news
|
|
« : Październik 17, 2011, 07:38:12 » |
|
Uchwała Walnego Zebrania Członków PTMS w dniu 14.10.2011
Ustanawia się następujące zmiany dotyczące Certyfikatu PTMS uprawniającego do orzekania w sporcie:
1. Certyfikat wydaje się do orzekania bez ograniczenia wiekowego sportowców. 2. Pierwszy certyfikat wydaje się na okres dwóch lat, drugi - na okres trzech lat, a lekarze posiadający certyfikaty nieprzerwanie przez okres pięciu lat otrzymują certyfikat na czas nieokreślony. 3. Ustanawia się jednolity wzór pieczątki lekarskiej zawierającej następujące dane: imię i nazwisko lekarza lekarz upoważniony do orzekania w sporcie certyfikat PTMS nr …..... (w przypadku ograniczenia czasowego formuła: ważny do …) numer prawa wykonywania zawodu lekarza
Uchwała wchodzi w życie z dniem jej podjęcia.
|
|
|
|
|
|
|
riki.1978
|
|
« Odpowiedz #1 : Październik 17, 2011, 11:33:19 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
marjark
|
|
« Odpowiedz #2 : Październik 18, 2011, 11:19:05 » |
|
Przyszedł czas na przemyślenia .... co będzie dalej?? Ale cieszę się bardzo ponieważ wreszcie uzyskałam odpowiedź na swoje pytanie : kto ma badać sportowca > 23 roku życia w przypadku braku lekarza specjalisty. Zarzucono mi ,że walczę ze specjalistami , że walczę o więcej niż można. NIE!!! Nie można walczyć z kimś , kogo nie ma!!! Szkoda ,że w pięknej i solidnej prezentacji Pana Wiceprezesa zabrakło informacji o specjalistach medycyny sportowej , ale o tych orzekających, nie o zajmujących się tylko urazami sportowymi.Byłby to bardziej obiektywny obraz organizacji medycyny sportowej w Polsce , a przy okazji informacja dla konsultantów wojewódzkich o białych plamach , gdzie brakuje certyfikantów , a gdzie jest ich nadmiar. Bo po co było wydawać zgodę na szkolenia w województwach gdzie jest nadmiar specjalistów medycyny sportowej?? I kolejna sprawa: szkolenie certyfikowanych przewidywało w pierwotnej ptmsowskiej wersji trójstopniowy poziom wtajemniczenia. Niektórzy pokusili się o zrobienie tych wszystkich wymaganych kursów , czyli z koleżanką odbyłyśmy dodatkowo trzy kursy wymagane do specjalizacji:kardiologię sportową w Łodzi , ortopedię sportową w Piekarach Ślaskich i rehabilitację w Wrocławiu. Specjalizujący się mieli te kursy nieodpłatnie , my za nie zapłaciłyśmy . I w porządku. Chciałyśmy mieć te podstawy do orzekania w sporcie! Co stało się później?? Na początku odpadła możliwość robienia umiejętności na zasadach , które proponował PTMS, potem zabrano nam zdobyte uprawnienia czyli certyfikat zaawansowany.... Ale pierwotny zakres wymaganych wiadomości nie został uwzględniony w tym jedynym pozostałym szkoleniu. A szkoda!! Bo ten malutki zakres szkolenia umniejsza rangę wydawanego certyfikatu i cały proceder sprowadza się w wielu oczach do rozdawnictwa niezasłużonych uprawnień.
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2011, 19:08:56 wysłane przez marjark »
|
|
|
|
|
ansab1
Nowy użytkownik
|
|
« Odpowiedz #3 : Październik 19, 2011, 10:50:41 » |
|
Perspektywy były szerokie i piękne. Wyszło jak zwykle, czyli nie wyszło. Dydaktyka nie nadąża za tymi błyskawicznymi zmianami Może celowo?
|
|
|
|
|
|
|
riki.1978
|
|
« Odpowiedz #4 : Październik 19, 2011, 14:23:53 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
komisarz42
|
|
« Odpowiedz #5 : Październik 21, 2011, 12:04:52 » |
|
Dopracować , współdziałać dla dobra medycyny sportowej i naszego również. Będzie dobrze. Jednakowa pieczątka pozwoli eliminować sędziom podbijaczy bez uprawnień.
|
|
|
|
|
|
|
manhunter
|
|
« Odpowiedz #6 : Październik 21, 2011, 12:55:58 » |
|
Śmiem wątpić w eliminację.
|
|
|
|
|
|
|
komisarz42
|
|
« Odpowiedz #7 : Październik 21, 2011, 13:38:53 » |
|
Kolego Manhunter sądzi Pan,że lepiej gdy lekarz na lekarza donosi? Od tego są sędziowie , tak jak w medycynie pracy inspekcja sanitarna i PIP.
|
|
|
|
|
|
|
manhunter
|
|
« Odpowiedz #8 : Październik 21, 2011, 20:55:15 » |
|
donoszenie to podłość ale karwasz barabasz jeszczedo siebie dochodzę po sympozjum
|
|
|
|
|
|
|
manhunter
|
|
« Odpowiedz #9 : Październik 21, 2011, 21:02:44 » |
|
trenuję systematycznie na cyklo 2x 30/min/24h/10MET od 3lat. Ale co ten wioślarz czy kajakarz wyprawiał na na obciążeniu 400 VAT z tętnem >200(stałem obok) to karwasz ludzkie pojęcie przechodziło)))))))))))
|
|
|
|
|
|
|
manhunter
|
|
« Odpowiedz #10 : Październik 21, 2011, 21:04:20 » |
|
sorry 400 Wat ma być,jeszcze mi się to śni po nocach no i hotel Pod Orłem z dansingiem))))))))))))
|
|
|
|
|
|
|
manhunter
|
|
« Odpowiedz #11 : Październik 21, 2011, 21:41:44 » |
|
qr.... przed chwilą osiągnąłem maxa 172/min-99% hr max mało nie umarłem))
|
|
|
|
|
|
|
manhunter
|
|
« Odpowiedz #12 : Październik 21, 2011, 21:44:19 » |
|
a dodam,że to było na 40mg propranololu(od 7 dni) może jednak dam rade po odstawieniu propranololu 100 ml czystej i 180/min w na wyciągnięcie ręki)))
|
|
|
|
|
|
|
manhunter
|
|
« Odpowiedz #13 : Październik 21, 2011, 21:52:34 » |
|
Hallo dr Gawroński)))))))) do Pana mówię) może mnie Pan zabierze na paraolimpiadę? ??
|
|
|
|
|
|
|
riki.1978
|
|
« Odpowiedz #14 : Październik 22, 2011, 20:25:08 » |
|