Iza Czajka
|
|
« Odpowiedz #1 : Marzec 08, 2010, 17:39:01 » |
|
Można próbować. Warto jednak zrobić to razem ze specjalistą dietetykiem, bo to co jednym pomaga przy łuszczycy innym niestety nie. Specjalista może ustalić ewentualne niedobory pokarmowe i metoda prób i błędów ustalić indywidualny sposób żywienia. Warto spróbować diety bezglutenowej (konsultując to z lekarzem dermatologiem i badając przeciwciała). Suplementacja kwasami omega-3, traciła na skuteczności, mimo obiecujących wcześniejszych danych. Trzeba zrezygnować z cytrusów i wszystkich kwaśnych, ostrych produktów oraz zawierających sztuczne barwniki, SMG, aromaty i wszelkie sztuczności. Warto wprowadzić dużo zielonych warzyw: sałaty, ogórków, kiełków, szprosów i sporadycznie młodych listków szpinaku i pomarańczowych: dyni, marchwi, kabaczków, melona. Dużo należy pić wody i jadać często małe porcje, ale bogate w minerały i witaminy. Warto rozważyć suplementację cynkiem i dbać o równowagę kwasowo-zasadową diety i organizmu. Może okazać się pomocne picie aktywnych mikroorganizmów albo wody ze złotem, ale nie mam odwagi polecać takiego szamaństwa. Podobnie jak oczyszczania jelit, wątroby, głodówek, picia soków, jedzenia pestek dyni, diety tłuszczowo-białkowej ect. Warto spróbować metod i leków medycyny tybetańskiej oraz olejków ajurwedyjskich. Sprowadza się je z GB. Pozdrawiam i życzę zdrowia i nieustająco dobrego samopoczucia. Choroba zaostrza się niestety przy stresie.
|