Forum Medicina Sportiva
Luty 25, 2021, 21:24:01 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
 
   Strona główna   Pomoc Szukaj Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: a dieta przy zakwaszeniu  (Przeczytany 9640 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
szalonypilkarz
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 102


Zobacz profil
« : Marzec 18, 2010, 13:25:26 »

Pani Dietetyk
Jakim jedzonkiem można zmniejszyć bóle po długim i dużym wysiłku. Stosuję masaze, ciepłe kąpielie i saunę. Czy można jeszcze w jakiś inny sposób pomóc obolałemu cielsku.
 pozdrawiam
          bardzo szalony piłkarz
Zapisane
Iza Czajka
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 269


Zobacz profil
« Odpowiedz #1 : Marzec 18, 2010, 18:05:40 »

Pisząc o zakwaszeniu masz na myśli powysiłkowe uszkodzenie mięśni z powodu przeciążenia ("zakwasy" nie istnieją). Powinieneś odpocząć kilka dni i zaserwować sobie antyoksydanty w mega dawce. Polecam jagody goi i acai (kupisz w zdrowej żywności), sok niesłodzony z polskiej róży, dynię, brokuły, kapustę kwaszoną i ogórki (byleby nie były z pleśnią), dużo wody do picia oraz miksy i musy z owoców mrożonych, serwatki lub białek jaj (lub to i to). Warto również, żebyś jadł naleśniki albo ciasto z większym dodatkiem proszku do pieczenia. To już niech lekarze skomentują, ale warto wziąć środek przeciwbólowy i przeciwzapalny (pamiętając o jego szkodliwym wpływie na nerki) i zamiast do sauny wejść do wanny z kostkami lodu lub kriokomory Uśmiech
Zapisane
szalonypilkarz
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 102


Zobacz profil
« Odpowiedz #2 : Marzec 18, 2010, 20:43:20 »

Pani Dietetyk
Bardzo dziękuję, ale u nas koledzy radzą pić oranżadę zrobiona z popularnej sody oczyszczonej.
       szalony piłkarz
Zapisane
kiks.zak
Nowy użytkownik
*
Wiadomości: 34


Zobacz profil
« Odpowiedz #3 : Marzec 20, 2010, 09:26:03 »

Moi koledzy  też przy bólach mięśni, tak sie mówi zakwasach, piją napoje przygotowane na sodzie oczyszczonej. Czy to ma sens. a może to lepiej wypić tuż przed treningiem , czy meczem?
Zapisane
Iza Czajka
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 269


Zobacz profil
« Odpowiedz #4 : Marzec 20, 2010, 16:18:10 »

Tak, wodorowęglany są jednym z lepiej przebadanych związków ergogenicznych czyli poprawiających zdolności wysiłkowe człowieka. W dużych stężeniach wywołują stany zapalne śluzówki żołądka, powodują biegunki. Można spróbować wód leczniczych z dużą zawartością wodorowęglanów.
Zapisane
face.day
Nowy użytkownik
*
Wiadomości: 35


Zobacz profil
« Odpowiedz #5 : Marzec 21, 2010, 10:00:55 »

Bardzo proszę o podanie przykładowo diety na dzień przed meczem , czy zawodami. To bardzo ważne , bo koledzy liczą przede wszystkim na odżywki  Uśmiech
 i dziękuję za pomoc  Uśmiech
Zapisane
Iza Czajka
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 269


Zobacz profil
« Odpowiedz #6 : Marzec 23, 2010, 10:15:02 »

Dieta przed zawodami zależy od b. wielu czynników. Od rodzaju dyscypliny inna będzie dla piłkarza, inna dla sprintera, inna dla siatkarza. Ważny jest wydatek energetyczny, czas zawodów, godzina rozpoczęcia, a nawet predyspozycje psychofizyczne. Są zawodnicy którzy pod wpływem stresu mają rozwolnienie, inni z kolei zaparcia. Generalnie dieta powinna być łatwostrawna z dużą ilością węglowodanów o różnym IG, lekkim białkiem pochodzącym z ryb czy drobiu, dobrych tłuszczy (nawet MCT) i dużą ilością warzyw. Te ostatnie powinny być z niewielką ilością  twardego błonnika a jeśli już to z miękkim błonnikiem: drobna soczewica, słodki ziemniak, pomidory, buraki, marchewka, sałata. Konieczne jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Woda, albo zestawione indywidualnie dla zawodnika płyny z minerałami. Dieta przed zawodami nie może mieć jakiś nowości, bo może się to źle skończyć.
Zapisane
kiks.zak
Nowy użytkownik
*
Wiadomości: 34


Zobacz profil
« Odpowiedz #7 : Marzec 24, 2010, 08:30:36 »

doładuj węglowodanami, power bomba, ale wczesniej trzeba to zacząć Język
Zapisane
face.day
Nowy użytkownik
*
Wiadomości: 35


Zobacz profil
« Odpowiedz #8 : Grudzień 16, 2011, 13:35:30 »

Pani Izo
A co Pani sądzi o takim preparacie przy zakwaszeniu. Nazywa się to ALKALA. Papierkiem lakmusowym sprawdza się kwaśność moczu i można to połykać. Pytałem lekarza  a on powiedział,że to test do kitu bo prawidłowy mocz jest zawsze kwaśny.Kazał mi jeść więcej warzyw .  Duży uśmiech
Zapisane
Iza Czajka
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 269


Zobacz profil
« Odpowiedz #9 : Grudzień 16, 2011, 17:19:05 »

Odczyn moczu m.inn zależy od diety. Jeśli je się dużo warzywa i owoców albo pije mleko wtedy odczyn jest zasadowy. Po diecie bogatej w mięso, a także po wysiłku odczyn może być kwaśny. Wymieniony preparat to nic innego tylko proszek do pieczenia, który, jak wykazały liczne badania pomaga sportowcom. Wymaga on "przetrenowania' indywidualnych dawek. Jednak trzeba pamiętać, że proszek ten zmienia ph żołądka i to może mieć wpływ zarówno na mikroflorę jak i na śluzówkę przewodu pokarmowego. Nie jest to cudowne panaceum, także zgodnie z sugestią lekarza namawiam na warzywa i owoce.
Zapisane
szafran
Zaawansowany użytkownik
****
Wiadomości: 274


Zobacz profil
« Odpowiedz #10 : Listopad 07, 2014, 11:46:18 »

,,Paulina Owsińska 2014.10.28
SUSZONE OWOCE

Wraz z ubywającymi kartkami w kalendarzu, ubywają dostępne na wyciągnięcie ręki świeże owoce. Ale czy to oznacza, że mamy o nich zapomnieć do lata, a pustkę po nich wypełnić słodyczami? Nic bardziej mylnego!

Od zarania dziejów ludzie w okresach zbiorów robili zapasy na długą i mroźną zimę. Chociaż czasy się zmieniły, pewne zwyczaje nie giną. Dzięki temu także i dzisiaj możemy bez problemu sięgać po suszone owoce (z tą różnicą, że do wyboru mamy również i te spoza naszych rodzimych ogrodów i sadów). Jak zatem się nie pogubić w tej ofercie i czym warto się zajadać dla zdrowia?

1. Morele

Są bogatym źródłem błonnika, żelaza, boru i potasu, a także beta-karotenu, witamin A i C. Działają korzystnie na cerę, poprawiając jej koloryt, sprzyjając jej jędrności i gładkości oraz przeciwdziałając powstawaniu trądziku. Zawarty w nich likopen jest silnym antyutleniaczem, który unieszkodliwia wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia. Ponadto morele polecane są w profilaktyce nadciśnienia, choroby wieńcowej, anemii, zaparć i nowotworów. Zalecane są w stanach zakwaszenia organizmu z uwagi na sporą zawartość pierwiastków zasadotwórczych. Ze względu na strukturę zawartych w nich węglowodanów mogą być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę.

2. Śliwki

Znajdziemy w nich witaminy A, C, E, K i te z grupy B oraz potas, magnez, miedź i mangan. Polecane są zatem dla osób skarżących się na nadciśnienie. Ponadto zawierają one błonnik, który poprawia perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i sprzyja usuwaniu toksyn z organizmu. Ze względu na zawartość boru pomagającego utrzymać właściwy poziom estrogenów, powinny go spożywać kobiety po menopauzie. Mimo wysokiej kaloryczności mogą być częścią diety odchudzającej, gdyż dają uczucie sytości, spowalniają przyswajanie cukrów i hamują wchłanianie cholesterolu.

3. Jagody goji

Te rozsławione przez Chińczyków owoce uważane są za najzdrowsze pożywienie na świecie. Opinia ta swoje potwierdzenie znajduje w fakcie, że zawierają one 19 aminokwasów i aż 21 pierwiastków śladowych oraz są najbogatszym źródłem karetonoidów, w tym beta karotenu, wśród wszystkich znanych owoców i warzyw. Ponadto znajdziemy w nich niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Podobno zapewniają też długowieczność.

4. Jabłka

Mimo że świeże jabłka dostępne są praktycznie cały rok, to warto sięgnąć również i po te w wersji suszonej. Zawierają one bowiem witaminy z grupy B, witaminę C, błonnik oraz kwercetynę, która znana jest ze swojego korzystnego wpływu na pracę serca i układu krwionośnego. Wspierają układ odpornościowy, łagodzą niestrawność i poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci.

5. Figi

Niewiele osób wie, że figi charakteryzują się największą zawartością błonnika wśród suszonych owoców oraz największą zawartością wapnia spośród produktów pochodzenia roślinnego. Działają korzystnie na układ nerwowy, na serce i układ krwionośny oraz poprawiają stan kości i zębów. Polecane są przy osteoporozie.

Suszone owoce można spożywać na śniadanie, podwieczorek czy deser po obiedzie. Są świetnym dodatkiem do jogurtów, owsianek, ciast, a nawet potraw mięsnych. Ponadto stanowią świetną bazą dla kompotu. Czy masz jeszcze jakieś wymówki, by ich nie jeść?"
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!