Forum Medicina Sportiva
Listopad 24, 2024, 23:13:17 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
 
   Strona główna   Pomoc Szukaj Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3 4   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Antyoksydanty i inne suplementy wspomagające odporność  (Przeczytany 59199 razy)
0 użytkowników i 8 Gości przegląda ten wątek.
wanskrzy
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 110


Zobacz profil
« Odpowiedz #15 : Styczeń 30, 2011, 12:36:18 »

Pani Izo
Jak wykorzystać właściwości zielonej herbaty dostępnej  u nas w kraju? Czytałam ,że parzyć wodą o temperaturze ok. 70-80 stopni. I każde kolejne zalanie taką wodą pozwala na uzyskanie tych cennych substancji. A ponoć Chińczycy wylewają tą pierwszą zalewkę , bo uważają ,że są tam różne śmieci. A jak z zieloną herbatą w saszetkach ? Pozdrawiam i dziękuję za cenne porady!  Chichot
      mama trzech piłkarzy
Zapisane
g.tay
Nowy użytkownik
*
Wiadomości: 12


Zobacz profil
« Odpowiedz #16 : Luty 02, 2011, 11:17:54 »

Wątpię czy w Polsce jest dostępna prawdziwa zielona herbata! To wszystko badziewie i raczej niezbyt udane atrapy!
Zapisane
Iza Czajka
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 269


Zobacz profil
« Odpowiedz #17 : Luty 03, 2011, 14:52:57 »

Herbata, zawsze jest herbatą ma szczawiany, garbniki, fluor. Nie powinno więc, się, jej pić litrami. Jest wiele osób, które uwierzyły reklamie i dorobiły się zapalenia śluzówki, problemów z zębami ect. Umiar i urozmaicenie.
Zapisane
ansab1
Gość
« Odpowiedz #18 : Luty 03, 2011, 16:36:18 »

A polifenole z zielonej herbaty , wymiatacze wolnych rodników?? To korzystniej zieloną herbatę w kapsułkach np.  firmy Olimp, czy innej?
Zapisane
Iza Czajka
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 269


Zobacz profil
« Odpowiedz #19 : Luty 04, 2011, 10:45:59 »

Lepsza tabletka jeśli jest zwiększone zapotrzebowanie na przeciwutleniacze
Zapisane
karim
Nowy użytkownik
*
Wiadomości: 20


Zobacz profil
« Odpowiedz #20 : Luty 08, 2011, 11:26:20 »

Pani Izo
A co Pani sądzi o astaksantynie? Co rzeczywiście najsilniejszy antyoksydant  ? W czym ta substancja występuje w przyrodzie?
   Pozdrawiam
              karim
Zapisane
wanskrzy
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 110


Zobacz profil
« Odpowiedz #21 : Luty 08, 2011, 21:59:26 »

Pani Izo
Wracając do tematu herbat, czy możliwe że zwykłe zaparzanie herbatek np. żurawinowych , czy z aronii , dzikiej róży wcale nie powoduje wykorzystania ich wartości zdrowotnych i korzystniej jest w takim przypadku przyjmować dla przykładu Urinal , który zawiera ekstrakt żurawiny czyli jest pewnym źródłem bioflawonidów? Zwróciłam też uwagę na skład herbatek , nawet te kupowane w sklepach ze zdrową żywnością zawierają jakiś % aromatów. To chyba też duży dodatek niezbyt zdrowej chemii. Dawniej moja mama suszyła rumianek , lipę , czarny bez i poiła nas w dzieciństwie takimi herbatami. Teraz dzieci nie piją nawet domowych kompotów , bo wolą Pepsi . To chyba nie jest korzystne dla zdrowia. Bardzo dziękuję za wszelkie porady i pozdrawiam.
     mama trzech piłkarzy
Zapisane
riki.1978
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 305


Zobacz profil
« Odpowiedz #22 : Luty 08, 2011, 22:06:37 »

Aby uzyskać substancję leczniczą trzeba ziele potraktować alkoholem  Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech
Zapisane
komisarz42
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 114


Zobacz profil
« Odpowiedz #23 : Luty 09, 2011, 14:34:32 »

Raczej nie zalecamy pojenia dzieci nalewkami alkoholowymi ! Bez względu na walory zdrowotne  Duży uśmiech
Zapisane
szalonypilkarz
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 102


Zobacz profil
« Odpowiedz #24 : Luty 09, 2011, 15:37:39 »

Gościu , naleweczka  super sprawa.   Duży uśmiech Odjazd! Czad!  Duży uśmiech
Zapisane
Iza Czajka
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 269


Zobacz profil
« Odpowiedz #25 : Luty 09, 2011, 18:00:52 »

Herbatki sa podrasowane, aromatami a nawet barwnikami. Co z tego, ze jest to barwnik naturalny jeśli jest stabilizowany rozpuszczalnikiem. Jeśli tylko ma Pani dostęp do naturalnych ziół i owoców to warto je suszyć lub konserwować cukrem. Dla dzieci jak znalazł
Zapisane
szafran
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 274


Zobacz profil
« Odpowiedz #26 : Luty 19, 2011, 12:18:22 »

,,Od tego czasu przeprowadzono 18 badań na ten temat. Jedenaście z nich wskazywało, że cynk pomaga w leczeniu przeziębienia, ale pozostałe siedem temu zaprzeczało.Jedno z najbardziej optymistycznych badań opublikowano w 2008 r. na łamach "The Journal of Infectious Diseases". Wynikało z niego, że zawierający cynk preparat lozenge (dostępny także w Polsce w pastylkach do ssania) przyśpiesza leczenie objawów przeziębienia średnio z siedmiu do czterech dni. Miał on skracać również zmagania z katarem z pięciu do zaledwie dwóch dni."

Jak zwykle zdania  uczonych są podzielone  Mrugnięcie

Zapisane
ateibok
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 146


Zobacz profil
« Odpowiedz #27 : Luty 21, 2011, 09:24:38 »

,, Niemieccy i amerykańscy lekarze przeprowadzili badania, które dowodzą skuteczności cynku w leczeniu zaburzeń smaku.
Osoby z taką dolegliwością mogą mieć metaliczny posmak w ustach, w ogóle nie czuć smaku lub czuć go mocniej, niż powinny.Badanym przez jakiś czas podawano cynk lub placebo (w drugiej grupie). Osoby, które przyjęły cynk, wykazywały mniej symptomów zaburzeń smaku i ogólnie lepiej funkcjonowały. W grupie tej stwierdzono także mniej objawów depresji...''
Zapisane
wanskrzy
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 110


Zobacz profil
« Odpowiedz #28 : Luty 21, 2011, 14:41:20 »

W czym jest cynk? Nie można tylko w tabletkach wszystko łykać!
Zapisane
Iza Czajka
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 269


Zobacz profil
« Odpowiedz #29 : Luty 22, 2011, 08:59:00 »

Cynk. Występują ukryte jego niedobory w populacji  m.inn u kobiet w menopauzie, osób starszych, bulimiczek i anorektyczek i u sportowców. Wywołane są złą dietą, nadmiarem estrogenów przy HTZ lub nadmiernym wysiłkiem fizycznym. Naturalnie występuje w ostrygach (39 mg w 100g), podrobach, pestkach, ziarnach, jogurcie, mięsie. Wchłaniany jest w jelicie cienkim a przyswajalność wynosi 15-40% w zależności od stopnia wysycenia organizmu. Utrudniają przyswajanie błonnik, fityniany z pieczywa oraz żelazo i miedź. Ułatwiają białka i cytryniany. Suplementacja powinna być zalecana wyłącznie przez lekarza !. Nadmiar cynku jest szkodliwy dla organizmu. O niedoborach Zn świadczy m.inn test smaku opisany w Lancecie w 1980 roku. Trzeba kupić w aptece siarczan cynku odpowiednio go rozpuścić w wodzie destylowanej (0,1%), trochę popościć ok 2h. Po tym czasie wziąć łyżeczkę roztworu do ust i potrzymać kilka sekund, wypluć. gdy smak będzie metaliczny jest ok. Jeśli wody, może to oznaczać niedobór cynku
Zapisane
Strony: 1 [2] 3 4   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!