news
|
|
« Odpowiedz #55 : Wrzesień 25, 2012, 09:31:10 » |
|
,,Tran był niegdyś znienawidzony przez dzieci za charakterystyczny rybi smak. W latach 60. i 70. XX wieku w ramach profilaktyki zdrowotnej był obligatoryjnie podawany dzieciom w przedszkolach. Wówczas nie znano tak wielu właściwości tranu, jak w dzisiejszych czasach, podawano go w celu uzupełnienia ubogiej diety. Tran jest ciekłym tłuszczem otrzymywanym ze świeżej wątroby ryb z rodziny dorszowatych. To źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie omega-3, i witamin - głównie A, D oraz występującej w mniejszych ilościach E.Tran jest dobry na wszystko. Dostępny jest w aptekach pod różną postacią. Wśród dzieci jest szczególnie popularny w postaci żelatynowych kapsułek, które ułatwiają spożycie.Tran stosowany jest w awitaminozach A i D, a szczególnie przy krzywicy, gdyż pobudza procesy regeneracyjne tkanki chrzęstnej i nabłonkowej.Zawarte w nim duże ilości kwasów tłuszczowych regulują poziom cholesterolu, naturalnie obniżają ciśnienie krwi oraz dostarczają organizmowi budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych. Pobudzi twój mózgTen dobroczynny rybi tłuszcz szczególnie wskazany jest w stanach wytężonej pracy umysłowej i fizycznej. Znany jest z tego, że doskonale wpływa na polepszenie koncentracji i uwagi. W wielu badaniach udowodniono, że dzieci, u których dieta była bogata w kwasy tłuszczowe, mają lepsze wyniki w testach na inteligencję, lepszą pamięć i rzadziej chorują. Po trzech miesiącach suplementacji tranem zaczęły dostawać lepsze stopnie i również stały się grzeczniejsze - zarówno w domu, jak i w szkole. Ponadto odkryto, że tran obniża podatność na depresję oraz poprawia nastrój. Tran a układ krążeniaŻaden produkt spożywczy nie jest w stanie przewyższyć ryb bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 w ich pozytywnym działaniu na układ krzepnięcia. Badania potwierdzają, że tran może regulować przepływ krwi i jej zdolność do tworzenia skrzeplin. Naukowcy z Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa udowodnili, że gdy spożywamy rybi tłuszcz, płytki krwi uwalniają mniej substancji zwanej tromboksanem, który powoduje zlepianie się płytek. Tłuszcz rybi, hamując działanie tromboksanu, pozwala utrzymać normalny kształt płytek, a także nie zezwala na tworzenie się skrzeplin zatykających naczynia. Łagodzi astmęTłuszcz rybi ma korzystne działanie w astmie, jeśli spożywa się go regularnie przez długi czas. Mając działanie przeciwzapalne, działa na drogi oddechowe, wspomagając regenerację błony śluzowej, a co za tym idzie ułatwia oddychanie. Tak twierdzą brytyjscy badacze. W przeprowadzonych badaniach wykazali, że tłuszcz rybi podany w dużej ilości (około 225 g makreli dziennie przez dziesięć tygodni) zmniejsza wytwarzanie leukotrienów, czynników biorących udział w reakcji zapalnej. Leukotrieny wykazują wielokrotnie silniejsze działania w pobudzaniu skurczu oskrzeli od histaminy. Wśród Eskimosów, którzy jedzą bardzo dużo ryb, astma występuje bardzo rzadko. Ponadto inne badania przeprowadzone wśród nich dowiodły, że nie chorują oni na miażdżycę, udary mózgu czy zawały serca właśnie dzięki tłuszczowi rybiemu. Działanie przewciwnowotworowe tranu Dr Therese A. Dolececk z Centrum Medycznego w Minneapolis stwierdziła w grupie 6000 mężczyzn w średnim wieku mniejszą śmiertelność z powodu raka u tych, którzy jedli więcej ryb. Zaś profesor z Harwardu George Blackburn uważa, że tran może hamować rozsiew nowotworu po zabiegu operacyjnym. Bada on tę zależność u pacjentek po operacji raka sutka. Jego zdaniem dotychczasowe wyniki są bardzo obiecujące.
Najnowsze badania podkreślają niezwykłe znaczenie tranu dla życia, zdrowia i urody. Dietetycy zalecają spożywanie tranu lub jedzenie tłustych ryb, takich jak: łosoś, sardynki, makrele, śledzie i tuńczyka, co najmniej dwa–trzy razy w tygodniu. Spożywanie tego typu tłuszczów zabezpieczy nas przede wszystkim przed ryzykiem nagłych zgonów z powodu chorób serca oraz zwiększy naszą odporność. Dlatego warto o tranie pamiętać.''
|