komisarz42
|
|
« Odpowiedz #36 : Luty 27, 2011, 12:22:18 » |
|
,,Za jeden z głównych powodów powstawania wielu cywilizacyjnych chorób w tym nowotworów naukowcy wymieniają wolne rodniki. Należą tutaj głównie reaktywne formy tlenu i azotu. Mogą one atakować i uszkadzać nasze DNA, białka i enzymy oraz lipidy. Zdrowy organizm może sobie poradzić z tymi zniszczeniami poprzez różne mechanizmy obronne i naprawcze. W przypadku kiedy wolnych rodników jest zbyt wiele, uszkodzenia DNA mogą przerastać możliwości naszego organizmu. Przegląd komponentów diety obniżających ryzyko powstawania chorób cywilizacyjnych Tokofenole oraz tokotrienole, posiadające aktywność witaminy E, znaleźć możemy w nasionach roślin oleistych, olejach zbożowych oraz orzechach. Związki te przerywają łańcuch reakcji utleniania, blokują reaktywne formy tlenu. Witaminę C (kwas askorbinowy) spotkać możemy w większości owoców oraz warzyw, w szczególności w owocach cytrusowych. Kwas askorbinowy to tzw. "zamiatacz" wolnych rodników i utleniaczy. Karotenoidy, do których należą: alfa-karoten, beta-karoten, likopen, luteina, zeaksantyna, kryptoksantyna, występują w marchewce, pomidorach, szpinaku, kukurydzy, owocach cytrusowych. Karotenoidy stabilizują inne antyoksydanty oraz blokują reaktywne formy tlenu. Flawonoidy, które spotkać możemy w owocach, zielonej herbacie, winogronach oraz w winie, poza blokowaniem wolnych rodników, wyłapują również niebezpieczne jony metali z naszego organizmu oraz pozytywnie wpływają na szereg reakcji enzymatycznych. Polifenole, takie jak kwas kawowy, występują w owocach i warzywach, oliwie z oliwek, ekstraktach z oliwek, zbożach. Podobnie jak flawonoidy, poza walką z wolnymi rodnikami, również uczestniczą w wyłapywaniu niebezpiecznych jonów metali. Kwasy tłuszczowe, w tym kwas linolowy, kwasy omega-3, fosfolipidy znaleźć możemy w produktach rybnych oraz w soi. Ich najważniejszą rolą jest degradacja toksycznego dla organizmu nadtlenku wodoru. Ekstrakty z ziół zawierają bogactwo związków organicznych, które skutecznie zwalczają wolne rodniki, są to: kwas rozmarynowy, karnozol, kwas karnozynowy, karwakrol. Ziołami najbogatszymi w te składniki są: rozmaryn, oregano oraz szałwia. Błonnik, który możemy znaleźć w owocach i warzywach, inaktywuje wiele czynników kancerogennych (przyczyniających się do powstawania nowotworów) oraz bardzo pozytywnie wpływa na mikroflorę jelitową oraz perystaltykę przewodu pokarmowego. Minerały takie jak selen i wapń, znajdujące się w produktach pochodzenia zwierzęcego, biorą udział w reakcjach enzymatycznych inaktywujących wolne rodniki oraz przyczyniają się do zwiększenia sekrecji kwasów żółciowych.'' Antyoksydanty należy stosować przy wielkich wysiłkach , w okresach rekonwalescencji, w profilaktyce wielu groźnych chorób.
|