Forum Medicina Sportiva
Marzec 28, 2024, 19:37:56 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
 
   Strona główna   Pomoc Szukaj Rejestracja  
Strony: 1 2 3 [4]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Dieta na długowieczność :))))  (Przeczytany 55104 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
wanskrzy
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 110


Zobacz profil
« Odpowiedz #45 : Grudzień 07, 2010, 21:38:24 »

Pani Izo
Czy używanie miodu do pieczenia i słodzenia jest korzystniejsze dla zdrowia od słodzenia cukrem?
Zapisane
szalonypilkarz
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 102


Zobacz profil
« Odpowiedz #46 : Grudzień 09, 2010, 09:48:29 »

A dla sportowców słodzenie picia miodem jest polecane?  Niezdecydowany
Zapisane
barca.jw5
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 177


Zobacz profil
« Odpowiedz #47 : Grudzień 11, 2010, 10:45:15 »

Piwko z miodem??   Mrugnięcie
Zapisane
batman.bis
Nowy użytkownik
*
Wiadomości: 5


Zobacz profil
« Odpowiedz #48 : Grudzień 11, 2010, 16:51:40 »

piłkarze nie pszczółki
Zapisane
prakorzen
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 185


Zobacz profil
« Odpowiedz #49 : Grudzień 12, 2010, 11:20:14 »

Miód ,miodowi nierówny!!Ale zapachniało swiątecznie!! Chichot Chichot
Zapisane
kibic
Nowy użytkownik
*
Wiadomości: 23


Zobacz profil
« Odpowiedz #50 : Grudzień 12, 2010, 13:36:35 »

Pani Fizjolog
To  co z tym miodem?? Do słodzenia , czy tylko jako trójniak Duży uśmiech
Zapisane
grajek5_1966
Nowy użytkownik
*
Wiadomości: 9


Zobacz profil
« Odpowiedz #51 : Grudzień 12, 2010, 15:17:37 »

Ten trójniak przed meczem  Duży uśmiech czy po  Duży uśmiech
Zapisane
rubensik3
Użytkownik
**
Wiadomości: 76


Zobacz profil
« Odpowiedz #52 : Grudzień 12, 2010, 15:32:44 »

Biorąc pod uwagę kaloryczność, to niestety miód nie rozwiązuje problemu. Lepszy jest ksylitol. Ale cena wysoka  Smutny  Co? Proponuję trójniakiem opijać zwycięstwo. Pić po meczu  Mrugnięcie
Zapisane
wanskrzy
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 110


Zobacz profil
« Odpowiedz #53 : Grudzień 12, 2010, 15:42:52 »

Od jakiego wieku i w jakiej postaci można dzieciom podawać miód?
Zapisane
over2ample
Nowy użytkownik
*
Wiadomości: 15


Zobacz profil
« Odpowiedz #54 : Grudzień 12, 2010, 15:50:16 »

W jakich schorzeniach wskazane jest przyjmowanie miodu?
Zapisane
news
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 313


Zobacz profil
« Odpowiedz #55 : Wrzesień 25, 2012, 09:31:10 »

,,Tran był niegdyś znienawidzony przez dzieci za charakterystyczny rybi smak. W latach 60. i 70. XX wieku w ramach profilaktyki zdrowotnej był obligatoryjnie podawany dzieciom w przedszkolach. Wówczas nie znano tak wielu właściwości tranu, jak w dzisiejszych czasach, podawano go w celu uzupełnienia ubogiej diety.
Tran jest ciekłym tłuszczem otrzymywanym ze świeżej wątroby ryb z rodziny dorszowatych. To źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie omega-3, i witamin - głównie A, D oraz występującej w mniejszych ilościach E.Tran jest dobry na wszystko. Dostępny jest w aptekach pod różną postacią. Wśród dzieci jest szczególnie popularny w postaci żelatynowych kapsułek, które ułatwiają spożycie.Tran stosowany jest w awitaminozach A i D, a szczególnie przy krzywicy, gdyż pobudza procesy regeneracyjne tkanki chrzęstnej i nabłonkowej.Zawarte w nim duże ilości kwasów tłuszczowych regulują poziom cholesterolu, naturalnie obniżają ciśnienie krwi oraz dostarczają organizmowi budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych.
Pobudzi twój mózgTen dobroczynny rybi tłuszcz szczególnie wskazany jest w stanach wytężonej pracy umysłowej i fizycznej. Znany jest z tego, że doskonale wpływa na polepszenie koncentracji i uwagi.
W wielu badaniach udowodniono, że dzieci, u których dieta była bogata w kwasy tłuszczowe, mają lepsze wyniki w testach na inteligencję, lepszą pamięć i rzadziej chorują. Po trzech miesiącach suplementacji tranem zaczęły dostawać lepsze stopnie i również stały się grzeczniejsze - zarówno w domu, jak i w szkole. Ponadto odkryto, że tran obniża podatność na depresję oraz poprawia nastrój.
Tran a układ krążeniaŻaden produkt spożywczy nie jest w stanie przewyższyć ryb bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 w ich pozytywnym działaniu na układ krzepnięcia. Badania potwierdzają, że tran może regulować przepływ krwi i jej zdolność do tworzenia skrzeplin.
Naukowcy z Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa udowodnili, że gdy spożywamy rybi tłuszcz, płytki krwi uwalniają mniej substancji zwanej tromboksanem, który powoduje zlepianie się płytek. Tłuszcz rybi, hamując działanie tromboksanu, pozwala utrzymać normalny kształt płytek, a także nie zezwala na tworzenie się skrzeplin zatykających naczynia.
Łagodzi astmęTłuszcz rybi ma korzystne działanie w astmie, jeśli spożywa się go regularnie przez długi czas. Mając działanie przeciwzapalne, działa na drogi oddechowe, wspomagając regenerację błony śluzowej, a co za tym idzie ułatwia oddychanie. Tak twierdzą brytyjscy badacze. W przeprowadzonych badaniach wykazali, że tłuszcz rybi podany w dużej ilości (około 225 g makreli dziennie przez dziesięć tygodni) zmniejsza wytwarzanie leukotrienów, czynników biorących udział w reakcji zapalnej. Leukotrieny
wykazują wielokrotnie silniejsze działania w pobudzaniu skurczu oskrzeli od histaminy.
Wśród Eskimosów, którzy jedzą bardzo dużo ryb, astma występuje bardzo rzadko. Ponadto inne badania przeprowadzone wśród nich dowiodły, że nie chorują oni na miażdżycę, udary mózgu czy zawały serca właśnie dzięki tłuszczowi rybiemu.
Działanie przewciwnowotworowe tranu
Dr Therese A. Dolececk z Centrum Medycznego w Minneapolis stwierdziła w grupie 6000 mężczyzn w średnim wieku mniejszą śmiertelność z powodu raka u tych, którzy jedli więcej ryb. Zaś profesor z Harwardu George Blackburn uważa, że tran może hamować rozsiew nowotworu po zabiegu operacyjnym. Bada on tę zależność u pacjentek po operacji raka sutka. Jego zdaniem dotychczasowe wyniki są bardzo obiecujące.

Najnowsze badania podkreślają niezwykłe znaczenie tranu dla życia, zdrowia i urody. Dietetycy zalecają spożywanie tranu lub jedzenie tłustych ryb, takich jak: łosoś, sardynki, makrele, śledzie i tuńczyka, co najmniej dwa–trzy razy w tygodniu. Spożywanie tego typu tłuszczów zabezpieczy nas przede wszystkim przed ryzykiem nagłych zgonów z powodu chorób serca oraz zwiększy naszą odporność. Dlatego warto o tranie pamiętać.''

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 25, 2012, 09:33:26 wysłane przez news » Zapisane
riki.1978
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 305


Zobacz profil
« Odpowiedz #56 : Wrzesień 25, 2012, 15:04:56 »

 Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech tran tranowi nie jest równy  Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech
Zapisane
rubensik3
Użytkownik
**
Wiadomości: 76


Zobacz profil
« Odpowiedz #57 : Wrzesień 25, 2012, 19:30:13 »

Czym kierować się przy zakupie tranu?
Zapisane
komisarz42
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 114


Zobacz profil
« Odpowiedz #58 : Wrzesień 26, 2012, 14:37:01 »

Lysi, Mollers, Gal ,każdy dobry . Kwestia ceny tylko! Duży uśmiech
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 26, 2012, 16:31:27 wysłane przez komisarz42 » Zapisane
nemo
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 212


Zobacz profil
« Odpowiedz #59 : Listopad 23, 2012, 11:51:22 »

,, Newsletter COMS
Czy wiesz, że cynamon może korzystnie wpływać na redukcję tkanki tłuszczowej?Jagoda Podkowska dnia 2012-10-29 13:59:09
Na podstawie przeprowadzonej pracy badawczej określano wpływ suplementacji ekstraktem cynamonu na skład ciała oraz wskaźniki zespołu metabolicznego.
Osoby ze stwierdzonym stanem przedcukrzycowym oraz z zespołem metabolicznym podzielono losowo na dwie 11-osobowe grupy, z których jedna uzupełniała swoją dietę ekstraktem z cynamonu, a druga otrzymywała placebo. Badanie trwało 12 tygodni. Po tym okresie dokonano ponownego pomiaru składu ciała, glikemii na czczo oraz skurczowego ciśnienia krwi. Otrzymane wyniki poddano analizie statystycznej.
W przypadku badanych, u których włączono suplementację ekstraktem z cynamonu, stwierdzono istotne zmniejszenie stężenia glukozy na czczo, a także obniżenie skurczowego ciśnienia tętniczego w porównaniu z grupą placebo. Ponadto u osób przyjmujących cynamon, odnotowano wzrost masy mięśniowej oraz niewielką, jednak istotną statystycznie redukcję tkanki tłuszczowej. Nie odnotowano zmian w parametrach biochemicznych krwi.Otrzymane wyniki potwierdzają pozytywny wpływ stosowania suplementów z cynamonem na poziom glukozy we krwi oraz na wartości skurczowego ciśnienia tętniczego. Suplementacja ta przyczyniać się może do poprawy składu ciała u kobiet i mężczyzn z zespołem metabolicznym. Badacze sugerują, że cynamon, naturalnie występująca przyprawa, może zmniejszać czynniki ryzyka związane z cukrzycą oraz chorobami układu krążenia."

CIEKAWE!













Zapisane
Strony: 1 2 3 [4]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!