szafran
|
|
« Odpowiedz #15 : Czerwiec 29, 2010, 08:34:02 » |
|
Czekolada poza niewatpliwymi zaletami , ma też swoje ujemne strony!! Szczególnie niewskazana w dużych ilosciach u dzieci i młodzieży . Najbardziej szkodliwe jest przegryzanie czekoladowych łakoci po każdym posiłku . Niezbędny do tworzenia kości wapń i tak kiepsko się przyswaja . Czekolada w znaczny sposób utrudnia jego przyswajanie . ,,Organizm człowieka przyswaja jedynie 40% spożywanego wapnia. Przyswajalność zależy od wielu czynników. Potrzebna jest do tego odpowiednia ilość witaminy D. Również niezbędne kwasy tłuszczowe (zawarte głównie w rybach) wspomagają przyswajanie wapnia a produkty bogate w nierozpuszczalny błonnik (otręby, ziarna zbóż) ze względu na zawartość fitynianów, mogą utrudnić jego przyswajanie. Także szczawiany występujące w szpinaku, szczawiu, rabarbarze, botwince i czekoladzie oraz tanina z herbaty czy kawy utrudniają przyswajanie wapnia. Należy więc kawę czy herbatę pić jakiś czas po posiłku. A dieta wysokobiałkowa z kolei zwiększa wydalanie wapnia z moczem. Optymalna dzienna dawka wapnia nie jest jednoznacznie ustalona przez WHO. Zalecenia WHO podają orientacyjne dawki wapnia na poziomie 800-1600 mg dziennie. Inne organizacje poszczególnych krajów podają inne dawki. Większość jednak zaleca 800 g dla dzieci do 9 roku życia i dla osób dorosłych, a dla dzieci w wieku 10-12 lat, kobiet w ciąży i karmiących - 1200 mg. Wiadomo na pewno, że odpowiednia ilość wapnia jest szczególnie ważna w wieku dziecięcym, gdy formują się kości. Niezależne od siebie badania wykazały, że dzieci, które otrzymywały doustnie preparaty wapnia, miały większy przyrost masy kostnej niż dzieci, które nie otrzymywały tych preparatów."
|