_kurt_
Nowy użytkownik
|
|
« : Kwiecień 15, 2010, 21:29:37 » |
|
mam pytanie czy ktoś mógłby mi napisać jak przeprowadza się test Costilla jakie parametry są mierzone i metodykę samego testu bo w internecie tego nie ma a w kilku książkach które czytałem nie wyczerpują tematu w pełni (są tylko jakieś wzmianki i ogólniki) proszę o pomoc i z góry dziękuję
|
|
|
|
|
|
|
szafran
|
|
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 15, 2010, 22:36:59 » |
|
Nigdy tego nie robiłem i nie oceniałem VO2max na podstawie równań Costilla. Ale czy nie wystarczą Ci wiadomości z podręcznika Jana Górskiego ,, Fizjologiczne podstawy wysiłku fizycznego''?
|
|
|
|
|
|
|
riki.1978
|
|
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 16, 2010, 17:33:16 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
biwak
Nowy użytkownik
|
|
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 16, 2010, 20:05:46 » |
|
Co to za test?
|
|
|
|
|
|
|
szafran
|
|
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 16, 2010, 21:46:38 » |
|
Test służy do oznaczenia wydolności tlenowej z wykorzystaniem wyników prób biegowych. Oznaczane jest VO2max metodą pośrednią z wykorzystaniem wzorów opracowanych przez Costilla. Dość dokładna metoda u osób z dużą wydolnością. Błąd pomiaru w porównaniu z metodą bezpośrednią jest tylko rzędu kilku procent. Wyliczone VO2max uzyskujemy w ml/kg/min. Wybiera się dowolny dystans do biegu : 1 mila ( 1609 m) , 2 mile , 6 mil albo 10 000 metrów . Uzyskany czas wprowadza się do któregoś z równań Costilla - stosownego do wybranego dystansu. Równania te znajdziesz na stronie 500 pierwszego wydania wspomnianego podręcznika.
|
|
|
|
|
|
|
szafran
|
|
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 18, 2010, 00:05:00 » |
|
Do Biwaka – postaram Ci się troszeczkę to wyjaśnić, nie zwróciłem uwagi ,że jesteś sportowcem , albo rodzicem sportowca. Każdy człowiek ma określoną wydolność. Do jej pomiaru stosuje się różne parametry. Jednym z nich jest oznaczanie VO2max VO2max , czyli maksymalny pobór tlenu służy miedzy innymi do oceny efektów treningowych . Wyznaczaniem jego zajmują się głownie trenerzy oraz osoby zajmujące się fizjologią wysiłku. Są metody pośrednie i bezpośrednie do oznaczania tego parametru. Metoda bezpośrednia jest dokładniejsza , ale wymaga znacznie droższego sprzętu. Do metod pośrednich również można użyć sprzętu , który jest w stanie sam nam wyliczyć VO2 max . Lekarze w trakcie oceny reakcji serca na wysiłek , w trakcie badań sportowych oznaczają również tą wartość korzystając z innych metod . Odczytują z gotowych tablic , czy z nomogramu . Niektórzy również posiadają sprzęt , który tę wartość sam rejestruje . Krótko: im większy VO2max, tym większa wydolność sportowca , czy każdego człowieka. Lekarze sportowi zajmują się głównie osobami zdrowymi. Ale jest jedna ciekawa wartość maksymalnego poboru tlenu zwanego również pułapem tlenowym . Jest to VO2max równe , bądź większe >15ml/kg/min. Człowiek mający taki wynik jest zdolny do samodzielnej egzystencji, samoobsługi - bez pomocy osób drugich. Pewnie, że lepiej mieć wyższy pułap tlenowy. Niestety wartość VO2max u każdego z nas z wiekiem się zmniejsza i dlatego tak ważne jest regularne dbanie o swoją kondycję, jeżeli chce się życie przeżyć w pionie i samodzielnie .
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 18, 2010, 08:05:06 wysłane przez szafran »
|
|
|
|
|
manhunter
|
|
« Odpowiedz #6 : Lipiec 24, 2010, 19:58:07 » |
|
Od czego jeszcze zależy VmaxO2,poza stopniem wytrenowania i genetyki,płci?
|
|
|
|
|
|
|
szafran
|
|
« Odpowiedz #7 : Lipiec 25, 2010, 07:39:01 » |
|
,,Fizjologiczne podstawy wysiłku fizycznego'' pod redakcją Jana Górskiego , strona 490
|
|
|
|
|
|
|
|