kiks.zak
Nowy użytkownik
|
|
« : Kwiecień 23, 2010, 08:04:50 » |
|
Pani Fizjolog Zrobiłem badanie moczu i poszedłem do rodzinnego. Zapytał , czy gorączkowałem, ja nie byłem ostatnio chory. Lekarz powiedział ze za mało piję. Czy na te moczany ma wpływ jeszcze dieta? Proszę o porade.
|
|
|
|
|
|
|
Iza Czajka
|
|
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 24, 2010, 11:10:09 » |
|
Za dużo mięsa w diecie, za mało pijesz lub masz początki kamicy.
|
|
|
|
|
|
|
wanskrzy
|
|
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 30, 2010, 16:35:11 » |
|
Mój najmłodszy syn mało pije bo pani nie chce wypuszczac do toalety. Mało pije i zauwazylam ze nie sika zbyt często. Czy powinien więcej pic po powrocie ze szkoły?
|
|
|
|
|
|
|
Iza Czajka
|
|
« Odpowiedz #3 : Maj 01, 2010, 11:08:10 » |
|
Syn powinien pić w trakcie zajęć. Takie rzeczy powinny być znane,nauczycielom. Sa badania na to, że dziecko które nie pije wody małymi łykami w trakcie lekcji a parowanie przez skórę, płuca odbywa się ciągle, NIE PRZYSWAJA WIEDZY, nie potrafi rozwiązywać zadań logicznych, skoncentrować się. Zagęszczenie moczu w nerkach sprzyja rozwojowi bakterii, odpowiedzialnych za stany zapalne i infekcje moczowo-płciowe. Gotowa jestem przesłać materiały edukacyjne p. nauczycielce.
|
|
|
|
|
|
|
adampueb
Gość
|
|
« Odpowiedz #4 : Maj 01, 2010, 19:39:32 » |
|
Mam pytanie ; czy zawarte w herbacie szczawiany mogą przy większym spożyciu prowadzić do uszkodzenia nerek?
|
|
|
|
|
|
|
Iza Czajka
|
|
« Odpowiedz #5 : Maj 02, 2010, 09:03:44 » |
|
tak
|
|
|
|
|
|
|
wanskrzy
|
|
« Odpowiedz #6 : Maj 02, 2010, 19:00:10 » |
|
Ponoc w tej szkole nauczyciele tez nie mogą pic herbaty , wody ani kawy - zakaz wewnętrzny dyrekcji.Na przerwach są na dyzurach i tez maja zakaz. Ile litrów napoju w ciągu dnia powinny pic dzieci ile dorosli, ile kobiety ?
|
|
|
|
|
|
|
Iza Czajka
|
|
« Odpowiedz #7 : Maj 03, 2010, 11:41:34 » |
|
Dorośli mogą sprawdzić na www.wodnykalkulator.plDzieci w wieku od 7 do 9 lat - 1900 ml. Od 10 roku życia ilość spożywanej wody zależy od płci. Chłopcy w wieku od 10 do 12 lat powinni jej pić dziennie 2400 ml, a dziewczynki 2100 ml.
|
|
|
|
|
|
|
katia
Nowy użytkownik
|
|
« Odpowiedz #8 : Maj 04, 2010, 22:24:53 » |
|
A ja mam szczawiany w moczu???To czego mam nie jeść?
|
|
|
|
|
|
|
Iza Czajka
|
|
« Odpowiedz #9 : Maj 05, 2010, 06:29:40 » |
|
Trzeba zrobić dokładne badania organizmu. Na razie do wyłączenia są: herbata, kawa, czekolada, kakao, rabarbar, szczaw, szpinak, słodycze i cukier i po badaniach ewentualnie zakwaszać mocz produktami bogatymi w białka.
|
|
|
|
|
|
|
adampueb
Gość
|
|
« Odpowiedz #10 : Maj 06, 2010, 09:19:24 » |
|
Pani Izo ? Co najlepiej pić Skoro ulubiona przeze mnie herbata tez szkodzi. Jakie napoje zwierają mało szczawianów???
|
|
|
|
|
|
|
Iza Czajka
|
|
« Odpowiedz #11 : Maj 06, 2010, 14:03:52 » |
|
Woda nisko i średniozmineralizowana, biała i zielone herbaty, ale b słabiutkie. Może Yerba Mate?
|
|
|
|
|
|
|
makowapanienka
Nowy użytkownik
|
|
« Odpowiedz #12 : Maj 14, 2010, 20:29:42 » |
|
A mi w analizie moczu wyszły jakieś fosforany i odczyn zasadowy moczu. Co powinnam zmienić w swojej diecie???
|
|
|
|
|
|
|
manhunter
|
|
« Odpowiedz #13 : Maj 15, 2010, 06:00:51 » |
|
Bezpostaciowe szczawiany wapnia o niczym nie świadczą. Pani Czajka,wrózy Pani z fusów.
|
|
|
|
|
|
|
komisarz42
|
|
« Odpowiedz #14 : Maj 23, 2010, 13:22:14 » |
|
Skład moczu, jego pH, składniki mineralne bez wątpienia świadczą o sposobie odżywiania. Modyfikując dietę zapopiegamy następstwom nieprawidłowego żywienia. Przyjmując zbyt mało płynów fundujemy sobie kamienie w drogach moczowych. Herbata i kawa zawierają teinę i kofeinę, substancje moczopędne, więc nie nadają się do uzupełniania płynów , ale do ,,stawiania na nogi" .
|
|
|
|
|
|
|
|