manhunter
|
|
« Odpowiedz #60 : Lipiec 15, 2012, 12:32:14 » |
|
jeszcze z pół roku temu na 1 raz wydatek jak się postarałem około 480 kcal A tętna uzyskiwałem max 160 -168 średnie 155-160 a raz udało mi się 174, ale prawie umarłem, co prawda bez bólu w klatce, ale miałem wrażenie,że umieram straciłem 4,4 litra wody(waga) a RR miałem 30 min po wysiłku 110/40 ktoś wie,czy pojawiające się bóle w klatce piersiowej(niewielkie natężenie) po 40 minutach z intesywnością około 14 MET,tętnie max około 97% to fizjologia starzenia (48 lat)czy nie? Ustępują natychmiast przy przerwaniu wysiłku a zmniejszają się znacznie przy zmniejszeniu intensywności. Bez zmian i zaburzeń rytmu w EKG,9nagrałem sobie i oglądałem)
|
|
|
|
|
|
|
c.m.07
Nowy użytkownik
|
|
« Odpowiedz #61 : Lipiec 15, 2012, 13:22:17 » |
|
Ból starzenia? Chyba nieszczelność zastawki mitralnej? A na temat programu zjazdu w Poznaniu : będzie , ale o zachowaniu się chrząstki w każdej dyscyplinie sportowej
|
|
|
|
|
|
|
manhunter
|
|
« Odpowiedz #62 : Lipiec 15, 2012, 13:24:02 » |
|
Starzenie to starzenie,czy to niedomykalność czy zwężenie)))))) mitralnej albo aortalnej ja zwał tak zwał
|
|
|
|
|
|
|
manhunter
|
|
« Odpowiedz #63 : Lipiec 15, 2012, 20:41:36 » |
|
3 możliwości a czwarta to gerd -niedomykalność aortalna- to mam,ze spadkiem rozkurczowego i obniżeniem perfuzji tt wieńcowych. -ch.niedokrwienna serca-pare czynników ryzyka jest)) -fizjologiczne niedokrwienie przy przedłużonym submaxymalnym wysiłku -niedokrwistość?tarczyca? h...j go wie
|
|
|
|
|
|
|
manhunter
|
|
« Odpowiedz #64 : Lipiec 15, 2012, 20:43:11 » |
|
inne koncepcje?
|
|
|
|
|
|
|
c.m.07
Nowy użytkownik
|
|
« Odpowiedz #65 : Lipiec 16, 2012, 08:58:24 » |
|
Nie gdybaj ! Diagnozuj! Niedokrwistość musi mieć jakieś powody! Teoretycznie mogą byc wszystkie wymienione sprawy i jak ktoś ma pecha , to mogą być jednocześnie !
|
|
|
|
|
|
|
riki.1978
|
|
« Odpowiedz #66 : Lipiec 16, 2012, 12:51:20 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
manhunter
|
|
« Odpowiedz #67 : Lipiec 16, 2012, 20:19:16 » |
|
słyszałem o niedokrwistości kolarzy,ale to wieloczynnikowe,NLPZ NIE BIORĘ. A jakie są w innych dyscyplinach przyczyny niedokrwistości,mówimy o profi?
|
|
|
|
|
|
|
c.m.07
Nowy użytkownik
|
|
« Odpowiedz #68 : Lipiec 17, 2012, 08:55:22 » |
|
Głównie w dyscyplinach wytrzymałościowych i u kobiet. Za mało żelaza w diecie , zwiększone zapotrzebowanie , zmniejszone wchłanianie z przewodu pokarmowego oraz zwiększona utrata( mikrokrwawienia , utrata z potem). Hemoliza w naczyniach kończyn dolnych przy długotrwałaych biegach, marszach po twardym podłożu , ale również u podnoszących ciężary, pływaków, kajakarzy i kolarzy. Nieefektywna erytropoeza przy przetrenowaniu, itp, itd... Oczywiście większe problemy występują u sportowców mających dodatkowo inne schorzenia.
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 17, 2012, 10:13:20 wysłane przez c.m.07 »
|
|
|
|
|
manhunter
|
|
« Odpowiedz #69 : Lipiec 17, 2012, 20:36:39 » |
|
o ja pie.............le.tyle przyczyn?
|
|
|
|
|
|
|
manhunter
|
|
« Odpowiedz #70 : Lipiec 17, 2012, 20:39:41 » |
|
a może statyny?biore tulip 20 na zmiane z suvardio 5mg od kilku miesięcy i pije zioła chińskie ,jakies gynostemma pentaphyllum ale od niedawna
|
|
|
|
|
|
|
manhunter
|
|
« Odpowiedz #71 : Lipiec 17, 2012, 20:46:02 » |
|
Sam nie wiedziałem co brałem,zajebiste zioło jak nadciśnienie to obniża a jak niedociśnienie to podwyższa karwasz barabasz i dysmutaze aktywuje-dlatego wesoło mi?
|
|
|
|
|
|
|
riki.1978
|
|
« Odpowiedz #72 : Lipiec 18, 2012, 12:47:50 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
manhunter
|
|
« Odpowiedz #73 : Lipiec 18, 2012, 19:40:11 » |
|
ZIOŁO JAK TO ZIOŁO
|
|
|
|
|
|
|
news
|
|
« Odpowiedz #74 : Październik 02, 2012, 11:11:58 » |
|
Rehabilitacja w sporcie -------------------------------------------------------------------------------- uczestnicy: fizjoterapeuci, lekarze specjaliści - medycyny rodzinnej, pediatrii, rehabilitacji, medycyny sportowej, ortopedii i traumatologii, zainteresowani trenerzy i instruktorzy sportu (wymagana znajomość anatomii)
forma zajęć: wykłady (ok. 30% czasu), warsztaty (ok. 70% czasu)
Warunkiem uzyskania certyfikatu ukończenia kursu jest uczestnictwo we wszystkich zajęciach oraz zaliczenie egzaminu składającego się z części testowej i analizy przypadku klinicznego. W trakcie warsztatów wymagany strój sportowy oraz gotowość do aktywnej pracy w zespole.
program szkolenia: Więzadła i ścięgna - anatomia, histologia, fizjologia, biomechanika - mechanizm uszkodzenia więzadeł i ścięgien - proces gojenia - rekonstrukcje i inżynieria tkankowa
Mięśnie - anatomia, histologia, fizjologia - zmęczenie mięśni - przeciążenia i uszkodzenia mięśni - proces gojenia
Układ nerwowy - anatomia, fizjologia - "sterowanie" ruchem
Stabilizacja centralna i segmentalna - anatomia i fizjologia - patofizjologia - testy kliniczne - programy ćwiczeń
Diagnostyka i terapia najczęstszych urazów w sporcie (biodro i pachwina, kolano, podudzie, kostka, stopa, kręgosłup, klatka piersiowa, bark, łokieć, nadgarstek, dłoń) - mechanizm uszkodzenia - wywiad i badanie - punkt widzenia lekarza / terapeuty sportowego / fizjoterapeuty - badania dodatkowe - możliwości i ograniczenia - możliwości obiektywizacji procesu leczenia - propozycje terapii - projektowanie i realizacja procesu, dokumentacja medyczna - programy profilaktyczne - analiza czynników predysponujących do urazów (m.in. błędy treningowe, obuwie, sprzęt sportowy, czynniki środowiskowe)
Sytuacje szczególne - młody sportowiec - wyzwanie dla zespołu terapeutycznego - wpływ schorzeń przewlekłych na proces rehabilitacji - pacjent po leczeniu zabiegowym (współpraca z chirurgiem prowadzącym, proponowane schematy rehabilitacji, kryteria powrotu do sportu)
Terapia manualna w pracy ze sportowcem Terapia tkanek miękkich z elementami terapii punktów spustowych Kinesiotaping i taping sportowy Plajometria, propriorecepcja, trening funkcjonalny
Rola fizykoterapii w procesie rehabilitacji - cryo cuff - elektrostymulacja - fala uderzeniowa
Nowoczesne zaopatrzenie ortopedyczne
Żywienie w sporcie
Rola psychologa w zespole sprawującym opiekę nad zawodnikiem/zespołem
prowadzenie: Tomasz Chmielewski lekarz, certyfikat PTMS Ewa Staciwa absolwentka Wydziału Rehabilitacji Sportowej w Northampton (UK), doświadczenie zawodowe obejmuje m.in. pracę na stanowisku Kierownika Siłowni Rehabilitacyjnej ISIS Chiropractic Clinc w Northampton i terapeuty sportowego Northampton Saints Rugby Club (UK) Aleksander Kucza PT, OMT
Najbliższe terminy szkoleń Data:26 październik 2012 09:00 do 28 październik 2012 16:00 TRÓJMIASTO - Rehabilitacja w sporcie Data:14 grudzień 2012 09:00 do 16 grudzień 2012 17:00 WROCŁAW - Rehabilitacja w sporcie
|
|
|
|
|
|
|
|