Forum Medicina Sportiva
Kwiecień 20, 2021, 11:58:59 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
 
   Strona główna   Pomoc Szukaj Rejestracja  
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Co dawać dzieciom na sniadanie po treningu  (Przeczytany 12966 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
whisper54
Nowy użytkownik
*
Wiadomości: 35


Zobacz profil
« : Sierpień 08, 2010, 13:02:10 »

Moja żona uważa, że bardzo dobre są placuszki  (tradycyjne racuszki ) z jabłkmi, mlekiem, jajkiem, smażone na oleju Bartek. Ja natomiast chętniej dawałbym zwykłe kanapki z wędliną, serem, sałatą i pomidorem, czyli z warzywami sezonowymi. Kanpaki moja żona chce serwować po placuszkach, na drugie sniadania. Pani Izo! Która opcja jest korzystniejsza.
Wakacyjne pozdrowienia
Zapisane
manhunter
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 393


Zobacz profil
« Odpowiedz #1 : Sierpień 08, 2010, 19:50:57 »

Golonka pieczona z piwem,the best after.
Zapisane
grazyna.wib
Nowy użytkownik
*
Wiadomości: 31


Zobacz profil
« Odpowiedz #2 : Sierpień 08, 2010, 22:50:45 »

Cockamamie idea!! Szok
Zapisane
Iza Czajka
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 269


Zobacz profil
« Odpowiedz #3 : Sierpień 09, 2010, 10:07:23 »

Placuszki (odsączone z tłuszczu), naleśniki, pieczone gofry, koktajl mleczno-serowo-owocowy,kanapki to bardzo dobre przekąski. Idea jest taka aby dostarczały dużo białka, np w postaci białego sera, mleka, białek jaj w połączeniu z węglowodanami np konfiturami domowej roboty czy po prostu słodkim owocem. Nie ma co przesadzać z tłuszczem i wędlinami bo te jak wiadomo nie są zbyt pożądane w diecie po wysiłku.
Zapisane
whisper54
Nowy użytkownik
*
Wiadomości: 35


Zobacz profil
« Odpowiedz #4 : Sierpień 09, 2010, 15:56:28 »

Dziekuję pani Izo za szybką reakcje i odpowiedź. Pozrowienia.
Zapisane
whisper54
Nowy użytkownik
*
Wiadomości: 35


Zobacz profil
« Odpowiedz #5 : Sierpień 09, 2010, 16:00:59 »

Do Manuhunter. No pewnie, że golonka jest pyszna. Szczególnie gdy dobrze ją zapeklować, potem porządnie ugotować, a potem podpiec. I wtedy jest gotowa do podania  -  może być z piwem. Tylko, że to trochę trwa i na śniadanie nie zdążymy. Nie mniej, życzę smacznego.Pozdrawiam.
Zapisane
grazyna.wib
Nowy użytkownik
*
Wiadomości: 31


Zobacz profil
« Odpowiedz #6 : Sierpień 09, 2010, 22:21:53 »

Thanks! I am not hungry.  Mrugnięcie I'm very fond of Italian coffee.
Zapisane
news
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 313


Zobacz profil
« Odpowiedz #7 : Sierpień 10, 2010, 11:44:43 »

PRZEPRASZAM ,ŻE PRZENIOSŁEM TO PYTANIE TSHGABALALI  DO PANI IZY:
============================================================================
tshgabalala
Nowy użytkownik

                                 Wiadomości: 7
    pytanie o tłuszcz
« Odpowiedz #25 : Sierpień 09, 2010, 13:23:03 » Cytuj  
--------------------------------------------------------------------------------
Badania pokazują, że dodając zdrowe tłuszcze do diety możemy nie tylko utrzymać stałą wagę, lecz również obniżyć procent tłuszczu w ciele. Zdrowe źródła tłuszczu to : masło orzechowe, masło migdałowe, oliwa z oliwek, olej lniany, awokado.
Ile w tym jest prawdy?
Zapisane
Iza Czajka
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 269


Zobacz profil
« Odpowiedz #8 : Sierpień 10, 2010, 17:36:00 »

Trochę prawdy w tym jest, ale ustalmy fakty. Według zaleceń tłuszcz powinien stanowić ok 25-30% kaloryczności diety. Co średnio wynosi około 5 łyżek tłuszczu (przy diecie 2000 kcal). Praktyka pokazuje, że jednak w diecie tego tłuszczu zjada się znacznie więcej, ze względu na tłuszcz ukryty w nabiale, wędlinach, serach żółtych, słodyczach ect. To ile w diecie powinno znaleźć się tłuszczu pochodzenia roślinnego i skąd pochodzącego, w dalszym ciągu nie jest tak do końca jasne. Coraz częściej pojawiają się badania potwierdzające szkodliwy wpływ kawsów tłuszczowych wielonienasyconych pochodzących z rodziny omega-6. Sa one m.inn w oleju lnianym, pestkach, orzechach. Pojawia się też coraz więcej badań twierdzących, złe przyswajanie kwasów omega-3 pochodzących z roślin (może lobbują ryby morskie?). Fakt pozostaje faktem, że olej roslinny po otwarciu błyskawicznie sie utlenia i staje się niestety trucizną, podobnie jak oliwa z oliwek, masło, smalec. Bardzo trudno jest kupić mniejsze opakownie niż 0,5 litra co jest bezsensem (mam na uwadze olej tłoczony na zimno w ziarnach kamiennych, kosztujący krocie).
Masło orzechowe. To jest bardzo dobre źródło, ale aminokwasów. Tłuszcz owszem jest, ale nie jakiś wybitny. Masło czy olej migdałowy to egzotyka w Polsce i nie ma co go popularyzować. Do smażenia używać nalezy wyłącznie smalcu i to robionego własnym sposobem. Po co jeść dodatkowe porcje BHT, który sprawia, ze smalec w chłodniach może przeleżeć kilka lat, nie jełczejąc. Dzieci do 12 roku życia jedzą wyłącznie masło (za wyjątkiem uczuleniowców na białka mleka) i to nie w postaci osełki, tylko masła. Na palcach jednej reki można policzyć producentów masła w tym kraju. Tak czy inaczej trzeba iść do sklepu ze zdrową żywnością.
I na koniec z własnej praktyki moge potwierdzić, że odjęcie w diecie węglowodanów a dołożenie tłuszczy, ułatwia odchudzanie, sprawia, że dieta jest bardziej syta, skóra nabiera lepszego wyglądu i nie trzeba jeść mega porcji rozpychających przewód pokarmowy. Źródła tłuszczu to ryby morskie, orzechy, pestki, oliwa z oliwek. teraz przed nami tłusty okres. Za chwilę pojawią się orzechy i pestki o idealnym spektrum kwasów tłuszczowych i to nienaruszonych czasem. Polecam, natomiast jak kupować mało zjełczałe orzechy i nie ponagryzane przez gryzonie to już inna bajka na następny odcinek. Pozdrawiam wakacyjnie.
Zapisane
manhunter
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 393


Zobacz profil
« Odpowiedz #9 : Sierpień 11, 2010, 06:28:37 »

Śniadanie jem na kolację)))))
Golę się wieczorem i już jestem gotowy do pracy)
Zapisane
grazyna.wib
Nowy użytkownik
*
Wiadomości: 31


Zobacz profil
« Odpowiedz #10 : Sierpień 12, 2010, 09:29:33 »

bad habits  Mrugnięcie Mrugnięcie Mrugnięcie
Zapisane
whisper54
Nowy użytkownik
*
Wiadomości: 35


Zobacz profil
« Odpowiedz #11 : Sierpień 12, 2010, 20:47:10 »

Manu! Skoro tak jadasz, to ok, to tak jak w pewnym monologu. I wszystko aię zgadza i wszystko jest na czas.Pozdrowienia.
Zapisane
szafran
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 274


Zobacz profil
« Odpowiedz #12 : Sierpień 13, 2010, 11:14:46 »

Pani Izo
A co Pani sadzi o Benecolu ?
 Z podziękowaniem za interesujące informacje  Chichot
Zapisane
ansab1
Gość
« Odpowiedz #13 : Sierpień 15, 2010, 15:09:30 »

Ten Benecol również mnie interesuje. Czy warto go kupować?
Zapisane
zibi.max
Nowy użytkownik
*
Wiadomości: 9


Zobacz profil
« Odpowiedz #14 : Sierpień 16, 2010, 10:11:22 »

Żona gania mnie po Benecol do sklepu , a to drogie jak cholera! Masło 4x tańsze! Czy warto tyle placić?
Zapisane
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!