nemo
|
|
« Odpowiedz #21 : Sierpień 23, 2011, 09:03:19 » |
|
,,Dobroczynne działanie małej czarnej na organizm człowieka znane jest od dawna. Ceniona jest przede wszystkim ze względu na pobudzenie organizmu, poprawę koncentracji, usprawnienie myślenia i zniesienie zmęczenia. Kofeina poprzez przyśpieszenie pracy serca oraz rozszerzenie naczyń krwionośnych, zwiększa przepływ krwi, a tym samym ukrwienie i dotlenienie całego organizmu. Co ciekawe, w stosunku do naczyń krwionośnych głowy wykazuje odwrotne działanie, wykorzystywane w leczeniu migrenowych bólów głowy. Dowiedziono, że kofeina ułatwia oddychanie przez rozszerzenie oskrzeli i usprawnienie pracy mięśni oddechowych. Obniża także poziom histaminy, co może mieć znaczenie w zwalczaniu chorób na tle alergicznym. Z powodzeniem stosowana jest też w dietach jako czynnik przyśpieszający metabolizm, stymulujący spalanie tkanki tłuszczowej i zapobiegający cellulitowi. Moczopędne działanie kawy sprzyja z kolei wypłukiwaniu toksyn z organizmu. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów, regularne picie kawy zapobiega takim chorobom jak cukrzyca typu 2, marskość wątroby, choroba Parkinsona, nowotwory jelita grubego, wątroby, pęcherza. Jest i druga strona medalu. Nadużywanie kawy prowadzi do "zdenerwowania kofeinowego", objawiającego się kołataniem serca, nerwowością, uczuciem niepokoju i rozdrażnieniem, co prowadzi często do kłopotów ze snem. Kofeina chwilowo podnosi ciśnienie krwi i tętno oraz podwyższa poziom cholesterolu. Istnieją przesłanki, ze spożycie dużej ilości kawy może grozić zawałem serca u osób o wolniejszym metabolizmie kofeiny. Picie kawy sprzyja wypłukiwaniu z organizmu minerałów, szczególnie wapnia, magnezu, potasu i żelaza. Zaleca się ograniczenie ilości lub zrezygnowanie z czarnego napoju w ciąży oraz w okresie kamienia piersią. Kofeina przechodzi przez łożysko oraz do mleka matki i może szkodzić zdrowiu młodego organizmu. Kawę "podejrzewa się" również o osłabienie płodności zarówno u kobiet jak i u mężczyzn. Rozwiązaniem problemu wykorzystania dobroczynnych właściwości małej czarnej i uniknięcia szkodliwych efektów działania wysokiej dawki kofeiny wydaje się być umiar w piciu kawy.''
|