komisarz42
|
|
« Odpowiedz #45 : Listopad 23, 2011, 16:02:38 » |
|
Pani Izo , zaleca Pani słodzenie cukrem brzozowym osobom chorym na cukrzycę ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Iza Czajka
|
|
« Odpowiedz #46 : Listopad 23, 2011, 18:32:48 » |
|
Jestem ze szkoły, która nie poleca Xylitolu w ogóle. moją wątpliwość budzi sposób produkcji-dosyć wyrafinowany i bardzo chemiczny, chociaż każdy wyobraża sobie że sok ścieka do opakowań i jest naturalny i zdrowy. Xylitol wywołuje efekt laksacyjny, burczenie, wzdęcia, spożywany w nadmiarze. A każdy przesadza, bo nie jest on zbyt słodki. Nie nadaje się też do domowych wypieków i posypywania gorących jak i zimnych deserów bo błyskawicznie się rozpuszcza a ciastka z ksylitolem szybko chłoną wilgoć i gorzknieją. Diabetyk musi mieć dobrze zbilansowaną dietę pod względem węglowodanów, uwzględniającą tryb zycia, rodzaj aktywności i zawsze na wszelki wypadek cukier przy sobie.Dla osób, które chcą ograniczyć spożycie cukru polecałabym Stevie, ale chyba już tu o niej pisaliśmy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
karim
Nowy użytkownik
Wiadomości: 20
|
|
« Odpowiedz #47 : Listopad 24, 2011, 13:36:39 » |
|
Zdania uczonych jak zwykle podzielone. Cukier brzozowy w wielu kręgach cieszy się ogromnym wzięciem. I nie jest czymś nowym . Popularny był już w latach sześćdziesiątych.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Iza Czajka
|
|
« Odpowiedz #48 : Listopad 24, 2011, 17:13:33 » |
|
Rzeczywiście zastępował cukier. Podobnie jak margaryna masło. Można jednak dużo więcej dobrego o nim powiedzieć niż o margarynach.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
circus.hej
Użytkownik
Wiadomości: 70
|
|
« Odpowiedz #49 : Listopad 25, 2011, 11:46:50 » |
|
A ja spotkałem się z taka opinią na temat tego ksylitolu: ,,Ksylitol jest naturalna substancją, obecną w włóknistych jarzynach, owocach, w kolbach kukurydzy oraz drzewach liściastych np. brzoza. Ksylitol wygląda i smakuje jak cukier. Ze względu jednak na jego wpływ zdrowotny jest jego niemal dokładną przeciwnością. Podczas gdy cukier sieje w ustroju spustoszenie, ksylitol goi i naprawia; wzmacnia układ immunologiczny, zapobiega degeneracjom, chronicznym chorobom, a nawet opóźnia procesy starzenia się tkanek i całego ustroju. Wszystkie formy cukru, w tym sorbitol (kolejny alternatywny słodzik) są sześcio, lub dwunastowęglowymi cukrami, które, wszystkie zakwaszają tkanki, tym samym wzmacniają, wytwarzają sprzyjające warunki dla bakterii i grzybów. Ksylitol ma bowiem charakter zasadowy. Zatwierdzony w 1963 r. przez Amerykański Urząd ds. żywności i leków (FDA), nie posiada żadnych właściwości toksycznych. Jedyny objaw jaki może wystąpić na początku, przy spożyciu większych ilości, to łagodna biegunka osmotyczna lub lekkie kurcze łydek. Z uwagi na to, że organizm wytwarza codziennie ksylitol, tudzież enzymy powodujące jego rozkład, wszelkie niedomagania ustępują zazwyczaj po kilku dniach, po przystosowaniu organizmu do większych jego dawek. Ksylitol ma o 40% mniejszą kaloryczność. Jest absorbowany na całej długości jelit i przetwarzany we krwi powoli, co prowadzi do bardzo małych, nieistotnych zmian w wydzielaniu insuliny. Około jedna trzecia spożytego ksylitolu jest absorbowana przez wątrobę, a pozostałe dwie trzecie w przewodzie pokarmowym. Ksylitol jest obecnie dostępny pod wieloma postaciami; w formie krystalicznej może zastępować cukier do potraw gotowanych i pieczonych, lub jako substancja słodząca do napojów. Stosuje się go również w gumach do żucia, miętówkach i w aerozolach do nosa. "
B Brzmi dobrze, ale jak jest faktycznie??
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 25, 2011, 12:19:17 wysłane przez circus.hej »
|
Zapisane
|
|
|
|
Iza Czajka
|
|
« Odpowiedz #50 : Listopad 25, 2011, 13:37:38 » |
|
Odpowiedź jest prosta, ksylitol (alkohol) wymaga szczególnych metod wydobycia z tych naturalnych źródeł, a jest nim drewno. Jest alkoholem dlatego nie da się go wyługować jak cukier z buraka czy trzciny, dlatego też zaczęto używać narzędzi biotechnologicznych. Nieprawdą też jest, że nadaje się do pieczenia-gorzknieje a ciasto błyskawicznie chłonie wodę, podobnie jak konfitury czy dżemy. Jest używany jako środek regulujący wilgotność w niektórych produktach spożywczych. Ulotek nikt nie kontroluje, można pisać wszystko. Bez przesady 200 g kosztuje 36 zł, nie dlatego, że jest zbadany i zdrowy, ale dlatego, że bardzo trudno go na dużą skalę wyprodukować. Jak można wykorzystać X.? Jako płukankę do ust zapobiegającą próchnicy, zakażeniom grzybicznym. Jednak w przypadku osób z cukrzycą byłabym ostrożna w polecaniu. Mam też nadzieję, że już w przyszłym roku wejdzie w życie ustawa zakazująca wypisywania bzdór na etykietach i ulotkach, nie pokrytych badaniami klinicznymi.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
riki.1978
|
|
« Odpowiedz #51 : Listopad 25, 2011, 14:49:00 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
prakorzen
|
|
« Odpowiedz #52 : Grudzień 08, 2011, 08:06:56 » |
|
,,Dieta śródziemnomorska kulturowym dziedzictwem ludzkości… ….tak postanowił Międzyrządowy Komitet UNESCO dla zachowania niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości, który zebrał się w listopadzie 2010 r. w Nairobi i wpisał dietę śródziemnomorską na swoją prestiżową listę. Wydarzenie na pewno bez precedensu. ""
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
circus.hej
Użytkownik
Wiadomości: 70
|
|
« Odpowiedz #53 : Luty 13, 2012, 10:49:59 » |
|
Pani Izo Czy kuchnia molekularna to przyszłość dietetyki , czyli zdrowego żywienia?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Iza Czajka
|
|
« Odpowiedz #54 : Luty 15, 2012, 15:35:45 » |
|
Czas pokaże, ale na razie nic na to nie wskazuje. Stosuje się w niej ekstremalne metody obróbki, których zadaniem i rolą jest nadawanie nowej tekstury i oryginalnych smaków. Ale kto wie?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
rubensik3
Użytkownik
Wiadomości: 76
|
|
« Odpowiedz #55 : Maj 15, 2012, 15:13:55 » |
|
Pani Izo Co Pani sądzi o diecie Diamondów? I jeżeli ma się wg niej jadać od 12.00 do 20.00 to o której ma być śniadanie a o kórej obiad i ta bezwęglowodanowa kolacja ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Iza Czajka
|
|
« Odpowiedz #56 : Maj 15, 2012, 17:55:25 » |
|
Oj to taka staroć, t dieta rozsławiona przez Maję Błaszczyszyn w 90 latach. Wstaje Pan kiedy chce i do tej 12 pije wodę i soki. W południe można przekąsić zupę z soczewicy albo humus z warzywami a na kolację mięso, ryby. Już nie pamiętam czy są jakieś węglowodany w niej inne niż te z warzyw, możliwe, że tak, ale w niewielkich ilościach. Wygląda na to, że wchodzi się na "ketozę". albo chodzi się głodnym.Z pewnością można schudnąć. Istnieje ryzyko, że masa ciała wróci z nawiązką.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
riki.1978
|
|
« Odpowiedz #57 : Maj 18, 2012, 13:36:00 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
riki.1978
|
|
« Odpowiedz #58 : Maj 23, 2012, 13:12:55 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Iza Czajka
|
|
« Odpowiedz #59 : Maj 23, 2012, 17:43:07 » |
|
U osób z otyłością brzuszną stosuję alli, u reszty pacjentów nie stosuję leków. Zwykle dieta, zmiana stylu życia wystarczy. Mam pacjenta z wyjściową masą ciała 140 kg, którym sie opiekuję 3 miesiąc. Jest lżejszy o 20 kg. Zmiana nawyków, dieta 1500-1800 + dieta rotacyjna. Ma wszczepiony rozrusznik od kilku miesięcy. I to był największy motywator dla niego, do zmiany trybu życia. Żaden szpital go nie chciał odchudzić, żaden lekarz, ze mną włącznie (chociaż nie jestem lekarzem), renomowane przychodnie dietetyczne, również. Ale z drugiej strony jak miał jeść same jogurty, głodować i dostać dny, to trzeba go było poprowadzić.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|