Forum Medicina Sportiva
Listopad 21, 2024, 20:39:13 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
 
   Strona główna   Pomoc Szukaj Rejestracja  
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: FAKTY I MITY O ŻYWIENIU, DIETACH......  (Przeczytany 87740 razy)
0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.
rubensik3
Użytkownik
**
Wiadomości: 76


Zobacz profil
« Odpowiedz #60 : Maj 25, 2012, 13:13:25 »

Pani Izo to ogromny sukces. Ja nie mogę schudnąć 5 kg!!
Zapisane
Iza Czajka
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 269


Zobacz profil
« Odpowiedz #61 : Maj 27, 2012, 08:30:29 »

No tak, ale te 5 ostatnie najtrudniej schodzą. Najlepszy sposób to podstymulować metabolizm dietą o kaloryczności niewiele mniejszej od zapotrzebowania, aby za chwilę zastosować dietę rotacyjną czyli bardzo mało i bardzo dużo kalorii, bilansując kalorie w odcinku tygodniowym, aby średnia wyniosła ok 1000-1100 kcal, albo jeszcze mniej.  Kuracja dietetyczna wymaga indywidualnego podejścia, bo przyczyny pojawiania się kilogramów sa u każdego inne.
Zapisane
riki.1978
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 305


Zobacz profil
« Odpowiedz #62 : Czerwiec 05, 2012, 12:27:56 »

 Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech Jest trend aby kierować się głównie indeksem glikemicznym. Co Pani o tym sądzi?  Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech
Zapisane
Iza Czajka
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 269


Zobacz profil
« Odpowiedz #63 : Czerwiec 05, 2012, 16:40:09 »

Można, ale... Mars ma niski indeks, podobnie jak czekolada i czekoladki. Raczej polecałabym ładunek glikemiczny, bo wtedy marchew nie byłaby na cenzurowanym a Mars już tak.
Zapisane
riki.1978
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 305


Zobacz profil
« Odpowiedz #64 : Czerwiec 11, 2012, 13:09:16 »

 Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech Nie czaję ! Ładunek a indeks glikemiczny? Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech
Zapisane
riki.1978
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 305


Zobacz profil
« Odpowiedz #65 : Czerwiec 13, 2012, 15:03:57 »

 Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech broszury z indeksem glikemicznym widziałem , z ładunkiem glikemicznym nie  Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech
Zapisane
Iza Czajka
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 269


Zobacz profil
« Odpowiedz #66 : Czerwiec 22, 2012, 17:14:46 »

Wszystkie produkty amerykańskie sa opisane wartością odżywczą, indeksem, ładunkiem glikemicznym i faktorem informującym o zdolności do tworzenia stanów zapalnych lub odwrotnie. Ładunek mówi o tym jaka ilość marchewki, jabłka, marsa podniesie poziom cukru. Indeks tego nie mówi, ale w nim marchewka i buraki są na indeksie. Dobry dietetyk uwzględnia i indeks i ładunek przy układaniu jadłospisów. Można się pobawić i pojeść układając menu z produktów o niskim ładunku. Pozdrawiam
Zapisane
rubensik3
Użytkownik
**
Wiadomości: 76


Zobacz profil
« Odpowiedz #67 : Czerwiec 25, 2012, 13:39:03 »

Skomplikowane to!
Zapisane
Iza Czajka
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 269


Zobacz profil
« Odpowiedz #68 : Czerwiec 27, 2012, 13:17:23 »

dlatego nikt sobie nie zawraca głowy ładunkiem.
Zapisane
rubensik3
Użytkownik
**
Wiadomości: 76


Zobacz profil
« Odpowiedz #69 : Sierpień 20, 2012, 13:19:32 »

Pani Izo
Czy warto robić w domu pikle, korniszony i grzybki w occie?Czym można zastąpić cukier w tych przetworach?
Zapisane
Iza Czajka
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 269


Zobacz profil
« Odpowiedz #70 : Sierpień 22, 2012, 13:39:50 »

Warto, bo takie pikle będą zimą doskonałym dodatkiem do ciężkostrawnych dań. Witamin w tym nie będzie, ale smaku sporo. Z cukru bym nie rezygnowała, zmniejszyła tylko jego ilość, wszak on pozostanie w zalewie a nie w marynowanych warzywach. Smacznego !
Zapisane
rubensik3
Użytkownik
**
Wiadomości: 76


Zobacz profil
« Odpowiedz #71 : Wrzesień 20, 2012, 13:18:30 »

Pani Izo
Jakie pieczywo poleca Pani dbającym o zdrowie, odchudzającym się i cukrzykom. Niestety pieczenie chleba w domu odpada , bo wtedy na nic nie wystarczy czasu .  Smutny
Pozdrowienia!
Zapisane
Iza Czajka
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 269


Zobacz profil
« Odpowiedz #72 : Wrzesień 21, 2012, 18:36:08 »

Ja poleciłabym chleb tradycyjnie wypiekany w małych piekarenkach, mieszany, z mąki żytniej i pszennej z niewielkim dodatkiem ciężkiej mąki, ale niekoniecznie razowy, żytni na zakwasie. Chleb pełnoziarnisty dla większości populacji jest ciężkostrawny, trzeba go długo żuć. Zawiera też sporo błonnika, fitynianów,które mogą upośledzać przyswajanie składników mineralnych. Dla cukrzyk może jeść w zasadzie wszystko, ale w odpowiednich ilościach. Pozdrawiam
Zapisane
szafran
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 274


Zobacz profil
« Odpowiedz #73 : Październik 30, 2012, 10:43:26 »

OCET  JABŁKOWY  DOBRY NA WSZYSTKO!!
Jakie ma zastosowania?Mający szerokie zastosowanie w kuchni, ocet jabłkowy to również znakomity produkt na skórę i włosy. Ale to nie wszystko – z powodzeniem można go stosować także na problemy z bezsennością, astmą, anemią, trawieniem czy liszajami. Pełno w nim potasu, chloru, fosforu, sodu, magnezu, wapnia, siarki, żelaza, fluoru i krzemu, które korzystnie wpływają na organizm. Kuracja octem jabłkowym jest skuteczna. I kosztuje grosze.

Jednym z pierwszych naukowców, którzy rozpowszechnili stosowanie octu jabłkowego, był amerykański prof. DeForest Clinton Jarvis. To on odkrył profilaktyczne i lecznicze działanie tego produktu. Ocet jabłkowy powstaje na bazie fermentacji owoców wywołanej przez bakterie octowe. Jadwiga Górnicka w książce „Apteka natury” pisze, że napoje powstałe w wyniku fermentacji beztlenowej z soków owocowych oraz z jabłek i pigwy są znane pod ogólną nazwą cydru. Przygotowanie cydru jest podobne do produkcji słabego wina wytrawnego o zawartości alkoholu od 2 do 8 proc. Stosując fermentację tlenową, można otrzymać wysokogatunkowy cedrowy ocet spożywczy.
Na piękne włosy
Ocet jabłkowy używany jest przede wszystkim jako dodatek do potraw, choć potwierdzono już jego odchudzające właściwości – zapewnia uczucie sytości i hamuje apetyt. Okazuje się, że szczególnie kobiety powinny zrobić z niego użytek. Ocet jabłkowy to świetny specyfik upiększający. Doskonale działa na włosy – usuwa resztki produktów pielęgnacyjnych (szamponów, odżywek), przeciwdziała wypadaniu i przetłuszczaniu się kosmyków, usuwa łupież. Przywraca naturalny poziom pH skóry głowy, sprawia, że włosy stają się odżywione, błyszczące, mocne i zdrowe.
Odżywka idealna
Płukankę z octu jabłkowego możesz zrobić sama. Potrzebujesz pół szklanki octu i tyle samo ciepłej wody. Oba składniki wymieszaj ze sobą. Po umyciu włosów szamponem wypłucz kosmyki tak przygotowaną miksturą. Jeśli masz puste opakowanie do rozpylania (spray), wlej do niego płukankę i zafunduj octową kurację swoim włosom. Odczekaj kilka minut i spłucz miksturę. Nie używaj odżywki. Po takiej kuracji włosy będą gładkie, miękkie i błyszczące. A jeżeli chcesz zastosować ocet jabłkowy na wypadające kosmyki, płukankę octową należy wetrzeć w skórę głowy.
Piękna skóra
Ocet jabłkowy znakomicie wpływa również na kondycję skóry. Leczy trądzik i wypryski, ma działanie przeciwzmarszczkowe. Przywraca prawidłowy poziom pH skóry, zmiękcza ją, pomaga pozbyć się blizn. Najprostszym sposobem na odżywienie skóry jest dodanie kilku łyżeczek octu jabłkowego do kąpieli. Warto przygotować również tonik octowy i przemywać nim twarz. Ćwierć szklanki octu zmieszaj z połową szklanki wody – tak przygotowaną miksturą należy nasączyć wacik kosmetyczny i przemyć twarz po zmyciu makijażu. Nie przejmuj się zapachem octu; zniknie po paru minutach. Jeśli masz wrażliwą cerę, przygotuj octowy tonik z większą ilością wody.Taki zabieg odżywi, nawilży i oczyści skórę twarzy.
Zioła
Domową płukankę na włosy i tonik można połączyć również z ulubionymi ziołami. W tym celu garść posiekanych ziół dodaj do gotującej się wody i trzymaj na wolnym ogniu przez pół godziny. Następnie przecedź mieszankę przez sito i odstaw do wystygnięcia. Tak przygotowany napar wymieszaj z octem jabłkowym zamiast wody.
Stosuj wewnętrznie i zewnętrznie
Ocet jabłkowy jest dobry na wiele innych schorzeń i dolegliwości. Stosowany wewnętrznie staje się świetnym lekarstwem na kaszel, ból gardła, anginę, katar, zapalenie migdałków, nudności i wymioty. Aby wyleczyć bezsenność, po posiłku rano i wieczorem należy pić dwie łyżeczki octu jabłkowego z dwoma łyżeczkami miodu zmieszanymi z połową szklanki przegotowanej wody.
Anemia
Jadwiga Górnicka w książce „Apteka natury” pisze, że ocet jabłkowy ma pozytywne działanie w leczeniu anemii. Na pół szklanki wody należy wziąć łyżkę octu i dwie łyżeczki miodu. Pić dwa razy dziennie. Przy wysokim ciśnieniu trzy razy dziennie trzeba pić szklankę wody z jedną łyżeczką octu. Z kolei w przypadku zmęczenia szklanka zimnej wody lub niegazowanej wody mineralnej, wypita na czczo z łyżką miodu i 3-4 łyżeczkami octu jabłkowego, postawi nas na nogi. Jadwiga Górnicka szczególnie poleca ocet jabłkowy osobom ze skłonnościami do tworzenia się złogów – produkt czyści nerki i stawy, nie dopuszczając do ich powstania.

Ocet stosowany zewnętrznie (zwykle w formie kompresów) jest dobry na oparzenia, skurcz mięśni, zranienia, zmiany i dolegliwości skórne, obrzęki nóg, a nawet żylaki.
Zapisane
Iza Czajka
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 269


Zobacz profil
« Odpowiedz #74 : Październik 30, 2012, 12:52:14 »

Prawda, prawda
Zapisane
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!