wanskrzy
|
|
« Odpowiedz #15 : Listopad 02, 2010, 22:13:03 » |
|
Nowość, cena wstrząsająco wysoka, jak na suplement diety. Gdybym miała go kupić porównałabym zawartość fosfolipidów z żółtkiem jaja (tylko od kur zielononóżek), bo może nie warto przepłacać. Warto również dokładnie przeczytać opis badań klinicznych czy testowano (i jak), na kim i czy testowano ten suplement czy fosfolipidy. Suplementacja z pewnością nie zaszkodzi, trzeba wierzyć, że pomoże. Od dawna też naukowcy powtarzają, że 1-2 jajka dziennie to w sam raz dla zdrowia.
Rzeczywiście cena porażająca. Może dlatego ,że jest tylko jeden producent i chcą się nachapać. Pani Izo , ale skąd wiadomo ,że jajko jest od kury z zielonymi nogami?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Iza Czajka
|
|
« Odpowiedz #16 : Listopad 04, 2010, 09:54:17 » |
|
jajka od kur "galicjanek" sa dostępne w sklepach ze zdrową żywnością. Jajka mają o 30% mniej cholesterolu, więcej fosfolipidów i wyborny smak. Są dosyć drogie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ansab1
Gość
|
|
« Odpowiedz #17 : Listopad 04, 2010, 18:52:04 » |
|
Czy te fosfolipidy to muszą być z żóltek jaj? Są też fosfolipidy produkowane z soi - Essentiale forte. Zdecydowanie tańsze.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
prakorzen
|
|
« Odpowiedz #18 : Listopad 09, 2010, 23:48:24 » |
|
Pani Izo Jakie szczególne zalety na jaglana kasza? Pozdrawiam stały czytelnik
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
szafran
|
|
« Odpowiedz #19 : Listopad 11, 2010, 04:09:55 » |
|
Jaglana kasza- odkwasza!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Iza Czajka
|
|
« Odpowiedz #20 : Listopad 11, 2010, 10:39:10 » |
|
Kasza jaglana, jako jedyna odkwasza, ma dużo, żelaza, nie drażni śluzówki przewodu pokarmowego w przeciwieństwie do pęczaku czy innych grubych kasz. Jest podstawą diet oczyszczających (szczególnie z dynią). Nie posiada glutenu, dlatego mogą ją jeść alergicy. Trzeba tylko zwracać uwagę, żeby nie używać zjełczałej (gorzki smak)czy spleśniałej, o zatęchłym zapachu bo ta z kolei może mieć podwyższony poziom aflatoksyn. Nie jest ona zbyt popularna w polskiej kuchni, a szkoda bo to b. smaczny dodatek do mięs, zamiennik ziemniaków, alternatywa w stosunku do porannych płatków owsianych. Z morelami i rodzynkami i cynamonem-pycha.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
prakorzen
|
|
« Odpowiedz #21 : Listopad 11, 2010, 17:20:18 » |
|
Pani Izo, bardzo dziękuję. Zawsze wydawało mnie się, że najodpowiedniejszą kaszą do spożywania jest kasza jęczmienna ze względu na niski indeks glikemiczny. Ale poza dietami oczyszczjacymi, kasza jaglana dzięki właściwościom odkwaszającym winna być w takim razie często stosowana w diecie sportowców. Skoro odkwasza?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
barca.jw5
|
|
« Odpowiedz #22 : Listopad 11, 2010, 19:55:59 » |
|
Coś nowego! Myślałem ,że najlepszy dla sportowca jest ryż ! Kasza jaglana na zakwasy! Dobre!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Iza Czajka
|
|
« Odpowiedz #23 : Listopad 12, 2010, 11:07:54 » |
|
Ryż i kasza jaglana mają podobny współczynnik glikemiczny. Peczak ma niski indeks, natomiast kasza łamana już nie. Pęczak jest ciężej strawny, mało kto go długo gryzie, może powodować dyskomfort i wzdęcia. Pisząc "odkwasza" miałam na myśli działa zasadotwórczo, co nie ma nic wspólnego z "zakwasami". Zakwasów nie ma jest DOMS, czyli uszkodzenie włókien mięśniowych
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ateibok
|
|
« Odpowiedz #24 : Listopad 15, 2010, 21:32:16 » |
|
Pani Izo Jeżeli już nie możemy obejść się bez kawy , to którą można pić bez większego uszczerbku dla zdrowia ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
g.mojra
Nowy użytkownik
Wiadomości: 11
|
|
« Odpowiedz #25 : Listopad 16, 2010, 13:15:20 » |
|
Kawa zdrowa? To Inka albo orkiszowa
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Iza Czajka
|
|
« Odpowiedz #26 : Listopad 16, 2010, 14:19:50 » |
|
Najlepsza jest kawa z plantacji ekologicznych, odpowiednio wypalana do gatunku. Fair Trade. Parzona w ekspresie. Kawa rozpuszczalna, suszona rozpyłowo czy przez liofilizację, produkowana jest za sprawą rozpuszczalników organicznych. To nie jest samo zdrowie. Podobnie jest z Inką czy inną kawą zbożową. Kiedyś (mam nadzieję, że ta technologia została zmieniona) suszono ją w powietrzu ze spalinami z prastarych radzieckich maszyn spożywczych (sama widziałam). Kawy mocno palone mogą mieć podwyższoną ilość związków rakotwórczych, można to podpatrzyć w raportach EFSY. Filiżanka od czasu do czasu, czy nawet raz dziennie nie powinna zabić. Całkiem niedawno trafiła do mnie młoda dziewczyna uzależniona od kawy, która oszalała na punkcie kaw w kolorowych kapsułkach, zaparzanych w wyjątkowym ekspresie reklamowanym przez amerykańskiego aktora. Pomógł jej psycholog.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
szalonypilkarz
|
|
« Odpowiedz #27 : Listopad 16, 2010, 20:29:59 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
wanskrzy
|
|
« Odpowiedz #28 : Listopad 17, 2010, 09:31:33 » |
|
Czy taka dieta odkwaszająca jest zdrowa? Czy można ją stosować długo?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Iza Czajka
|
|
« Odpowiedz #29 : Listopad 17, 2010, 17:43:33 » |
|
dieta odkwaszająca jest bardzo zdrowa, ale stosuje się ją okresowo z przyczyn obiektywnych. Może dlatego, że jest dosyć czasochłonna i mało praktyczna w zabieganym, pędzącym życiu. Przygotowywanie zup, przecierów, musów, budyni warzywnych, wyciskanie świeżych soków, zakup odpowiednich produktów, trwa. Tak samo jedzenie tych pyszności. To jest dieta na wypad do spa, sanatorium, albo jeśli jest jakiś problem zdrowotny. Zawsze jednak możemy coś wziąć z diety dla siebie np sok wyciskany rano czy sałatkę na lunch. Dieta zawsze będzie lepiej zrównowazona jeśli jest w niej dużo warzyw (pod warunkiem, że nie sa to suche strączkowe, bo te zakwaszają)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|