Forum Medicina Sportiva
Listopad 22, 2024, 08:20:17 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
 
   Strona główna   Pomoc Szukaj Rejestracja  
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak przytyć?  (Przeczytany 17006 razy)
0 użytkowników i 4 Gości przegląda ten wątek.
szafran
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 274


Zobacz profil
« Odpowiedz #15 : Czerwiec 29, 2010, 08:34:02 »

Czekolada poza niewatpliwymi zaletami  , ma też swoje ujemne strony!! Szczególnie niewskazana w dużych ilosciach u dzieci i młodzieży . Najbardziej szkodliwe jest przegryzanie czekoladowych łakoci po każdym posiłku . Niezbędny do tworzenia kości wapń i tak kiepsko się przyswaja . Czekolada w znaczny sposób utrudnia jego przyswajanie .
,,Organizm człowieka przyswaja jedynie 40% spożywanego wapnia. Przyswajalność zależy od wielu czynników. Potrzebna jest do tego odpowiednia ilość witaminy D. Również niezbędne kwasy tłuszczowe (zawarte głównie w rybach) wspomagają przyswajanie wapnia a produkty bogate w nierozpuszczalny błonnik (otręby, ziarna zbóż) ze względu na zawartość fitynianów, mogą utrudnić jego przyswajanie. Także szczawiany występujące w szpinaku, szczawiu, rabarbarze, botwince i czekoladzie oraz tanina z herbaty czy kawy utrudniają przyswajanie wapnia. Należy więc kawę czy herbatę pić jakiś czas po posiłku. A dieta wysokobiałkowa z kolei zwiększa wydalanie wapnia z moczem. Optymalna dzienna dawka wapnia nie jest jednoznacznie ustalona przez WHO. Zalecenia WHO podają orientacyjne dawki wapnia na poziomie 800-1600 mg dziennie. Inne organizacje poszczególnych krajów podają inne dawki. Większość jednak zaleca 800 g dla dzieci do 9 roku życia i dla osób dorosłych, a dla dzieci w wieku 10-12 lat, kobiet w ciąży i karmiących - 1200 mg.
Wiadomo na pewno, że odpowiednia ilość wapnia jest szczególnie ważna w wieku dziecięcym, gdy formują się kości. Niezależne od siebie badania wykazały, że dzieci, które otrzymywały doustnie preparaty wapnia, miały większy przyrost masy kostnej niż dzieci, które nie otrzymywały tych preparatów."

Zapisane
Iza Czajka
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 269


Zobacz profil
« Odpowiedz #16 : Lipiec 01, 2010, 13:54:30 »

Temat złożony. Nie wiem o jaką czekoladę chodzi i na co ma szkodzić. Z jednej strony jest dobrym źródłem antyoksydantów i dobrych tłuszczy z drugiej ma działanie zapierające i nie jest polecana dla osób mających skórę trądzikową, zaparcia, migreny i uczulonych. Mitem jest jej uspokajające działanie ze względu na magnez. Jest go sporo, ale występuje w połączeniu z fitynianami i garbnikami, które upośledzają jego wchłanianie. Czekolada może powodować uzależnienia ze względu na lekko euforyzujące działanie. Jest niezłym afrodyzjakiem
Zapisane
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!