messi
Użytkownik
Wiadomości: 78
|
|
« Odpowiedz #30 : Sierpień 13, 2011, 22:09:59 » |
|
dziękuję Czy wysoka temperatura na meczu zmienia dawkę?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
avatar
|
|
« Odpowiedz #31 : Sierpień 14, 2011, 22:23:16 » |
|
Picie chyba nie szkodzi. Chyba tylko procenty
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
avatar
|
|
« Odpowiedz #32 : Listopad 26, 2011, 09:44:42 » |
|
Wiele osób mówi o pozytywnym działaniu MIODU MANUKA. Czy to dobry sposób na problemy z żołądkiem?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Iza Czajka
|
|
« Odpowiedz #33 : Listopad 29, 2011, 17:29:53 » |
|
Zależy jakie problemy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
rubensik3
Użytkownik
Wiadomości: 76
|
|
« Odpowiedz #34 : Listopad 29, 2011, 21:14:34 » |
|
,,Nowozelandzki Miód Manuka używany jest jako środek przeciwzapalny, lekarstwo na szerokie spektrum chorób żołądka i dolegliwości jelitowych oraz skuteczny środek antybakteryjny na rany i oparzenia. Używa się go do kuracji na osad / kamień nazębny i zapalenie dziąseł. Pomaga w złagodzeniu bólów gardła, a także wyraźnie wzmacnia ogólny stan zdrowia i samopoczucia pacjenta. Nowozelandzkie Miody Manuka w znaczący sposób pomogły w leczeniu takich schorzeń jak: nowotwory, gronkowiec, przeziębienia, infekcje gardła, ciężko gojące się rany, wrzody żołądka, zakażenia bakteryjne i wiele innych.'' NO PROSZĘ! Po co komu lekarze i dietetycy? Problem ,,załatwi" miód manuka!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
riki.1978
|
|
« Odpowiedz #35 : Listopad 30, 2011, 20:11:33 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
komisarz42
|
|
« Odpowiedz #36 : Grudzień 02, 2011, 14:31:10 » |
|
Pani Izo Czy miód można polecać w pierwszych 30 minutach po wysiłku w celu uzupełnienia węglowodanów i w jakiej postaci ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Iza Czajka
|
|
« Odpowiedz #37 : Grudzień 05, 2011, 13:49:21 » |
|
Miód i ser biały chudy. Albo koktajl na bazie owoców, miodu i serka homo, odtłuszczonego.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
wanskrzy
|
|
« Odpowiedz #38 : Grudzień 06, 2011, 13:28:32 » |
|
Pani Izo Czy korzystniej słodzić miodem wszystkie napoje , czy lepiej cukrem? Mam na myśli również młodzież. mama trzech piłkarzy
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Iza Czajka
|
|
« Odpowiedz #39 : Grudzień 07, 2011, 15:48:28 » |
|
Miód lepszy, naturalna słodycz. W zastraszającym tempie giną pszczoły. Miód będzie rarytasem, korzystajmy póki można
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
riki.1978
|
|
« Odpowiedz #40 : Grudzień 09, 2011, 13:17:22 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
face.day
Nowy użytkownik
Wiadomości: 35
|
|
« Odpowiedz #41 : Grudzień 12, 2011, 10:30:06 » |
|
Nie tylko miodu nie będzie ale zbiory owoców i warzyw będą kiepskie z braku zapylania przez pszczoły !
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
news
|
|
« Odpowiedz #42 : Grudzień 09, 2012, 11:38:11 » |
|
COMS zaprasza: ,,Poniżej przesyłam treść newslettera który wydawany jest przez Centrum Dieteteyki Sportowej. Zachęcam do lektury ponieważ tematyka jest bardzo ciekawa dla zawodników. Strona centrum : www.portamedica.pl/cds ,,
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
news
|
|
« Odpowiedz #43 : Luty 18, 2013, 10:31:50 » |
|
,,Czy wiesz, że sok pomidorowy spożywany codziennie może zwiększać wydolność fizyczną? Jagoda Podkowska dnia 2013-02-11 17:52:07 Stres oksydacyjny rozwija się na skutek zaburzenia równowagi pomiędzy produkcją a wychwytem wolnych rodników, których ilość znacznie wzrasta w czasie intensywnego wysiłku fizycznego. Powoduje to zaburzenia w funkcjonowaniu komórek oraz obniżenie potencjału antyoksydacyjnego, czyli zdolności do wymiatania wolnych rodników. Sportowcy są znacznie bardziej narażeni na oddziaływanie stresu oksydacyjnego niż przeciętne osoby. Nadprodukcja wolnych rodników powoduje uszkodzenie komórek (katabolizm mięśniowy) i ogranicza wydolność tlenową.Przeprowadzono badania nad wpływem spożywania soku pomidorowego, jako źródła likopenu, na zjawisko stresu oksydacyjnego w grupie sportowców wyczynowych. Pięćdziesięciu sportowców w wieku 20 – 25 lat, regularnie trenujących, sklasyfikowano w dwie grupy – kontrolną i eksperymentalną. Sportowcy z grupy doświadczalnej przez 60 kolejnych dni, bezpośrednio po porannej sesji treningowej, otrzymywali 75 ml soku pomidorowego. W celu oceny efektów przeanalizowano parametry biochemiczne próbek krwi, pobranych przed rozpoczęciem eksperymentu oraz po jego zakończeniu, które dodatkowo porównano do wyników grupy kontrolnej. Przeprowadzono także 12-minutowy test biegu i marszu. U sportowców, którym podawano sok pomidorowy, po 60 dniach stwierdzono wzrost poziomu glutationu i peroksydazy glutationowej oraz spadek poziomu peroksydacji lipidów. W grupie kontrolnej nastąpił spadek poziomu glutationu i peroksydazy glutationowej. "
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2013, 10:33:31 wysłane przez news »
|
Zapisane
|
|
|
|
news
|
|
« Odpowiedz #44 : Kwiecień 23, 2013, 12:10:49 » |
|
Czy wiesz, że spożycie borówek zmniejsza stres oksydacyjny i stan zapalny po intensywnym treningu?Katarzyna Chłoń dnia 2013-03-14 21:22:55 Borówki są bogatym źródłem antocyjanów - przeciwutleniaczy o licznych właściwościach prozdrowotnych. Celem badań, przeprowadzonych w Stanowym Uniwersytecie w Karolinie Północnej, była ocena wpływu spożycia borówek na wskaźniki stresu oksydacyjnego oraz stanu zapalnego organizmu. Spośród 25 wytrenowanych sportowców, wylosowano grupę badawczą (n=13) i kontrolną (n=12). Zawodnicy z grupy badawczej codziennie przez 6 tygodni spożywali 250 g borówek a godzinę przed wysiłkiem dodatkowo 375 g tych owoców. . Wszyscy uczestnicy zostali poddani intensywnemu 2.5 godzinnemu treningowi biegowemu (72% VO2max) , w celu wygenerowania ostrego stresu oksydacyjnego i co pozwoliło na ocenę potencjału antyoksydacyjnego spożywanych owoców borówki. Aktywność wskaźników stresu oksydacyjnego oraz stanu zapalnego oceniano we krwi, w moczu i mięśniach, przed treningiem, bezpośrednio i godzinę po treningu.W grupie sportowców spożywających borówki stwierdzono znacznie mniejszy wzrost wskaźników stresu oksydacyjnego a większy wzrost wskaźników przeciwzapalnych, wskazujących na lepszą odpowiedź układu immunologicznego, niż w grupie kontrolnej. Badanie to dowiodło, że spożywanie borówek przez okres 6 tygodni powoduje lepszą odpowiedź przeciwzapalną organizmu na intensywny trening fizyczny. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22111516
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|