Forum Medicina Sportiva
Listopad 22, 2024, 12:24:15 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
 
   Strona główna   Pomoc Szukaj Rejestracja  
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Żywność GMO  (Przeczytany 22339 razy)
0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.
news
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 313


Zobacz profil
« Odpowiedz #15 : Grudzień 29, 2010, 00:07:45 »

Długotrwałe zakwaszenie sprzyja rozwojowi poważnych chorób takich jak: nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, osteoporoza, nowotwory, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga, a także może być przyczyną wielu dolegliwości: ogólnego zmęczenia, braku koncentracji, zaburzeń snu, napięć nerwowych, depresji, częstych infekcji, zaparć, łamliwości paznokci i wypadania włosów.  Co? Szok Co?
Zapisane
news
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 313


Zobacz profil
« Odpowiedz #16 : Grudzień 30, 2010, 00:02:17 »

,,Jeśli przy pomocy specjalisty lub własnej diagnozy stwierdziliśmy nadmierne nagromadzenie kwasów w organizmie, należy zastosować się do kilku istotnych reguł, aby naprawić powstałe uszkodzenia i zapobiec dalszym:
Zażywać dużo ruchu o umiarkowanym obciążeniu
Przyjmować wystarczające ilości płynów.
W zależności od wzrostu i masy ciała danej osoby niezbędne jest picie przeciętnie od 2,5 do 4 litrów czystej wody alkalicznej wysokiej jakości. Przynajmniej raz dziennie mocz powinien być prawie przezroczysty.
Zmienić dietę.
Należy spożywać jak najmniej mięsa wieprzowego, bardzo mało tłuszczu, niewiele cukru. Wymagane jest przestrzeganie regularnych pór posiłków. Jedzenie powinno być starannie rozgryzane w jamie ustnej. Wieczorem przed spaniem nie należy jeść owoców.
Należy unikać sodu (soli kuchennej). Nadmiar soli przyczynia się do rozwoju nadciśnienia tętniczego, uszkadza błonę śluzową żołądka, zwiększa także ryzyko udaru mózgu. Spożywamy jej za dużo, nawet 13-krotnie więcej w stosunku do zapotrzebowania. Szczelnie dużo "ukrytej soli" zawiera gotowa, wysoko przetworzona żywność, konserwy, wędliny, sosy i zupy w proszku.
Unikać nadmiernego spożycia alkoholu, nikotyny i kofeiny.
Unikać przeciążenia!! Lepiej iść na długi spacer niż na krótką przebieżkę. Ruch o umiarkowanym obciążeniu i świeże powietrze dostarczają płucom tlenu i zwiększają wydolność systemu buforowego krwi. Zmniejszyć stres. ''
Zapisane
news
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 313


Zobacz profil
« Odpowiedz #17 : Grudzień 31, 2010, 00:04:29 »

 Poniżej przedstawiono prawidłowe wartości pH niektórych płynów ustrojowych.
Płyn ustrojowy                     Wartość pH
Sok żołądkowy                          2,5
Mocz                                   6,2
Wydzielina pochwowa                 4,0 do 4,7
Krew                                  7,4
Pęcherzyk żółciowy                 7,5 do 8,8
Sok trzustkowy                      7,5 do 8,8
Nawet niewielkie odchylenia od normy powodują poważne zaburzenia procesów przemiany materii. Regulacja równowagi kwasowo-zasadowej jest zabezpieczona wewnętrznymi mechanizmami ustroju, którą zapewniają:
układy buforowe krwi i tkanek
nerki
płuca
Zapisane
wanskrzy
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 110


Zobacz profil
« Odpowiedz #18 : Styczeń 05, 2011, 14:17:15 »

Czy diety mające za podstawę równowagę kwasową i zasadową są dobre?
Zapisane
Iza Czajka
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 269


Zobacz profil
« Odpowiedz #19 : Styczeń 05, 2011, 14:57:50 »

Trzeba równoważyć warzywami nadmiar produktów zakwaszających czyli mięsa, słodyczy, koncentratów dań tzw gotowców a nawet pełnoziarnistych produktów.
Zapisane
komisarz42
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 114


Zobacz profil
« Odpowiedz #20 : Styczeń 06, 2011, 22:33:32 »

Pani Fizjolog, co Pani sądzi o żywności modyfikowanej genetycznie! To nieuchronność??
Zapisane
Iza Czajka
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 269


Zobacz profil
« Odpowiedz #21 : Styczeń 07, 2011, 15:41:28 »

Wygra pewnie pieniądz i system i niestety będziemy musieli się przystosować. Niby dlaczego Polska ma być enklawą żywności naturalnej w Unii. Zresztą jeśli w Niemczech, na granicy uprawiają rzepak modyfikowany genetycznie, a ten jest wiatropylny to oznacza, że i w Polsce rośnie wersja modyfikowana, którą skarmiane są zwierzęta, dostaje się do mleka, mięsa zgodnie z łańcuchem pokarmowym. Może to właśnie zywność modyfikowana genetycznie jest odpowiedzialna za masowe wymieranie ptaków, znikanie pszczół jak to ma nagminnie miejsce w Polsce? Bez niech życie zaginie. Wielkie koncerny biotechnologiczne reprezentują ogromne pieniądze i mimo szumnych zapowiedzi nie uporały się z niedożywieniem, chorobami na tle głodu na świecie, chociaż taki był szczytny cel ich działalności. Ja jestem przeciwna GMO, chociaż z drugiej strony orkisz to efekt działania genetyków, bo niby jak możemy masowo uprawiać prastarą formę pszenicy.
Zapisane
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!