alians.devi
Gość
|
|
« : Marzec 20, 2010, 00:54:21 » |
|
Jestem lekarzem rodzinnym. Mam kilka pytań do Was. 1. Czy wysyłając podlegającego mi sportowca do lekarza z certyfikatem , czy specjalisty- muszę wystawić skierowanie? 2. Często rodzic nalega aby dać skierowanie na OB, morfologię i mocz , tlumacząc, że szybciej uzyska orzeczenie o zdolności do uprawiania sportu. Czy to jest mój obowiązek , jeżeli wysyłam do lekarza, który ma podpisany kontrakt? 3. Jeżeli ten sam sportowiec trenuje kilka dyscyplin , albo co dwa, trzy miesiące je zmienia, ile razy może być badany nieodpłatnie? Czy ten probem załatwić można w ten sposób ,że przy każdej dyscyplinie wysyła się do innego lekarza z podpisanym z NFZ kontraktem? Bardzo proszę o odpowiedź.
|
|
|
|
|
|
|
manhunter
|
|
« Odpowiedz #1 : Marzec 20, 2010, 09:10:33 » |
|
1)-tak 2)nie 3)NFZ,nie,rozróżnia,dyscyplin,lek.dostanie,tylko,za,1badanie/okresowe/0,5,roku drugi,lekarz,który,kwalifikuje,do,innej,dyscypliny,NIE,dostanie,pieniędzy. NFZ,ZWERYFIKUJE,NEGATYWNIE,REKORD KOMUNIKAT:za,krótki,okres,od,poprzedniego,badania
|
|
|
|
|
|
|
kiks.zak
Nowy użytkownik
|
|
« Odpowiedz #2 : Marzec 20, 2010, 09:18:12 » |
|
Ja mam problem troszeczkę powiązany z tą dyskusją. otrzymałem od specjalisty zaświadczenie ,że mogę uprawiać piłkę siatkową. Po dwóch miesiącach zerbowali mnie do nożnej. Poszedłem do lekarza tego samego a on mi poradził abym skseroował zaświadczenie i takim się okazywał, bo podobne dyscypliny. Ale w klubie kserokopi nie chcą mi uznać i każą przynieść podpisaną kartę sportowca. To ja mam te badanie mieć wszystkie od nowa? A właśnie lekarz mówi , że mi już nic wiecej nie przysługuje.
|
|
|
|
|
|
|
alians.devi
Gość
|
|
« Odpowiedz #3 : Marzec 20, 2010, 09:44:22 » |
|
Umiejetnośc streszczania się jest cecha geniuszów , jak mówił Goethe. Manhunter ,to był superskrót. Dzięki
|
|
|
|
|
|
|
manhunter
|
|
« Odpowiedz #4 : Marzec 20, 2010, 09:57:06 » |
|
2,lekarz,nie,wie,że,to,2,badanie(INNA,DYSCYPLINA),robi,to,na,NFZ dowiaduje,się,o,tym,przy,weryfikacji,raportu
|
|
|
|
|
|
|
manhunter
|
|
« Odpowiedz #5 : Marzec 20, 2010, 10:02:16 » |
|
Ja mam problem troszeczkę powiązany z tą dyskusją. otrzymałem od specjalisty zaświadczenie ,że mogę uprawiać piłkę siatkową. Po dwóch miesiącach zerbowali mnie do nożnej. Poszedłem do lekarza tego samego a on mi poradził abym skseroował zaświadczenie i takim się okazywał, bo podobne dyscypliny. Ale w klubie kserokopi nie chcą mi uznać i każą przynieść podpisaną kartę sportowca. To ja mam te badanie mieć wszystkie od nowa? A właśnie lekarz mówi , że mi już nic wiecej nie przysługuje.
ZAKRES,BADAŃ,TEN,SAM Dobra,wola,lekarza,tylko
|
|
|
|
|
|
|
kiks.zak
Nowy użytkownik
|
|
« Odpowiedz #6 : Marzec 20, 2010, 10:24:53 » |
|
a żadne prawo tego nie mówi, co jak? dobrej woli nie ma!
|
|
|
|
|
|
|
nemo
|
|
« Odpowiedz #7 : Marzec 20, 2010, 10:43:21 » |
|
Problem tkwi jeszcze w czyms innym .Niestety na skróty tego nie potrafię przedstawić, do geniusza mi znacznie dalej niż do jego antonimu. Ale nawet jeżeli lekarz nie ma kontraktu z NFZ, to to jest pewien problem .Bo ewentualnie czy przepisac orzeczenie o mozliwości uprawiania innej dyscypliny z datą badania , czy z data zgłoszenia? Jeżeli z datą ponownego zgłoszenia , to czy nie będzie to poświadczenie nieprawdy ??
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 20, 2010, 10:45:08 wysłane przez nemo »
|
|
|
|
|
riki.1978
|
|
« Odpowiedz #8 : Marzec 20, 2010, 10:53:48 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
nemo
|
|
« Odpowiedz #9 : Marzec 20, 2010, 11:02:33 » |
|
Riki.1978 jesteś młody. Nie masz przykrych doświadczeń i życzę Ci , aby nie spotkało Ciebie nic złego na medycznej niwie. Ale prawo , to się mną zajęło. Na przekwalifikowanie natomiast i wiele innych spraw , to już zdecydowanie za późno!
|
|
|
|
|
|
|
wanskrzy
|
|
« Odpowiedz #10 : Marzec 20, 2010, 11:23:55 » |
|
Co jest bardziej zgodne z prawem ? Badanie tylko słuchawką w szatni , czy w szkole przez lekarza bez uprawnień , bo lekarzowi z certyfikatem skończył się limit. Czy jak w odległej miejscowości u mojej rodzinki, w związku z wyczerpanym limitem , rodzice i działacze sami podpisali zgodę na granie bez badania. A kolejne badania będą ponownie przeprowadzone prawidłowo na NFZ. Osobiscie uważam ,że takie pokątne badania są wysoce demoralizujące dla młodzieży. Ona naprawdę śledzi wszystkie wydarzenia sportowe i doskonale wie , co powinno być badane.Pozdrawiam mama trzech piłkarzy
|
|
|
|
|
|
|
manhunter
|
|
« Odpowiedz #11 : Marzec 20, 2010, 11:38:09 » |
|
Problem tkwi jeszcze w czyms innym .Niestety na skróty tego nie potrafię przedstawić, do geniusza mi znacznie dalej niż do jego antonimu. Ale nawet jeżeli lekarz nie ma kontraktu z NFZ, to to jest pewien problem .Bo ewentualnie czy przepisac orzeczenie o mozliwości uprawiania innej dyscypliny z datą badania , czy z data zgłoszenia? Jeżeli z datą ponownego zgłoszenia , to czy nie będzie to poświadczenie nieprawdy ??
zaświadczenie-data zgłoszenia ważne od faktycznego wykonania bad.wstępnego- 0,5 roku
|
|
|
|
|
|
|
biwak
Nowy użytkownik
|
|
« Odpowiedz #12 : Marzec 20, 2010, 15:07:48 » |
|
To ile razy badać ? Oddzielnie na siatkę , nogę i rękę??? A to badanie w szatni wystarczy? Chłopaki mają już i tak podwójne , to z szatni i od lekarza z uprawnieniami -SAMI SIĘ BALI ( pytanko jesteś zdrowy a konkretne badanie z ekg i na rowerku TO RÓŻNICA!!!) Trener powiedział , że sam woli to od lekarza z uprawnieniami. I CO WY NA TO???
|
|
|
|
|
|
|
|
|
« Odpowiedz #13 : Marzec 20, 2010, 19:31:56 » |
|
To raczej ściema , jeśli trener woli to czemu pozwala na badania w szatni???
|
|
|
|
|
|
|
riki.1978
|
|
« Odpowiedz #14 : Marzec 21, 2010, 09:14:56 » |
|