wanskrzy
|
|
« : Wrzesień 04, 2010, 15:55:36 » |
|
Pani Izo tych książek jest dużo. Chciałabym racjonalnie odżywiać swoich piłkarzyków i całą rodzinę. Co Pani sądzi o ksiazce Joanny Samborskiej? MUSISZ JEŚĆ, ABY SCHUDNAĆ Warto poczynić taką inwestycję? Pozdrawiam mama sportowców
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
me.sib.ze
Nowy użytkownik
Wiadomości: 17
|
|
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 04, 2010, 17:28:48 » |
|
Czy nie jest to podobne do książki jakiegoś zachodniego autora ,,Jeść, aby schudnąć" ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Iza Czajka
|
|
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 05, 2010, 08:23:33 » |
|
Przeglądałam pozycje w księgarni. B. merytoryczna, przystępnie napisana. Warto mieć ja w biblioteczce jako wsparcie kuracji odchudzającej. czy jednak jest to dobra ksiazka, jako poradnik dla młodych sportowców? Tu mam watpliwości. Anglojęzycznych poradników jest znacznie więcej choćby recenzowana przeze mnie Fitness Nutrition for special dietary need
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
wanskrzy
|
|
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 05, 2010, 10:40:26 » |
|
Dziękuję Pani. Czy w jezyku polskim nie ma takiej ksiązki? Ale prawidłowe żywienie jest ważne i chyba zasady są podobne? Myslałam, że wystarczy zwiekszyć ilosc spożywanych pokarmów. mama sportowej trójcy
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Iza Czajka
|
|
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 05, 2010, 12:57:14 » |
|
Wykarmić takich aktywnych młodzieńców to nie lada wyzwanie; logistyczne i finansowe. Powinna tez pani sięgnąć po Żywienie sportowców I. Celejowej. Znajdzie w niej Pani również przepisy kulinarne.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
nemo
|
|
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 06, 2010, 07:02:17 » |
|
Na temat żywienia sportowców można ściągnąć fachowe artykuły z archiwum Medicina Sportiva Practica!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
komisarz42
|
|
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 08, 2010, 11:18:35 » |
|
Zasady stosowane w żywieniu sportowców w zasadzie są prawie stałe. Natomiast wszelkiego rodzaju nowwinki odnosnie diet odchudzjących, tego co jest zdrowe, a co nie jest, zmienia się zgodnie z aktualną modą .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
szalonypilkarz
|
|
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 08, 2010, 13:01:10 » |
|
Czy jest różnica między trenującymi siłę a tymi kto trenuje wytrzymałosć. Chodzi o żywienie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
pico.cel7
Nowy użytkownik
Wiadomości: 30
|
|
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 14, 2010, 18:39:54 » |
|
Co najlepsze z literatury o żywieniu??
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
nemo
|
|
« Odpowiedz #9 : Luty 07, 2013, 22:33:10 » |
|
Chemia żywności Tom 3 Odżywcze i zdrowotne właściwości składników żywności Zdzisław Sikorski Warszawa 2012 , wydanie VI ,,W 3 tomie Chemii żywności przedstawiono charakterystykę odżywczych i zdrowotnych właściwości składników żywności, chemiczne i biologiczne właściwości witamin, także odżywcze i funkcjonalne cechy masła. Opisano alergeny występujące w surowcach i produktach żywnościowych, a także zaprezentowano najnowsza wiedzę na temat mutagennego, rakotwórczego i przeciwrakotwórczego działania wielu związków zawartych w żywności. Ponadto omówiono interakcje składników żywności oraz wpływ tych oddziaływań na jakość produktów spożywczych.''
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
nemo
|
|
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 14, 2014, 22:10:15 » |
|
Dietoterapia Autorzy: Dariusz Włodarek Ewa Lange Lucyna Kozłowska Dominika Głąbska Wydawnictwo Lekarskie PZWL Warszawa 2014, wyd.1
Spis treści Nowoczesna publikacja dotycząca podstaw żywienia człowieka, a także żywienia w różnych schorzeniach z uwzględnieniem dietoprofilaktyki. W książce uwzględniono aktualny stan wiedzy dotyczącej zapotrzebowania energetycznego, roli węglowodanów, białka, tłuszczów, witamin i mikroskładników w żywieniu człowieka oraz ich znaczenie w terapii chorób. Omówiono również aktualnie rekomendowane zasady dietoterapii w takich schorzeniach, jak:: otyłość, cukrzyca, dna moczanowa, choroby związane z rozwojem miażdżycy, nadciśnienie tętnicze, przewlekła choroba nerek, kamice układu moczowego, niedokrwistość, celiakia, fenyloketonuria, alergie pokarmowe, choroba refluksowa przełyku, choroba wrzodowa, zespół jelita drażliwego i przewlekłe zapalenie trzustki. Publikacja będzie doskonałym źródłem praktycznej wiedzy z zakresu dietoterapii dla osób profesjonalnie zajmujących się dietetyką, studentów dietetyki i pielęgniarstwa oraz wszystkich zainteresowanych tą tematyką.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
nemo
|
|
« Odpowiedz #11 : Październik 01, 2014, 14:01:00 » |
|
Dieta antyreumatyczna Jakimowicz-Klein Barbara Opis:
Jak się pozbyć uciążliwych bólów stawów, mięśni i kręgosłupa? Co robić, by sprawnie się poruszać do późnej starości? Reumatyzm, bo o nim mowa, to bardzo ogólne, potoczne pojęcie, które dotyczy wielu zmian i przewlekłych chorób układu ruchu. Schorzenia reumatyczne są najczęstszą przyczyną ciągłego, ostrego bólu i niepełnosprawności. Nieleczone powodują bardzo niebezpieczne powikłania, a także mogą doprowadzić do chorób serca i nerek. Dotykają zarówno dzieci, jak i dorosłych. Jak zapobiegać dolegliwościom reumatycznym i łagodzić ich objawy? Oprócz leczenia farmakologicznego i rehabilitacji ważne miejsce zajmuje odpowiednio skomponowana dieta podpowiada Barbara Jakimowicz-Klein. W swoim poradniku przedstawia podstawową wiedzę na temat schorzeń wchodzących w zakres chorób reumatycznych i sposobów ich leczenia, a przede wszystkim skupia się na zaleceniach dietetycznych w wypadku ich wystąpienia. Wskazuje na produkty żywnościowe, które powinny być eliminowane z jadłospisu oraz te będące nieodłącznym elementem diety przeciwreumatycznej wszystko to w przepisach nie tylko na smaczne, ale i zdrowe potrawy! Z pewnością warto zajrzeć do tej książki!
Spis treści:
Wstęp
Czym jest reumatyzm Rodzaje chorób reumatycznych Wpływ diety na choroby reumatyczne Terapia chorób reumatycznych
Przepisy
Dieta w artretyzmie Dieta w innych schorzeniach reumatycznych
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
nemo
|
|
« Odpowiedz #12 : Październik 02, 2014, 12:32:16 » |
|
Dietoterapia Włodarek Dariusz, Lange Ewa, Kozłowska Lucyna, Głąbska Dominika
Wydawca: PZWL
Opis:
Nowoczesna publikacja dotycząca podstaw żywienia człowieka, a także żywienia w różnych schorzeniach z uwzględnieniem dietoprofilaktyki.W książce uwzględniono aktualny stan wiedzy dotyczącej zapotrzebowania energetycznego, roli węglowodanów, białka, tłuszczów, witamin i mikroskładników w żywieniu człowieka oraz ich znaczenie w terapii chorób.Omówiono również aktualnie rekomendowane zasady dietoterapii w takich schorzeniach, jak: otyłość, cukrzyca, dna moczanowa, choroby związane z rozwojem miażdżycy, nadciśnienie tętnicze, przewlekła choroba nerek, kamice układu moczowego, niedokrwistość, celiakia, fenyloketonuria, alergie pokarmowe, choroba refluksowa przełyku, choroba wrzodowa, zespół jelita drażliwego i przewlekłe zapalenie trzustki.Publikacja będzie doskonałym źródłem praktycznej wiedzy z zakresu dietoterapii dla osób profesjonalnie zajmujących się dietetyką, studentów dietetyki i pielęgniarstwa oraz wszystkich zainteresowanych tą tematyką.
Spis treści:
Zapotrzebowanie energetyczne organizmu człowieka Węglowodany Białko Tłuszcze Witaminy Składniki mineralne Klasyfikacja diet Wybrane choroby przewodu pokarmowego Wybrane diety eliminacyjne Dietoterapia i dietoprofilaktyka otyłości Dietoprofilaktyka i dietoterapia powikłań miażdżycy Cukrzyca Hiperurykemia i dna moczanowa Nadciśnienie tętnicze Przewlekła choroba nerek Kamice układu moczowego Niedokrwistość
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
nemo
|
|
« Odpowiedz #13 : Październik 09, 2014, 08:35:57 » |
|
Diety odchudzające Stacewicz Ewa Opis: Każdy chce wyglądać szczupło, modnie i atrakcyjnie - słowem pięknie. I to bez względu na wiek. Jak to zrobić? To proste, wystarczy pozbyć się kilku zbędnych kilogramów. Kobiety zastanawiają się często, dlaczego nie potrafią zrzucić tego zbędnego tłuszczu mimo biegania po sklepach, sprzątania domu i wielu innych czynności, które wykonują każdego dnia. Zapominają, że organizm szybko przyzwyczaja się do określonych czynności i potrafi oszczędnie wydzielać energię potrzebną do ich wykonania. Dlatego, aby zadbać o przyspieszenie przemiany materii, należy wybrać inny rodzaj aktywności fizycznej i zmienić nawyki żywieniowe. Każda dieta może być dobra i skuteczna, pod warunkiem, że będzie zapewniała minimalny bezpieczny dopływ energii podczas odchudzania, przy zachowaniu właściwego stosunku podstawowych składników odżywczych oraz dostarczania niezbędnych ilości witamin i soli mineralnych. Jednak to, co służy jednej osobie, nie zawsze pomaga drugiej, dlatego tak ważne jest wybranie i stosowanie właściwej diety. Przed Państwem książka DIETY ODCHUDZAJĄCE, w której autorka Ewa Stacewicz przedstawiła różnorodne sposoby na szybką utratę kilku kilogramów oraz łatwe w przygotowaniu przepisy na dania dietetyczne, które pomogą w procesie odchudzania. Powodzenia!
Spis treści: Wstęp Motywacja Określ swoją wagę Przeciętna waga ciała kobiet Co to jest otyłość? Anoreksja Bulimia Lipektomia - odsysanie tłuszczu Efekt jo-jo Cellulitis Niebezpieczne okazje Zmieniaj drobne przyzwyczajenia Siedem przykazań zdrowego spożywania pokarmów Z głodówką na Ty Nowy styl życia Diety Tabela kaloryczna Przepisy
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|