alians.devi
Gość
|
|
« : Maj 24, 2010, 10:47:03 » |
|
Jak obliczyć zawartość w kilogramach Gdzieś tu czytałam o stosowaniu kofeiny w celu jej spalania przed ćwiczeniami. Ale podano ilość kofeiny/kg tkanki tłuszczowej , a nie wagi? Jak to zrobić. Jestem lekarzem rodzinnym, ale tu jest dużo ciekawych tematów. Pani Izo - proszę o wyjaśnienie.
|
|
|
|
|
|
|
Iza Czajka
|
|
« Odpowiedz #1 : Maj 24, 2010, 11:26:30 » |
|
Nie wiem, ale sprawdzę. W suplementach ta ilość jest standardowa i nie przekracza 60 mg. Reb Bull ma więcej. Nie każdy dobrze ją znosi. Dla przypomnienia ilości kofeiny Kawa z ekspressu ma ok 60; rozpuszczalna 40-90; parzona ok 120 mg; herbata zielona ok 40 mg; herbata parzona czarna ok 120 mg. Mówimy o szklance w przypadku herbaty, espresso małej filiżance, kawie rozpuszczalnej: kubek szklanka.
|
|
|
|
|
|
|
alians.devi
Gość
|
|
« Odpowiedz #2 : Maj 24, 2010, 11:45:24 » |
|
Pani Izo W dziale wspomaganie było podane , że 10 mg kofeiny na kilogram tkanki tłuszczowej na 30 minut przed cwiczeniami. Jak się oblicza ilość tkanki tłuszczowej w kilogramach? O to bardzo proszę.
|
|
|
|
|
|
|
Iza Czajka
|
|
« Odpowiedz #3 : Maj 24, 2010, 11:50:55 » |
|
Ja nie obliczam tylko określam skład ciała wagą z bioimpedancją. Służą do tego specjalne cyrkle z których otrzymane wartości przeliczane są według wzorów. Podane przeze mnie wartości trochę się różnią od tych podanych w poście o kofeinie, trzeba więc podejść do nich zdroworozsądkowo
|
|
|
|
|
|
|
alians.devi
Gość
|
|
« Odpowiedz #4 : Maj 24, 2010, 12:15:40 » |
|
Czyli głównie kierować się tolerancją kofeiny? Bo statystyki są różne , a zawartość ,,kawy" w kawie też za każdym razem jest inna Bardzo dziękuję
|
|
|
|
|
|
|
|
alians.devi
Gość
|
|
« Odpowiedz #6 : Maj 25, 2010, 10:27:49 » |
|
Sprytniutkie! Postęp duży. Cena pewnie horendalnie wysoka?
|
|
|
|
|
|
|
prezessport
Nowy użytkownik
|
|
« Odpowiedz #7 : Maj 25, 2010, 11:47:41 » |
|
Witam Ta waga wzbudziła moje zainteresowanie. Pani Izo czy można też ocenić dokładnie procent mięśniówki? Czy ta waga mogłaby służyć do sprawdzenia efektów treningu sportowca? Czy po prostu byłby sens zakupu dla klubu sportowego? Pozdrawiam i czekam na profesjonalną odpowiedź.
|
|
|
|
|
|
|
Iza Czajka
|
|
« Odpowiedz #8 : Maj 25, 2010, 13:45:21 » |
|
Profesjonalne analizatory składu ciała to doskonały zakup do klubu sportowego, pokazuje ilość mięśni w kilogramach, zawartość tkanki tłuszczowej, uwodnienie oraz masę kości. Mogą one również robić pomiar segmentowy ciała. Zamiast się rozpisywać proszę poczytać o nich na http://www.4line.pl/ANALIZATORY.html. Jedyna ich wada to cena. Oprócz wagi nabyłabym jeszcze aparaty do pomiaru podstawowej przemiany materii (kalorymetry) dokonujące pomiaru pochłaniania tlenu (spoczynkowe - RMR i wysiłkowe - VO2max),Fitmate. Ten ostatni sprzęt prezentowany był na konferencji w W-wie.
|
|
|
|
|
|
|
rob.adamski
Nowy użytkownik
|
|
« Odpowiedz #9 : Maj 25, 2010, 19:20:34 » |
|
Co Pani sądzi o wadze Tanita BC 418 MA?
|
|
|
|
|
|
|
Iza Czajka
|
|
« Odpowiedz #10 : Maj 26, 2010, 07:53:38 » |
|
Niech się wypowiedzą specjaliści. Ja bym kupiła do swojego gabinetu takie cudo, gdyby nie cena.
|
|
|
|
|
|
|
marjark
|
|
« Odpowiedz #11 : Maj 26, 2010, 08:11:59 » |
|
Piękne cacko! Z wydrukiem danych . Cena około 11 000. Trzeba ująć w swoim planie finansowym na początku przyszłego roku .Jest to sprzęt , który znajdzie zastosowanie prawie wobec wszystkich pacjentów , nie tylko sportowców.W poradni sportowej ponoć wystarcza zupełnie dobrze tańszy model.
|
|
|
|
|
|
|
alusianowak
Gość
|
|
« Odpowiedz #12 : Maj 26, 2010, 10:42:07 » |
|
Pani Izo A jakich jeszcze firm są podobne wagi? Może są tańsze?
|
|
|
|
|
|
|
wanskrzy
|
|
« Odpowiedz #13 : Maj 27, 2010, 11:58:18 » |
|
Pani Izo A zabieg VelaSape reklamują, że po serii 3-4 mozna starcić w obwodach od 3do 7 cenmtymetrów. Czy naprawdę tracimy tluszcz, czy tylko sie odwonimy?
|
|
|
|
|
|
|
Iza Czajka
|
|
« Odpowiedz #14 : Maj 28, 2010, 10:07:41 » |
|
Zabieg może tak działać. Aby efekt pozostał należy zmienić dietę i więcej się ruszać. Najlepiej to widać na celebrytkach. Oszałamiający wygląd, a po kilku miesiącach.....pojawia się tłuszcz tam gdzie do tej pory nie występował.
|
|
|
|
|
|
|
|