news
|
|
« Odpowiedz #120 : Marzec 02, 2012, 11:50:54 » |
|
,,Liam Wood, 13-letni piłkarz z Chesterton w styczniowym spotkaniu ligi niedzielnej strzelił bramkę, po czym upadł na boisko i zmarł. Na oczach rodziców... Teraz poznali oni wyniki sekcji zwłok. Są zaskakujące. Okazuje się, że chłopak miał wrodzoną wadę serca, która zdarza się - jak cytują angielskie media - "raz na milion". Zwykłe badanie EKG nie było w stanie jej wykryć. Z raportu patologa wynika, że chłopak mógł umrzeć w każdej chwili. Jego lewa tętnica wieńcowa znajdowała się w innym miejscu. Wskutek tego jedna z tętnic przepuszczała mniej krwi.''
|
|
|
|
|
|
|
manhunter
|
|
« Odpowiedz #121 : Marzec 04, 2012, 20:23:54 » |
|
To jest prawdziwy horor i zmora lekarzy,nie tylko EKG może tego nie pokazać ale i echo Najczęściej jest to odejście lewej t.wieńcowej z pnia płucnego,ale istnieje wiele innych anomalii odejścia tt.wieńcowych. W echo można pomylić z banalną niedomykalnością t.płucnej,podobny szmer(rozkurczowy) w EKG czasami sa patologiczne Q,lub inne cechy niedokrwieniam.sercowego. Zgon w czasie wysiłku lub też zaraz po,w mechaniźmie ostrego niedokrwienia i migotania.
|
|
|
|
|
|
|
manhunter
|
|
« Odpowiedz #122 : Marzec 04, 2012, 20:38:45 » |
|
Osobiście nie widziałem jeszcze tej anomalii i nie wiem czy chciałbym zobaczyć. Ocena odejścia tt.wieńcowych i proxy jest niby standardem ale w praktyce czasami jest trudne i żmudne technicznie,trzeba stosować specjalne niestandardowe projekcje(kosić obrazy). Ale jestem przygotowany.
|
|
|
|
|
|
|
manhunter
|
|
« Odpowiedz #123 : Marzec 04, 2012, 20:40:37 » |
|
No i niestety,pierwszym objawem może być zawał.
|
|
|
|
|
|
|
manhunter
|
|
« Odpowiedz #124 : Marzec 04, 2012, 20:49:19 » |
|
Anomalie tt. wieńcowych z BAV i nnymi wadami aortalnymi czasami występuje. Dlatego należy sia bać nawet niewielkiej niedomykalności aortalnej,nie mówiąc o bav. Ponieważ moze współistnieć inna poważna anomalia Z.aortalna jest jedyną gdzie praktycznie nie ma niewinnej wady. Zawsze kieruję do kardiologa dziecięcego jeżeli stwierdzam najmniejszą nieprawidłowość w okolicy z.aortalnej lub aorty. Tutaj nie ma żartów,duża presja i wiele możliwości wad złożonych.
|
|
|
|
|
|
|
riki.1978
|
|
« Odpowiedz #125 : Marzec 07, 2012, 13:27:30 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
riki.1978
|
|
« Odpowiedz #126 : Marzec 07, 2012, 15:30:25 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
manhunter
|
|
« Odpowiedz #127 : Marzec 08, 2012, 22:17:10 » |
|
Tak,każdemu i każdemu pacjentowi z mojej przychodni-za darmo,dzieciom też za darmo,byle spokojne było Jak nie przymierzając Judym,lubie te robote)))) Ale jest możliwość kontraktu na kardiologie,tylko nie wiem czy med.sportową też będę mógł dalej prowadzić.Właśnie rozpoczynam specjalizacje z kardiologii w 109 szpitalu wojskowym,jedyny szpital gdzie mają miejsca,oczywiście wolontariat,ale co tam Dokupie troche sprzętu i wystartuje w konkursie na 2013 rok echo i zestaw do prób wysiłkowych mam a reszta wystarczy dostęp(holtery abm i RR,echo przzprzełyk) Nie wiem czy zdam PES ale 1 staż kierunkowy mam w klinice............ pracownia echokardiografii(6 miesięcy)powodzenia mi życzcie,zobaczę w końcu tak naprawdę czy nauczyłem się trochę UKG czy nie?
|
|
|
|
|
|
|
manhunter
|
|
« Odpowiedz #128 : Marzec 08, 2012, 22:26:49 » |
|
karwasz, juz nie mogę się doczekać żeby porównać swoje umiejętności z docentem w echo, no i jeszcze przezprzełyk,nigdy tego nie robiłem ale teorię znam
|
|
|
|
|
|
|
circus.hej
Użytkownik
|
|
« Odpowiedz #129 : Marzec 09, 2012, 10:12:40 » |
|
Kolego Manhunter jakie wnioski z tego dodatkowego na tym etapie badania? Ułatwia to podjęcie decyzji w sprawie dopuszczenia do uprawiania sportu? Czy odwrotnie, zwiększyło liczbę wstrzymanych?
|
|
|
|
|
|
|
manhunter
|
|
« Odpowiedz #130 : Marzec 09, 2012, 21:46:36 » |
|
Jedno jest pewne,czuję się pewniej,mniej odsyłam do kardiologa. Zasadniczo tylko 1 chłopiec jak do tej pory,16 letni,został zamknięty przezskórnie,czasowo był niezdolny(2 m-ce po i 2 przed zabiegiem) to był PDA 7mm niewielkim poszerzeniem lewej komory i przedsionka. Bez przecieku resztkowego-obecnie gra,przed i po zabiegu nie miał żadnych objawów. 2 z BAV gra(czasowo ich nie dopuściłem,po kardiologu dziecięcym-grają).
Wraz z upływającym czasem coraz mniej kieruję do konsultacji,na początku kierowałem z niedomykalnościami mitralnymi,ale w chwili obecnej sam staram się oceniać tą zastawkę. A teraz w szpitalu jest jeden z BAv-bardzo dziwnie to w echo wygląda u niego,jest w trakcie diagnostyki. Jednak z BAV mimo pozwolenia do gry rokowanie jest zawsze poważne,wymagają stałej kontroli,i profilaktyki IZW,dekompensacja BAV może postępować bardzo szybko,jako stenoza albo niedomykalnośc,albo to i to
|
|
|
|
|
|
|
manhunter
|
|
« Odpowiedz #131 : Marzec 09, 2012, 21:48:54 » |
|
UKG najbardziej pomaga w weryfikacji "dziwnych" EKG u dzieci,sugerujących przerosty,kardiomiopatie. Wcześniej to właśnie te dziwne EKG były powodem skierowań,teraz -ocena stopnia wady.
|
|
|
|
|
|
|
manhunter
|
|
« Odpowiedz #132 : Marzec 09, 2012, 21:51:47 » |
|
Najbardziej właśnie chciałbym kardiologiem dziecięcym być,u dzieci większość diagnostyki kończy się na echo.No i technicznie obrazy piękne są,aż miło patrzeć.
|
|
|
|
|
|
|
manhunter
|
|
« Odpowiedz #133 : Marzec 09, 2012, 21:54:24 » |
|
zdecydowanie zmniejszyło ilość konsultacji z powodu weryfikacji "dziwnych" EKG i szmerów na miejscu. Natomiast zwiększyło ilość czasowych zawieszeń uzasadnionych.
|
|
|
|
|
|
|
manhunter
|
|
« Odpowiedz #134 : Marzec 09, 2012, 22:00:12 » |
|
Inny wniosek-kardiolodzy dorosłych, delikatnie mówiąc niewielkie mają pojęcie o wadach u dzieci. Najbardziej rozśmieszył mnie 1 opis-dziecko 14 lat-EF~60%,krążenie hiperkinetyczne,obraz serca zdrowego))) Dziewczynka ma wrodzone izolowane zwężenie t.płucnej w tej grupie wiekowej EF przy krążeniu hiperkinetycznym to 75%,poniżej 70% to podejrzewa się ciężkie uszkodzenie mięśnia sercowego)))))))))
|
|
|
|
|
|
|
|