w.jasinska1976
Nowy użytkownik
Wiadomości: 5
|
|
« : Sierpień 27, 2010, 20:39:25 » |
|
Pani Izo Ze względu na duże kłopoty z zakupem świeżych ryb morskich , czy można zastępczo stosować 1. tran zamiast ryb 2.wędzone makrele, dorsze, szprotki 3.tuńczyka w puszce 4. sardynki , flądry i szproty w konserwie pomidorowej I wykorzystać ich prozdrowotne właściwości? Czy tak przygotowane produkty rybne nie mają nic wspólnego ze zdrowym żywieniem? A ryby rzeczne? Korzystniej jadać drób , czy ryby rzeczne i stawowe? Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych problemów.
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 27, 2010, 20:42:52 wysłane przez w.jasinska1976 »
|
Zapisane
|
|
|
|
swirussmieszek
Nowy użytkownik
Wiadomości: 25
|
|
« Odpowiedz #1 : Sierpień 28, 2010, 16:47:24 » |
|
Te morskie nie są smaczne. Może te słodkowodne, bo lepiej smakują. Jak moja mamusia stara się gotować zdrowo , to dla mnie to nie smakuje.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Iza Czajka
|
|
« Odpowiedz #2 : Sierpień 29, 2010, 08:14:19 » |
|
Rzeczywiście z jedzeniem ryb morskich w Polsce jest problem. Watpliwa jest ich jakość zdrowotna i smakowa. Co chwila stacje sanepidu potwierdzają podwyższoną zawartość rtęci, ale to nie jest powód żeby w ogóle zrezygnować z ryb. Ryby słodkowodne są tez bardzo zdrowe. Maja lekkostrawne białko, dużo składników mineralnych. Pstrąg tęczowy (hodowlany) jest też cennym źródłem kwasów omega-3. Jest to ryba średnio-tłusta. Można tez kupić z hodowli ekologicznych łososie, sieje, sielawy, węgorze również, ale tych, akurat wartość odżywcza jest żadna. W sklepach ze zdrową żywnością, małych prywatnych sklepikach rybnych można kupić ryby z tgz certyfikatem. Sa one wędzone na zimno w związku z tym nie zawierają związków rakotwórczych. Są b. smaczne. Od czasu do czasu można pozwolić sobie na zjedzenie ryby morskiej wędzonej; makreli, dorsza, plastugi ect. Wykorzystać ich mięso do past do chleba, sałatek ect. Ryby w puszkach, sa ok, ale wiadomo, że to nie jest to co świeża ryba. Jest ubytek aminokwasów, witamin i składników mineralnych, bo sa one sterylizowane. Odradzam jedzenie konserw ryb w kwaśnych sosach, ze względu na możliwość podwyższonej zawartości cyny. Ok sa zalewy z oliwy czy oleju i "sos własny". Z tranem należy obchodzić się rozsądnie, ze względu na dużą zawartość wit D i A. Im bardziej urozmaicona dieta i składająca się z wielu składników tym bezpieczniejsza i zdrowsza. Ryby nie sa lekiem na "całe zło".
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
hepar.zgred
Nowy użytkownik
Wiadomości: 20
|
|
« Odpowiedz #4 : Sierpień 29, 2010, 15:43:10 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ira.paw
Nowy użytkownik
Wiadomości: 22
|
|
« Odpowiedz #5 : Sierpień 29, 2010, 16:37:02 » |
|
Hihihi Alkohol nie rozwiąże twoich problemów , ale mleko też nie !!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ira.paw
Nowy użytkownik
Wiadomości: 22
|
|
« Odpowiedz #6 : Sierpień 30, 2010, 12:19:44 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
ira.paw
Nowy użytkownik
Wiadomości: 22
|
|
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 01, 2010, 09:18:52 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
wanskrzy
|
|
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 01, 2010, 18:41:10 » |
|
Dobry jest cynamon )))))))))))
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ira.paw
Nowy użytkownik
Wiadomości: 22
|
|
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 01, 2010, 21:10:14 » |
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 01, 2010, 21:12:05 wysłane przez ira.paw »
|
Zapisane
|
|
|
|
tshgabalala
Nowy użytkownik
Wiadomości: 11
|
|
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 14, 2010, 18:34:05 » |
|
Czy kawior jest zdrowy no bo smaczny nie jest. Na śniadanie na zgrupowaniu nam dali.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ira.paw
Nowy użytkownik
Wiadomości: 22
|
|
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 14, 2010, 19:48:02 » |
|
cie czy oleju/
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ira.paw
Nowy użytkownik
Wiadomości: 22
|
|
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 14, 2010, 19:49:12 » |
|
Nam dali śledzie w occie i oleju . Pani Izo czy są zdrowe?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
gag.power
Nowy użytkownik
Wiadomości: 28
|
|
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 15, 2010, 11:43:46 » |
|
Pani Izo chyba świeże najlepsze/
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|