Forum Medicina Sportiva
Marzec 28, 2024, 12:21:16 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
 
   Strona główna   Pomoc Szukaj Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 4   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Produkty prozdrowotne czy dietetyczne  (Przeczytany 53322 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
rubensik3
Użytkownik
**
Wiadomości: 76


Zobacz profil
« : Luty 19, 2011, 21:15:41 »

Pani Izo
Jakie zalety może mieć Czekolada biała z jagodami Goji O% DODATKU CUKRU, SŁODZONA MALTITOLEM POZYSKIWANYM ZE ZBÓŻ
Komu ją można polecić ?
Czy ona ma jakieś wartości zdrowotne poza tymi jagodami?
Zapisane
ansab1
Gość
« Odpowiedz #1 : Luty 19, 2011, 22:26:19 »

Kakao też zawiera niewiele , więc i magnezu też w niej mało  Z politowaniem
Zapisane
komisarz42
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 114


Zobacz profil
« Odpowiedz #2 : Luty 19, 2011, 22:31:08 »

Głównie TŁUSZCZ!! A tłuszczu ci u nas dostatek.... Ale my nie fachowcy!  Duży uśmiech
Zapisane
kibic
Nowy użytkownik
*
Wiadomości: 23


Zobacz profil
« Odpowiedz #3 : Luty 20, 2011, 11:53:38 »

Biała czekolada nie ma żadnej wartości ?  Co?
Zapisane
Iza Czajka
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 269


Zobacz profil
« Odpowiedz #4 : Luty 20, 2011, 14:29:42 »

Biała czekolada produkowana jest bez dodatku ziarna kakaowego, dlatego omijają nas polifenole chroniące serce, ale za to jest lepszym źródłem wapnia od ciemniej ma dużo ryboflawiny, fosforu. Nie zawiera kofeiny co sprawia, że mogą ją jeść wszyscy, nawet małe dzieci i osoby uczulone na kofeinę. Niestety nie zdobędzie żadnej nagrody w dziale ze zdrową żywnością, chociaż dodatek jagód może to zmienić !!
Zapisane
karim
Nowy użytkownik
*
Wiadomości: 20


Zobacz profil
« Odpowiedz #5 : Luty 20, 2011, 15:28:55 »

No właśnie ! Są znacznie lepsze i zdrowsze źródła wapnia. Czytałem ,że dzięki tym ,,buenokanapkom,, , coli  , itp. nasze dzieciaki zjadają nawet 20 dkg cukru dziennie! Stąd otyłość , obniżona odporność! ITEDE, ITEPE  Duży uśmiech Zdrowotność przyszłego dorosłego społeczeństwa rysuje się w  burych kolorach  Co?
Zapisane
wanskrzy
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 110


Zobacz profil
« Odpowiedz #6 : Maj 13, 2011, 12:51:07 »

Pani Izo
A ja słyszałam ,że lepiej używać oleju bezerukowego rzepakowego produkowanego w Polsce , niż nawet tej oliwy Extra Virgin ! 
 
Zapisane
alma.ruta
Gość
« Odpowiedz #7 : Maj 14, 2011, 09:06:31 »

Ponoć olej Trzy ziarna w szklanych opakowaniach jest dużo lepszym  olejem niż te zachodnie z oliwek , lnu, winogron itp....
Zapisane
Iza Czajka
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 269


Zobacz profil
« Odpowiedz #8 : Maj 14, 2011, 09:40:19 »

Olej rzepakowy znacznie lepszy i zdrowszy od oliwy z oliwek. Oliwa północy.
Zapisane
barca.jw5
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 177


Zobacz profil
« Odpowiedz #9 : Maj 15, 2011, 09:10:08 »

Pani Izo
A czym się różni olej lniany kupowany w aptece i dla przykładu w Intermarche ( poza tym, że w aptece taniej)? Mama prosi abym kupował w aptece.
Zapisane
alusianowak
Gość
« Odpowiedz #10 : Maj 16, 2011, 12:13:44 »

Sądzę,że apteka gwarantuje nam pewność terminu przydatności do spożycia.
Zapisane
Iza Czajka
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 269


Zobacz profil
« Odpowiedz #11 : Maj 16, 2011, 13:45:25 »

Olej niczym sie nie różni. W aptece trzymają go w chłodzie, a w sklepie, czy stoi w lodówce? Po otwarciu trzeba go b szybko zużyć.
Zapisane
ansab1
Gość
« Odpowiedz #12 : Maj 18, 2011, 11:47:36 »

Olej lniany można wytłaczać samemu . Są takie przystawki do nowoczesnych sokowirówek. Ciekawe czy rzepakowy również  można na własne potrzeby produkować??
Zapisane
wanskrzy
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 110


Zobacz profil
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 10, 2011, 09:06:37 »

Pani Izo
Co to znaczy probiotyk z prebiotykiem? Do czego takie połączenia?Czemu to ma być zdrowe?
 
Zapisane
Iza Czajka
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 269


Zobacz profil
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 10, 2011, 16:24:53 »

Probiotyk- przyjazna jelitom bakteria
Prebiotyk- substancja dzięki której dobra flora bakteryjna żyje i się rozmnaża. Sa to np oligosacharydy czyli tgz miękki błonnik obecny w warzywach, niektórych zbożach i owocach. W dalszym ciągu nie udowodniono jednoznacznie, że probiotyki są istnym cudem (za wyjątkiem dokonań Miecznikowa), a reklamy niestety wprowadzają w błąd konsumenta i mimo, że na producentów nakładane są srogie kary za nierzetelne informacje.
Zapisane
Strony: [1] 2 3 4   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!