierzenie obwodu klatki piersiowej uważąją za badanie sportowca! Menażeria ludzka , przekrój jak przez każde środowisko . Ale my uprawiający sport zaczynamy mieć prawo wyboru i możliwość wyboru lekarza:-* A JAK JEST Z TYMI ODŻYWKAMI ? Kreatyna , kofeina pomagają , a inne ? Słyszałem ,że Pudzian bierze glutaminę . Swego czasu modny był HMB. Mój lekarz mówi ,że po treningu mam zjadać białka z 2-4 jajek , łyżeczkę miodu , płatki kukurydziane albo ryż i kromkę ciemnego pieczywa, oczywiście jakiś owoc i sałatke jarzynową z rybą? Wszystko zależy od czasu treningu A przede wszystkim mam trenować , a nie liczyć ,że po odżywkach przyrosną mi mięśnie. Hej chłopaki , a jak wam doradzają ??
|
|
|
|
|
|
|
sidy
Nowy użytkownik
|
|
« Odpowiedz #19 : Sierpień 15, 2009, 11:38:56 » |
|
skąd to masz !!!takie wiadomości szanowny (-a) Elmino ?? Czy byłeś na kursach PTMS ??.Bo wg PTMS tylko lekarz specjalista med.sportowej lub lekarz z certyfikatem PTMS po kursach ABC są uprawnieni do przeprowadzenia badania sportowców.
|
|
|
|
|
|
|
nemo
|
|
« Odpowiedz #20 : Sierpień 15, 2009, 12:36:01 » |
|
To się zgadza . Według PTMS do tej pory taki standard obowiązywał . Ale już np. piłkarzy mógł badać każdy lekarz i tak jest do tej pory .I nawet sąd tak rozumie obowiązujace do tej pory przepisy. Sidy przeczytaj dział LEGISLACJE i list tej koleżanki , która miała sprawę sądową . Sąd jasno potwierdził,że przepisy Ministra Zdrowia i Ministra Sportu NIE OBOWIĄZUJĄ w przypadku PZPN . SĄ MARTWE. I tak jest dalej , a może byc jeszcze inaczej za miesiąc. Poczekamy aż te nowe przepisy , które są w trakcie konsultacji społecznych wejdą w życie. Czyli Kolego możesz spokojnie badać piłkarzy na pieczątkę , która w tej chwili posiadasz. Ale pamietaj : MASZ BADAĆ !! I nikt Ci nic nie zrobi . BO takie obowiazują przepisy w tym związku !! A teraz zaczyna sie runda jesienna i piłkarzy trzeba badać.A więc do pracy!
|
|
|
|
|
|
|
Neto
Nowy użytkownik
|
|
« Odpowiedz #21 : Sierpień 15, 2009, 19:26:01 » |
|
I wszystko jasne !!! czyli nadal bałagan legislacyjny a odpowiedzialność jak zawsze pada na lekarzy .Zarząd PTMS ,czyli ten nowy musi jak najszybciej doprowadzić wraz z ministrem sportu do zmiany tej sytuacji.Każdym razem radzę wszystkim kolegom bez certyfikatu aby nie brali się za badanie sportowców.
|
|
|
|
|
|
|
nemo
|
|
« Odpowiedz #22 : Sierpień 15, 2009, 19:36:50 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
wanskrzy
|
|
« Odpowiedz #23 : Sierpień 15, 2009, 20:13:14 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Neto
Nowy użytkownik
|
|
« Odpowiedz #24 : Sierpień 15, 2009, 22:12:01 » |
|
Nemo za bardzo nie rozumiem twojej analogii z licencją na latanie ,przecież to nas nie dotyczy !!!!
|
|
|
|
|
|
|
nemo
|
|
« Odpowiedz #25 : Sierpień 16, 2009, 07:47:17 » |
|
Pani Wando, kolego Neto Ja też tak uważałem. Ale proszę sobie wyobrazić jakie absurdalne zarzuty są zdolni postawić , aby zdyskredytować UCZCIWEGO CZŁOWIEKA. Jak musiano bać się TEJ kandydatury ???Jak widać , w walce o władzę wszystkie chwyty są dozolone. W tej walce nie obowiazywała reguła fair play, zastosowano cios poniżej pasa. Cios -nokaut. Zrobiono to z wielka szkodą dla medycyny sportowej i sportowców. Pozostał niesmak i żal . I poczucie ogromnej straty. A to naprawde byłby IDEALNY PREZES NA TE TRUDNE CZASY KRYZYSU!!! ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Stało się . Pozostaje tylko życzyć wybranemua Zarządowi Głównemu: prowadź nas ku świetlanej przyszłosci medycyny sportowej!!
|
|
|
|
|
|
|
Neto
Nowy użytkownik
|
|
« Odpowiedz #26 : Sierpień 16, 2009, 10:19:48 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
ewoodo
Nowy użytkownik
|
|
« Odpowiedz #27 : Sierpień 18, 2009, 10:34:12 » |
|
Hej , szkolenie można zrobić w Aeroklubie Krakowskim. Szkolenie do swiadectwa kwalifikacji pilota samolotów ultralekkich (UAP) jest do zdobycia ! Szkolenie stacjonarne w cenie 500 zł. i szkolenie praktyczne 8 700 zl. Wymagane swiadectwo zdrowia klasy 3. Co to znaczy?
|
|
|
|
|
|
|
garus124
Nowy użytkownik
|
|
« Odpowiedz #28 : Sierpień 19, 2009, 08:15:10 » |
|
I wszystko jasne !!! czyli nadal bałagan legislacyjny a odpowiedzialność jak zawsze pada na lekarzy .Zarząd PTMS ,czyli ten nowy musi jak najszybciej doprowadzić wraz z ministrem sportu do zmiany tej sytuacji.Każdym razem radzę wszystkim kolegom bez certyfikatu aby nie brali się za badanie sportowców.
Doktorze Neto Jestem tylko marnym piłkarzem , ale w myśl do tej pory obowiazujących przepisów badać piłkarzy może każdy lekarz. Tak mówi statut związku jakim jest PZPN . I jeśli bada, to jest w porzo. A czy podbija karty lekarz z certyfikatem , czy bez, jest to zawsze nieprawidłowość. garus
|
|
|
|
|
|
|
elminio
Nowy użytkownik
|
|
« Odpowiedz #29 : Sierpień 21, 2009, 12:08:34 » |
|
skąd to masz !!!takie wiadomości szanowny (-a) Elmino ?? Czy byłeś na kursach PTMS ??.Bo wg PTMS tylko lekarz specjalista med.sportowej lub lekarz z certyfikatem PTMS po kursach ABC są uprawnieni do przeprowadzenia badania sportowców. Drogi Sidy Nie było mnie w kraju, stąd opóźnienie w odpowiedzi . Na kursach ABC byłem dawno . I swięcie uwierzyłem w to czego nas tam uczono. Wszystko rozpadło sie w zetknięciu z brutalna rzeczywistością .Szkolacy nas , nie stosują tych madrości u siebie.Od kolegów dowiedziałem się ,że nie tylko zwykli i certyfikowani lekarze podbijaja karty , ale robią to nawet konsultanci. Naprawdę klubom sportowym zrzeszonym w PZPN jest wszystko jedno kto i jak robi te badania. Każdy NFZ wymaga czegoś innego , albo naprawdę niewiele wymaga. A na dodatek JEDYNY GWARANT PRAWORZĄDNOŚCI nie jest już w ZG. I już konsekwencje tegoo widać. Wracają do łask działaczy i trenerów specjaliści od badań na murawach , boiskach i szatniach... Jak w starym powiedzeniu : KOTA nie ma , myszy harcują ..Przepraszam za to porównanie. elminio
|
|
|
|
|
|
|
|