nemo
|
|
« Odpowiedz #90 : Listopad 15, 2011, 08:25:20 » |
|
,,Chwilę grozy w meczu Zawiszy Bydgoszcz z Termalicą Nieciecza przeżył również Sebastian Nowak, bramkarz Termalicy. Po zderzeniu z Rafałem Leśniewskim upadł trzymając się za klatkę piersiową. Kiedy zaczął pluć krwią od razu został wsadzony do karetki i zawieziony do pobliskiego szpitala. - Nigdy czegoś takiego nie miałem na boisku. Szybko wezwałem lekarza. Zostałem przewieziony do wojskowego szpitala, który znajduje się obok stadionu. Tam wykonano mi badania EKG, prześwietlano klatkę piersiową, skontrolował mnie też laryngolog. Doznałem mocnego stłuczenia klatki piersiowej. W jej wyniku pękły pęcherzyki płucne co spowodowało plucie krwią. Wróciłem jednak do domu. Mam mieć teraz 14 dni absolutnej przerwy. Za kilka dni mam ponownie udać się do lekarza. W pełni zdrów mamy być do 30 dni - informuje Nowak.''
|
|
|
|
|
|
|
manhunter
|
|
« Odpowiedz #91 : Listopad 15, 2011, 20:21:37 » |
|
kuriozum,może Tbc?
|
|
|
|
|
|
|
circus.hej
Użytkownik
|
|
« Odpowiedz #92 : Listopad 16, 2011, 12:19:23 » |
|
Nooo! Ciekawe! Odma pourazowa przytrafia się , ale uszkodzenie pęcherzyków płucnych w kontakcie z ciałem zawodnika??
|
|
|
|
|
|
|
riki.1978
|
|
« Odpowiedz #93 : Listopad 16, 2011, 17:01:48 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
manhunter
|
|
« Odpowiedz #94 : Listopad 16, 2011, 21:37:13 » |
|
Chorowity trochu był chyba specjalista go dopuścił
|
|
|
|
|
|
|
szafran
|
|
« Odpowiedz #95 : Listopad 17, 2011, 10:30:08 » |
|
Niekoniecznie tak , Kolego Manhunter!Jest jeszcze cos takiego jak stłuczenie płuca! ,,Najczęściej dochodzi do stłuczenia płuca w wyniku upadku z wysokości, upadków ze schodów, jako skutek wypadków komunikacyjnych, przy pobiciach, czy przy uprawianiu sportów walki.W wyniku stłuczenia płuca uszkodzony zostaje miąższ płuca, dochodzi do zgniecenia pęcherzyków płucnych,uszkodzenia najmniejszych naczyń krwionośnych i wylewów krwi do tkanki płucnej.Ogniska zmian mają najczęściej kształt owalny lub okrągły, średnicę najczęściej 1-4 centymetrów. Uszkodzona część płuca nie spełnia swojej roli, czyli nie dochodzi w niej do wymiany gazowej. Powstaje niedodma, która następnie może przechodzić w pourazowe zapalenie płuc.Uszkodzone obszary mogą przekształcić się w torbiele pourazowe (zbiorniki z płynem otoczone torebką), ropnie płuca, martwicę oraz zwłóknienie miąższu płucnego. Jest to bardzo ciężkie schorzenie i nieprawidłowo leczone może być przyczyną zgonów nawet u 60% chorych.''
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 17, 2011, 10:33:07 wysłane przez szafran »
|
|
|
|
|
manhunter
|
|
« Odpowiedz #96 : Listopad 17, 2011, 20:55:03 » |
|
contusio pulmonis jest stanem zagrożenia życia z niewydolnością oddechową wymaga respiratora.chyba to nie wchodzi w tym przypadku w grę.
|
|
|
|
|
|
|
szafran
|
|
« Odpowiedz #97 : Listopad 18, 2011, 10:52:13 » |
|
Oczywiście , Kolego Manhunter. Ale zapewne są stany lżejsze w zależności od ciężkości urazu. No bo co innego mogłoby tu wchodzić w grę zakładając ,że zawodnik był zdrowy??
|
|
|
|
|
|
|
circus.hej
Użytkownik
|
|
« Odpowiedz #98 : Listopad 18, 2011, 12:17:09 » |
|
A pozapłucne przyczyny krwiplucia? Sprawa wymaga dodiagnozowania. Mamy tylko słowa zawodnika!Podyskutować zawsze warto!
|
|
|
|
|
|
|
rubensik3
Użytkownik
|
|
« Odpowiedz #99 : Listopad 18, 2011, 15:59:10 » |
|
Wykluczyć zaburzenia krzepnięcia!
|
|
|
|
|
|
|
manhunter
|
|
« Odpowiedz #100 : Listopad 18, 2011, 21:39:04 » |
|
gastritis erosiva haemorrhagica post usum ae
|
|
|
|
|
|
|
manhunter
|
|
« Odpowiedz #101 : Listopad 18, 2011, 21:40:32 » |
|
et oesophagitis ss gerd post usum ae
|
|
|
|
|
|
|
manhunter
|
|
« Odpowiedz #102 : Listopad 18, 2011, 22:10:49 » |
|
Która to liga? piją jak smoki,nawet już nic nie mówię jak czuję browar przy badaniu sam siem muszę napić od tego karwasz odoru browaru
|
|
|
|
|
|
|
circus.hej
Użytkownik
|
|
« Odpowiedz #103 : Listopad 18, 2011, 23:21:59 » |
|
I liga! To się nabawisz żylaków przełyku! Też krwotok murowany!
|
|
|
|
|
|
|
manhunter
|
|
« Odpowiedz #104 : Listopad 19, 2011, 14:20:32 » |
|