Forum Medicina Sportiva
Listopad 26, 2024, 06:09:00 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
 
   Strona główna   Pomoc Szukaj Rejestracja  
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: co lepiej margarynę czy masło  (Przeczytany 22677 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
rem.bal7
Użytkownik
**
Wiadomości: 61


Zobacz profil
« : Kwiecień 29, 2010, 18:16:03 »

Matula zmusza nie do masła ja wole margaryne z witaminami co Pani od diety zaleca
gram w pilke nożną
Zapisane
wanskrzy
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 110


Zobacz profil
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 30, 2010, 16:32:56 »

Skoro o masełku to co znaczy "maslo sklarowane" i czy można na nim smażyć??? Zawstydzony
Zapisane
Iza Czajka
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 269


Zobacz profil
« Odpowiedz #2 : Maj 01, 2010, 11:11:37 »

Do 12 roku życia masło. Margaryny unikaj a witaminy uzupełniaj z warzyw i ryb tłustych morskich, ziaren i olejów. Czy rzeczywiście zjadasz tyle margaryny, że stanowi ona w twoim jadłospisie główne źródło witamin? Jeśli tak zmień to.
Zapisane
Iza Czajka
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 269


Zobacz profil
« Odpowiedz #3 : Maj 01, 2010, 11:13:24 »

Masło sklarowane może służyć do smażenia, ale nie ma ono, oprócz smaku żadnych walorów. jestem zdania, że smażyć trzeba na smalcu.
Zapisane
wanskrzy
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 110


Zobacz profil
« Odpowiedz #4 : Maj 01, 2010, 18:48:48 »

Pani Izo!  Rzeczywiście używam przede wszystkim margarynę , postaram się to zmienić.  Które tłuszcze nadają się bardziej do obróbki termicznej, a które do surówek?
Zapisane
Iza Czajka
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 269


Zobacz profil
« Odpowiedz #5 : Maj 02, 2010, 09:13:43 »

Ta informacja napisana jest na opakowaniu. Oleje tłoczone na zimno, bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, dodajemy do sałatek. Oliwy z kolejnego tłoczenia, olej rzepakowy, smalec do smażenia. Wymaga ono tłuszczu, który osiąga wysoka temperaturę w krótkim czasie, nie rozkłada się i nie wnika w produkt. Jako że takich tłuszczy nie ma, lepiej zrezygnować ze smażenia (smalec kupy niestety jest naszpikowany chemią). Fajną rzeczą są oleje w sprayu (w sklepach z odżywkami). Wystarczy sekunda, aby pokryć patelnię 1 g tłuszczu i zrumienić produkt na patelni albo upiec go w piekarniku.
Zapisane
biwak
Nowy użytkownik
*
Wiadomości: 49


Zobacz profil
« Odpowiedz #6 : Maj 02, 2010, 18:20:52 »

Jaki smalec nadaje sie do chleba?  Zachciało mi się  do ogórka kiszonego a nie wiem czy ten w kostce co kupuje się w marketach  nadaje się do smarowania chleba?
Zapisane
wanskrzy
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 110


Zobacz profil
« Odpowiedz #7 : Maj 02, 2010, 18:54:37 »

Pani Izo moi chłopcy bardzo lubią czekoladę . W jakich ilościach mogą ją spożywać , czy to nie bomba tłuszczowo - cukrowa?  Słyszałam tez ze flawonoidy występujące w czekoladzie nie tylko opóźniają procesy starzenia i zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów, ale również korzystnie wpływają na układ krwionośny. Czy to prawda?
Zapisane
Iza Czajka
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 269


Zobacz profil
« Odpowiedz #8 : Maj 03, 2010, 11:52:10 »

Rzeczywiście czekolada posiada dużo walorów zdrowotnych, ale tylko gorzka. Warto również wybierać te jej rodzaje które w składzie mają wyłącznie miazgę, ziarno kakaowe, naturalną wanilię, bez emulgatorów, cukru i tłuszczów utwardzonych, syntetycznych barwników dodawanych do pseudo-owocowych nadzień. Jeśli chodzi o ilość zjadanej czekolady, to albo należy ją wpleść w pulę tłuszczy i wtedy zmniejszyć tego dnia spożycie innych tłuszczy, albo cukru (jeśli jest słodzona). Niestety tego cukru jest sporo nawet w tych czekoladach tgz "gorzkich"100 kcal to zdaje się ok 5 małe kostki czekolady i 1,5 g białka; 7 g tłuszczu i 11,5 g węglowodanów.
Zapisane
wanskrzy
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 110


Zobacz profil
« Odpowiedz #9 : Maj 03, 2010, 17:28:51 »

Pani Izo!   Mój syn ma alergię na trawy. Wraca z treningów z bólem głowy i uciązliwym katarem. Co można jeszcze zrobic zeby nie odczuwał tak dotkliwie tego wiosennego okresu?
Zapisane
Iza Czajka
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 269


Zobacz profil
« Odpowiedz #10 : Maj 04, 2010, 11:01:42 »

Odczulanie. Reszta czyli preparaty wapnia, środki na alergię będą działać, trochę obniżając wydolność. Może treningi ze specjalistyczną maseczką, która zatrzyma pyłki?. Może jakieś szamańskie metody? Aktywne mikroorganizmy? Robią oszałamiającą karierę, pomagając na wszystko. Z dietą chyba niewiele da się zrobić, niestety.
Zapisane
wanskrzy
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 110


Zobacz profil
« Odpowiedz #11 : Maj 04, 2010, 20:42:45 »

Dziekuję!  Chciałam jeszcze zapytac , w jakim wieku najlepiej robić testy alergiczne?
Zapisane
wanskrzy
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 110


Zobacz profil
« Odpowiedz #12 : Maj 05, 2010, 19:55:20 »

Co to jest dieta hipoalergiczna?
Zapisane
Iza Czajka
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 269


Zobacz profil
« Odpowiedz #13 : Maj 06, 2010, 14:31:56 »

Testy alergiczne można robić po 3 roku życia. A dieta hiopalergiczna pozbawiona jest składników wywołujących alergię: białko mleka, gluten, kwas acetylosalicylowy ect.Najczęściej lekarz na podstawie objawów wie co wyłączyć z diety (oczywiście chodzi o maluchy). U starszych robi się to po testach na alergeny pokarmowe.
Zapisane
wanskrzy
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 110


Zobacz profil
« Odpowiedz #14 : Maj 07, 2010, 19:09:37 »

Pani Izo!   Jakie jogurty wybierać? Gdzieś czytałam , ze smakowe nie są wskazane ale dzieci wolą słodkie .
Zapisane
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!