prakorzen
|
|
« Odpowiedz #3 : Lipiec 13, 2013, 09:11:07 » |
|
,,Niedobór jodu w ciąży Niedobór jodu to problem z hormonami: tyroksyną i trójjodotyroniną oraz powstawaniem tzw. wola tarczycy u osób starszych, ale także wrodzonego zespołu niedoboru jodu, czyli niedorozwoju umysłowego u dzieci. Dlatego tak ważne jest, by przyszłe mamy dbały o odpowiedni poziom jodu w diecie. „Jedź nad morze, powdychać trochę jodu”. To częsta rada dla osób, którym doskwierają problemy z tarczycą. I nic dziwnego, bo zarówno gleba, jak i woda okolic nadmorskich są najbardziej bogate w ten pierwiastek. Im dalej od morza, tym stają się one bardziej ubogie. Najgorzej sytuacja wygląda w rejonach górskich. Niedobór jodu to problem z hormonami: tyroksyną i trójjodotyroniną oraz powstawaniem tzw. wola tarczycy u osób starszych, ale także wrodzonego zespołu niedoboru jodu, czyli niedorozwoju umysłowego u dzieci. Dlatego tak ważne jest, by przyszłe mamy dbały o odpowiedni poziom jodu w diecie. Przyczyny niedoboru jodu Ciało zdrowego człowieka zawiera 30-50 µg jodu. Norma dla osoby dorosłej to średnio 200 µg. Kobiety w ciąży powinny jednak przyjmować znacznie więcej, około 230 µg, a matki karmiące około 260 µg. Jeśli jesteś w ciąży, przy każdym badaniu pamiętaj o skontrolowaniu zawartość jodu w swoim organizmie, by móc zareagować i podjąć odpowiednie kroki w celu nadrobienia ewentualnych braków.Niedobór jodu nie tylko staje się przyczyną niedoczynności tarczycy czy niedorozwoju umysłowego. U kobiet noszących dziecko może powodować również znacznie częstsze poronienia, a także deformacje płodu. Może być przyczyną nie tylko zaburzeń rozwoju centralnego układu nerwowego, ale również mieć negatywny wpływ na rozwój kośćca u dziecka. Suplementacja jodu Spożywanie soli jodowanej jest jednym z działań, które podejmuje się, aby zapobiec zaburzeniom niedoboru jodu. Płaska łyżeczka zawiera, według różnych danych, od 300 µg do 420 µg. W ostatnich latach przestrzega się jednak przed nadmiernym spożywaniem soli, upatrując w niej jeden z głównych czynników zwiększających ryzyko zaburzeń sercowo-naczyniowych, problemów z gospodarką wodno-elektrolitową, chorób krążenia. Kobietom w ciąży zaleca się stosowanie soli z umiarem. Zarówno jej nadmiar, jak i niedobór oddziałują negatywnie na prenatalny rozwój nerek. Zbyt duże ilości z kolei nie pomagają samej kobiecie, zwłaszcza w ostatnich miesiącach ciąży, gdy coraz dotkliwiej doskwierają im obrzęki. "
|